Youtube Para Kazanma İle İlgili Her Şey

Merhaba arkadaşlar bugün youtube kanalım üzerinden çok fazla soru aldığım bir konuda makale hazırlamaya karar verdim. Youtube para kazanma ile ilgili her şey konu başlığımızdan da anlaşılabileceği gibi yazım bir hayli kapsamlı olacak. Gerçekten faydalı olacağınız düşünüyorum keyifli okumalar.

Youtube ile Para Kazanmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Malumunuz günümüzde youtube reklam ortaklıkları sayesinde birçok kişi para kazanıyor hatta bazı yayıncılar bunu iş olarak yapıyor. Peki Youtube üzerinden nasıl para kazanırız? Yutube üzerinden para kazanmak istiyorsanız öncelikle bir gmail hesabınız olmalı ve gmail hesabınız ile youtube üye olmalısınız daha sonra youtube üzerinden bir kanal açmalısınız. Bir tane kanal açalım(bu kısımı videodan izleyebilirsiniz).

Para kazanmak için ilk adımı attınız sırada ilk videonuzu hazırlamanız gerekmekte videonuzu hazırladınız ve kanalınıza yüklediniz. Arkadaşlar bu kısımdan sonrası sabır ve süreklilik istemekte şöyle ki ilerleyen kısımlarda anlatacağım youtube para kazanmak için belli eşikler belirledi ve bu eşikleri yakalamanız gerekmekte. Siz sürekli videolar hazırlamaya devam edin ve yükleyin amacımız videolarımızın izlenmesi ve bize abone getirmesidir. Bu yüzden sakın unutmayın videolarınızın genel bir kitleye hitap etmesi size daha çok izlenme ve abone getirecektir. Artık videolarınız izlenmeye başladı ve aboneleriniz arttı peki ne zaman para kazanacaksınız? Arkadaşlar bu sorunun cevabına gerekli şartları sağladığınızda para kazanmaya başlayacaksınız.

Arkadaşlar 2018 itibari ile youtube üzerinden para kazanmak isteyen bütün yayıncıların son 12 ayda 4000 saat ve 1000 abone eşiğine ulaşması gerekmektedir. Bazı arkadaşlarımız bu izlenme rakamı çok fazla değil mi? diye sorabilir evet arkadaşlar gerçekten ciddi bir süre 4000 saat, ilerleyen kısımlarda 4000 saat ve 1000 aboneye nasıl ulaşabiliriz anlatacağım. Bu süre sizi korkutmasın inanırsanız çalışırsanız Allah’ın izni ile başarırsınız.

Adsens Nedir? Para Kazanma Nasıl Etkinleştirilir?

Arkadaşlar öncelikle bir adsens hesabınız olmalı, adsens de ne diyenler olabilir hemen açıklayayım, adsens Google tarafından kurulan website sahipleri ve youtube yayıncılarının içerikleri üzerinde reklam göstererek website sahiplerine ve youtube yayıncılarına para kazandıran bir reklam ortaklığı kuruluşudur. Adsens hesabı oluşturmak için yine bir tane gmail hesabını olmalı bu youtube kanalınızı açtığınız gmail de olabilir. Birlikte adsens hesabı oluşturalım(bu kısımı video üzerinden izleyebilirsiniz).

Adsens hesabı oluşturduktan sonra youtube hesabımız incelemeye alınacak ve inceleme tamamlandıktan sonra para kazanmaya başlayacaksınız. Arkadaşlar inceleme ne kadar sürüyor en çok sorulan sorulardan bir tanesi açıkçası karar mekanizması neye göre işliyor tam anlayabilmiş değilim. Bazı kanal sahiplerinin para kazanması hemen açılırken bazılarınınki geç açılmakta burada yapabileceğiniz pek bir şey yok bekleyeceksiniz.

Hesabınızda para kazanma etkinleştirildikten sonra adsens hesabınız üzerinden kazançlarınızı görebilirsiniz.Arkadaşlar genel olarak bu kısma kadar youtube üzerinden nasıl para kazanabileceğimizi gördük.Hangi nedenlerden dolayı para kazanma özelliği devre dışı bırakılır?

Para Kazanma Özelliğinin Devre Dışı Bırakılma Nedenleri Nelerdir?

Para kazanmanızı devre dışı bırakabilecek bazı durumlar bulunmaktadır. Hiçbir telif hakkı veya topluluk ihlali yapmamanıza rağmen para kazanma devre dışı bırakılabilir şahsen başıma geldiği için bu durumu çok iyi biliyorum insanın canını gerçekten sıkıyor. Telif hakkı nedeniyle para kazanma özelliğiniz devre dışı bırakılmış olabilir. Son olarak da geçersiz trafik veya geçersiz tıklanma etkinliği nedeniyle hesabınız devre dışı bırakılmış olabilir. Gelin nedenleri ve çözümleri ile birlikte para kazanmayı devre dışı bırakan bütün durumları inceleyelim.

