Google Adsense Nedir? Google Adsense Başvurusu Nasıl Yapılır?

Merhaba arkadaşlar bugün ki yazımda Google Adsense Nedir? Google Adsense Başvurmadan Önce Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar Nelerdir? Google Adsense Başvuru Nasıl Yapılır? Sorularını cevaplandıracağım.

Google Adsense Nedir?

Google Adsense, Google tarafından kurulan web site sahiplerinin, Youtube yayıncılarının ve uygulama geliştiren kişilerin uygulamalarında, içeriklerinde ve videolarında reklam göstererek gelir elde etmelerini sağlayan bir dijital reklam ajansıdır.

Daha önce paylaştığım Youtube para kazanma hakkında her şey başlıklı yazımda Youtube Adsense nedir ne değildir detaylı olarak anlatmıştım. Eğer Youtube Adsense konusunda bilgi edinmek istiyorsanız ilgili yazıya ve videolu anlatıma buradan erişebilirsiniz. Bugün anlatacağım konu ise web site sahiplerini ilgilendiriyor. Yani bir web siteniz var ve Google Adsense üzerinden reklam almak istiyorsanız bu videoyu mutlaka izleyin çünkü anlatacaklarım tecrübe ile sabittir.

Yayında olan bir web sitenizin olduğunu varsayıyorum. Web sitenizde reklamlardan gelir elde etmek istiyorsanız Google Adsense başvurmanız gerekmektedir. Google Adsense başvurduktan sonra siteniz bir takım süreçlerden geçirilmektedir. Ancak belirtmeliyim ki Google reklam gösterilecek siteler konusunda çok titiz davranmakta ve zorlu bir inceleme sürecine tabi tutmaktadır. Eğer gerekli şartları yerine getiriyorsanız inceleme olumlu sonuçlanır ancak şartlar sağlanmıyorsa şartları sağladıktan sonra tekrar başvurun şeklinde bir mail gönderilir.

Google Adsense üzerinde şartlar (politikalar, topluluk kuralları, yayıncı sitelerden beklenen nitelikler) açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Eğer gerekli şartları sağlarsanız Google Adsense ilk başvurunuzda büyük ihtimal onay alırsınız.


Google Adsense Başvurmadan Önce Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar Nelerdir?

Aynı Hesap Üzerinden Daha Önce Adsense Başvurusu Yapıldı mı?

Her kullanıcının bir tane Adsense alma hakkı bulunmaktadır. Eğer daha önce alan adınız üzerinden Adsense başvurusu yapılmış ise ikinci Adsense hesabına izin verilmeyecektir. Hesabınızı başvurmadan önce kontrol edin.

Web Siteniz Google Adsense Üzerinde Banlı mı?

Google, web sitenizi Adsense üzerinde banlı mı değil mi diye kontrol edecektir. Normalde sitenizi kendiniz açtıysanız böyle bir sorunu en baştan bilirsiniz, ancak bir başka webmasterdan site satın aldıysanız mutlaka Google banı var mı yok mu kontrol edin.

Web Siteniz de Bulunan İçerikler Özgün mü?

Google tarafından özellikle dikkat edilen konuya geldik, konumuz arkadaşlar Özgün İçerik.  Sitenizi incelerken içerikleriniz bir başka siteden kopyalanmış mı? Telif hakkı olan içerikler siteniz de barındırıyor musunuz? Diye kontrol edilir. Google bu konuda sonuna kadar destekliyorum. Biraz empati kuralım, düşünsenize siz günlerce emek verip çalışıyor ve ziyaretçilerinize içerik üretiyorsunuz biri çıkıyor sizin emeğinizi kopyalayıp kendi sitesine yayınlıyor. Üstelik bu yazıdan da para kazanmayı bekliyor! Yani arkadaşlar sizin olmaya içerikleri sitenizde barındırmayın, biraz emek verip içeriklerinizi kendiniz hazırlarsanız faydasını daha çok görürsünüz. Özgün içerikten kastım sadece yazının özgün olması değildir resim, müzik, video vb. tüm içerikler özgün olmalıdır.

Web Sitenizin Yeterli Sayıda Ziyaretçisi Var mı?