İlk Durum Hiçbir Neden Yokken Para Kazanma Devre Dışı Bırakılması

Arkadaşlar hiçbir neden yokken diye soru sorulmasının nedeni yayıncı bakıyor ne telif hakkı ne topluluk ihlali var ancak para kazanma devre dışı bırakılmış haliyle bir neden bulamıyor. Aslında nedeni var, ben kendi başımdan geçen olayı anlatayım ben webagi sitesinin kurucusuyum, sitem içinde adsens başvurusu yaptığım bir adsens hesabı vardı ben gidip youtube hesabını bu hesaba bağlamaya çalıştım. Daha önce o hesapta web sitem için yaptığım adsens başvurum kabul edilmemişti bu yüzden youtube hesabımda devre dışı bırakıldı.

Nedenlerini birlikte inceleyelim, bilgisayarda birden fazla adsens hesabı açıksa bu tür sorunla karşılaşabilirsiniz. Eğer daha önce kullandığınız bir adsens hesabı bağlamaya çalışırsanız yine sorun meydana gelebilir. Gerekli şartlar sağlanmadan bir adsens başvurusu yapıldığında da bu durum ile karşılaşıldığına çok defa şahit oldum. Arkadaşlar çözüme geçmeden bu konuda önerim şu youtube hesabınızı bir adsens hesabına bağlayacaksanız daha önce kullanmadığınız bir hesap olsun. Başvuruyu yaparken mümkünse başka gmail hesaplarını, adsens hesaplarını kapatın, yalnızca başvuru yapacağınız hesap kalsın. Bu durum ile genelde ilk adsens başvurusunda karşılaşılmaktadır, bu yüzden gerekli şartları tam olarak sağladıktan sonra başvurmanızda bu tür sorunla karşılaşmamanızı sağlayabilir. Diyelim ki böyle bir sorunla karşılaştınız para kazanmayı tekrar nasıl etkinleştireceksiniz. Diyelim ki böyle bir sorun ile karşılaştınız para kazanmayı tekrar nasıl etkinleştireceksiniz.

Para Kazanma Devre Dışı Bırakıldı Çözüm – Durum 1

Arkadaşlar öncelikle yeni bir adsens hesabı açın ve önceki adsens hesabınızı kapatın daha sonra bu linke tıklayın; https://www.youtube.com/account_monetization

Burada karşınıza direk olarak adsens hesabını değiştir çıkıyorsa değiştire tıklayın eğer çıkmıyorsa açılan sayfada ilişkilendirilmiş adsens hesabı seçeneği var ise o seçeneğe tıklayın ve karşınıza adsens hesabını değiştireceğiniz sayfa gelecektir buradan değiştire tıklayın ve yeni açtığınız adsens hesabını youtube hesabınıza bağlayın. Adsens hesabınızda sizi uygun hale getirmeye çalışıyoruz şeklinde bir ifade ile karşılaşacaksınız buraya kadar sorunsuz geldiyseniz yapacağınız tek şey beklemek şahsen benim işlemim 8 – 10 saat civarı sürmüştü ve sonuçta adsens hesabım kanalıma bağlanmıştı devre dışı bırakıldı ibaresi kalkmıştı. Ben şartları sağlayamadığım için devre dışı bırakıldı ibaresi yerine etkin değil ibaresi gelmişti arkadaşlar siz şartları sağlıyorsanız sizin hesabınızda etkin ibaresi görülecektir.

Yukarıda verdiğim linke tıklayınca adsens hesabınızı değiştirebileceğiniz bir buton gelmiyorsa sadece para kazanma devre dışı bırakıldı ibaresi varsa arkadaşlar o zaman ikinci yolu deneyeceğiz. Arkadaşlar öncelikle belirtmeliyim ki ikinci yolu uygulamak istiyorsanız İngilizce şart bir şekilde çözmeniz lazım buradan https://productforums.google.com/forum/#!forum/youtube  youtube foruma gidin ve yeni bir konu açın genel bir metin video altında paylaşacağım isterseniz direk bunu kullanabilirsiniz isterseniz kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Ancak kesinlikle mesaj İngilizce olmalı.  


Youtube Foruma Yazılacak Mesajın İçeriği

Monetization disabled

I am writing in connection with my YouTube account. I would like to point out that something is wrong with my account for a unclear reason.

I am writing to make clear that revenue on my video’s is closed without a provable reason. I have several times tried to contact someone about this problem, but nobody gives a response.

I’d be grateful if someone inside YouTube change my account settings that I have the control of my earnings  on video’s back again.

thank you in advance for your time and attention. I am looking forward to the response of YouTube on this problem.

My Channel URL: https://www.youtube.com/channel/kanaladı 


Arkadaşlar youtube forum üzerinden yetkililer hızlı bir şekilde sizinle iletişime geçecektir. Buradan sonrası onların size söylediği talimatları uygulamak youtube foruma sorun yaşadığınız ile gmail hesabı ile giriş yapmayı unutmayın. Mail hesabınız üzerinden size ulaşacaklar ve sorun giderilecektir.

Geçersiz trafik ve geçersiz tıklanma etkinliği nedeniyle para kazanmanın devre dışı bırakılmasının nedenleri nelerdir?

Günümüzde 4000 saat 1000 abone eşiğinden dolayı ve daha çok görüntüleme almak adına birçok kullanıcı bot izlenme satın almakta arkadaşlar bot şeklinde gerek abone gerek izlenme kanalınızda geçersiz trafik nedeniyle para kazanmayı devre dışı bırakabilir.

Geçersiz tıklanma etkinliğinden dolayı kanalınızın para kazanmasının devre dışı bırakılma nedenleri ise şöyle, videolarınız da reklam görüntülenmeye başladıktan sonra videolarınızda ki reklamlara sizin tıklamanız veya dışarıdan spam olarak videolarınıza başkaları tarafından bilinçli olarak aynı ip üzerinde çok fazla sayıda tıklanma yapılması da geçersiz tıklanmadan dolayı para kazanmanızı devre dışı bırakabilir.

Geçersiz Tıklanma Etkinliği Nedeniyle Para Kazanma Devre Dışı Bırakılmasının Çözümü – Durum 2

Peki geçersiz trafik ve tıklanma etkinliğinden dolayı para kazanmanız devre dışı bırakıldıysa bir çözümü var mı? Arkadaşlar çözümü için duruma itiraz etmeniz gerekmekte.

İtiraz formuna bu link https://support.google.com/adsense/troubleshooter/2707037  üzerinden erişebilirsiniz.

Birlikte inceleyelim(bu kısımı videodan izleyebilirsiniz) burada size sorulan soruları en uygun şekilde doldurmaya dikkat edin.

Telif Hakkı Nedeniyle Para Kazanma Devre Dışı Bırakılması

Arkadaşlar bu durumun nedeni sizin olmayan telif hakkı içeren videolar yayınlamış olmanızdır. Bir noktaya değinmek istiyorum telif hakkı içeren bütün videolar para kazanmanızı devre dışı bırakmayabilir. Şöyle ki bazı videolarda telif hakkı sahibi videonun kanalınızda bulunmasına izin verir ancak bu videodan para kazanamazsınız. Birlikte inceleyelim(bu kısımı videodan izleyebilirsiniz) ancak bazı telif hakkı sahipleri kesinlikle yayınlamaya dahi izin vermiyor ve video içeriği kanalınızda gördüğünde kanalınızı şikayet ediyor bu durumda para kazanmanız devre dışı bırakılabilir.

Telif hakkı nedeniyle para kazanma özelliği devre dışı bırakıldı çözümü

Arkadaşlar belki de en zorlu süreç bu durumda işlemektedir. Google bize bu konuda şunu söylüyor mevcut telif hakkı veya topluluk kuralları sorunlarınızı çözemezseniz aşağıdaki ölçütleri karşılamanız durumunda 3 ay sonra kanalınızda para kazanma özelliğini yeniden etkinleştirebiliriz:

  • Son 3 ayda yeni bir telif hakkı veya topluluk kuralları sorununuzun olmaması.
  • Kanalınızı politikalarımızla uyumlu kullanmanız (örneğin para kazanma hakkınızın olduğu içerikler yükleyerek).

Önemli bilgilendirme, telif hakkı olan videoları silmeniz kesinlikle sorununuzu çözüme kavuşturmayacaktır.  Peki telif hakkı sorunları nasıl çözülür?

Telif hakkı ihtarını çözüme ulaştırma

Bir telif hakkı ihtarını çözüme ulaştırmanın üç yolu vardır:

  • Süresinin dolmasını beklemek. Telif hakkı ihtarlarının geçerliliği, Telif Hakkı Okulu’nu tamamladığınız takdirde 90 günün ardından sona erer. Telif hakkı okuluna https://www.youtube.com/copyright_school buradan ulaşabilirsiniz.
  • Karşı tarafı hak talebini geri çekmeye ikna etmek. Videonuz ile ilgili hak talebinde bulunan kullanıcıya ulaşarak telif hakkı ihlali için hak talebini geri çekmesini isteyebilirsiniz.
  • Karşı bildirim göndermek. Videonuz yanlış şekilde ihlal olarak tanımlandığı için kaldırıldıysa veya olası adil kullanım niteliğine sahipse isterseniz bir karşı bildirim gönderebilirsiniz.