Google Adsense başvurmadan önce dikkat etmeniz gereken bir diğer noktada sitenizin trafiği (hit sayısı)’dir. Yeni bir site açtığınızda Google Adsense hemen başvuru yapmanız çok sağlıksız olacaktır ve büyük ihtimal onay alamayacaksınız. Çünkü istisnalar hariç yeni bir sitenin kullanıcı sayısı çok az olacaktır. Siz olsanız günlük 20 – 30 ziyaretçisi olan bir siteye reklam verir misiniz? Vermezdim dediğinizi duyar gibiyim. Benim önerim günlük en az 100 tekil ziyaretçiniz olmadan başvurmayınız.

Web Siteniz de Yeterli İçerik Var mı?

Yeterli içerik sayısına sahip olmanız gerekmektedir. Bu konuyu şöyle açıklayabilirim, bir web sitesi açtınız ve 1,5 yıldır yayında ancak 7 -8 içerik girdiniz öyle bekliyor bu şekilde asla Adsense başvurusu yapmayın. İçerikleriniz web siteniz belli orada doldurmalı sitenize girdiğinizde çok fazla boş alan göze çarpmamalı. Benim önerim  25 içeriğin altında başvuru yapmamanız yönünde, eğer 25 içerikten daha az sayıda içerik ile başvuracaksanız içerikleriniz hem özgün, hem uzun, hem de kaliteli olmalıdır. Yoksa Adsense başvurunuz büyük ihtimal onaylanmayacaktır.

Web Sitenizin İndeks Sayısı

Dikkat etmeniz gereken son nokta ise sitenizin aktif olmasıdır. Eğer sitenizden para kazanacaksanız sürekli içerik girmelisiniz. Girdiğiniz içerikler zamanla Google tarafından indekslenecektir ve indeks sayınız ne kadar fazla ise Google Adsense onayı almanız o kadar kolay olacaktır. Benim önerim günlük en az 1 içerik, girebiliyorsanız 2 – 3 içerik girmeniz yönündedir.

Tavsiyem Google Adsense başvururken acele etmeyin zaten içerik olmayan bir site için Adsense onaylansa da ziyaretçi olmadığı için para kazanamayacaksınız. Bu yüzden düzenli içeriğinizi girin şartları genel olarak sağladığınızda başvurunuzu yapın.

Google Adsense Başvuru Nasıl Yapılır?

Google Adsense başvuru şartlarını sağlıyorsanız artık başvuru yapabilirsiniz. Google Adsense başvurmak için Google Adsense sayfasına giriş yapın. Google Adsense sayfasında Sıgn Up Now (şimdi kaydolun) butonuna tıklayın. Karşınıza aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran gelecektir.

adsens-nedir-google-adsens-kayit-olma

Burada ki önemli nokta kullandığınız bir gmail hesabı girmeniz çünkü gmail hesabınızı açmanızı isteyecek. Bu ekranda ilgili yerleri doldurun kaydet ve devam et butonuna tıklayın. Karşınıza gelen sonraki sayfada siteniz ve kendiniz ile alakalı kısımları doldurduktan sonra Adsense hesabınız başarılı bir şekilde oluşturulacaktır.

Adsense ana sayfa üzerinde size bir kod verilecek bu kodu eksiksiz olarak kopyalayın ve kodu sitenizin HTML <head> ve </head>  etiketleri arasına yapıştırın. Arkadaşlar burada amaç sitenizde içeriklerin bulunduğu ve ziyaretçi alan sayfalarınıza reklam kodunu yerleştirmenizdir.

Not: Ben wordpress sitemde <head></head> dahil içerik bulunan sayfaların bir çoğuna reklam kodunu yerleştirmiştim.

Bu noktadan sonra geriye kalan tek şey beklemek arkadaşlar. Google sitenizi inceleyecek ve gerekli şartları sağlıyorsa siteniz de reklam gösterilmeye başlanacak.

Adsense onayını aldınız ancak reklam gözükmemesi gibi bir durumla karşılaşırsanız sabredin, 24 saat içerisinde reklamlar gözükecektir. Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa yazı altında mutlaka sorun en kısa sürede cevaplandırmaya çalışacağım.

Bilgi ağımıza bir halka daha ekledik. İnşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Youtube, Google, WordPress, Teknoloji, Güncel vb. daha bir çok konuda yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum diyorsanız Youtube kanalıma (Web Ağı) abone olabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile Allah’a emanet olun.