Telif hakkı ile ilgili Google tarafından hazırlanmış detaylı dokümana buradan https://support.google.com/youtube/answer/2814000  ulaşabilirsiniz.

Telif hakkını bir şekilde çözerseniz tekrardan para kazanmanız etkinleştirilecektir. Benim tavsiyem başkasının videosunu yüklememeniz.

Evet arkadaşlar para kazanma devre dışı bırakılması ile alakalı neredeyse en çok karşılaşılan ve kanalım üzerinden bana en çok sorulan sorunların çözümünü genel olarak anlattım. Bir noktaya özellikle değinmek istiyorum, arkadaşlar burada anlattığım bilgiler sorunların genel çözümüdür ve diğer kullanıcıların sorunlarının çözümlerinin derlenmesi ile oluşturulmuştur. Bu çözümler ile çok hızlı bir şekilde sonuç alabileceğiniz gibi sonuç alamama, geç alma ihtimaliniz de bulunmaktadır. Youtube  özellikle bazı konularda işleyişi uzatmayı seviyor diyebilirim.

Youtube Para Kazanabilmek İçin Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Arkadaşlar bu kısım bence en önemli kısımlardan bir tanesi çünkü burada anlattıklarımı uygularsanız başınız ağrımaz sorunsuzca kanalınız yayın hayatına devam eder.

İçerik üretirken dikkat edilmesi gerekenler

Telif Hakkı

  • Videolarınızı kendi videolarınız olsun başkasının hazırladığı bir videoyu yayınlamayın. Başkasının videosunu yayınlamakta ki temel amacın 4000 saat izlenmeyi daha hızlı elde etmek olduğunu düşünüyorum, bence en çok yapılan hatalardan da bir tanesi. Diyelim ki başkasının videosunu yayınladınız ve ciddi bir izlenme aldınız ve 4000 saate ulaştınız, para kazanmanız etkinleştirildi buraya kadar her şey güzel ancak youtube üzerinden para kazanmak istiyorsanız size bir video yetmeyecektir bir videoda kendiniz çektiniz koydunuz baktınız ki kazanamıyorsunuz nedeni ise çok izlenmemesi bu durum ile karşılaştıktan sonra para kazanmak için size ait olmayan başka videolarda yüklediniz belli bir süre para kazansanız da çok uzun olmayacaktır. Özellikle belirtiyorum sırası ile telif hakkı ihtarları almaya başlayacaksınız videolarınız kaldırılacak aynı zamanda para kazanma özelliği de devre dışı bırakılacak.
    • Videom da telif hakkı kısmında bahsetmiştim tam 3 ay beklemek zorundasınız ve bu durum sizin için zaman kaybından başka bir şey olmayacak. Yavaş yavaş da olsa kendi videolarınız ile bir kitle oluşturmuş olsaydınız hem videolarınız izlenecek hem de telif hakkı gibi sorunlar ile karşılaşmayacaktınız.

Ses dosyası kullanımı

  • Videolarınız da herhangi bir ses dosyası kullanıyorsanız ses dosyasının telif hakkı olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Telif hakkı olan ses dosyalarını kullanmamalısınız. Arkadaşlar ben videolarım da müzik kullanacağım zaman youtube tarafından yayınlanan ücretsiz müzikleri https://www.youtube.com/audiolibrary/music?o=U , no copyright sound youtube kanalındaki https://www.youtube.com/user/NoCopyrightSounds müziklerden telif hakkı olmayan veya creative commons ile işaretlenen müzikleri kullanıyorum. Buda bonusu olsun arkadaşlar https://themeforest.net üzerinden her ay bazı dosyalara ücretsiz olarak erişebiliyorsunuz ve bu dosyalardan bir tanesi genellikle ses dosyası oluyor ve gerçekten kaliteli müzikler oluyor ben aylık indirip bir klasörde saklıyorum ve ihtiyaç oldukça kullanıyorum. Themeforest üzerinden indirdiğiniz dosyaların içerisindeki lisans belgelerini de müzik ile birlikte saklayın. Büyük ihtimalle bir sıkıntı olmayacaktır ancak herhangi bir telif ile karşılaşırsanız lisans belgesini kullanmanız gerekecek.

Resim kullanımı

  • Videolarınız da resim kullanıyorsanız resimlerinde sizin olması gerekmekte başkasının çektiği resimleri kullanmamalısınız telif hakkından dolayı. Ben resim kullanacağım zaman genelde pixabay sitesini kullanıyorum büyük ihtimal birçok kullanıcının işini görecektir.
  • Canlı performansları (konser, futbol vb.) kaydediyorsanız yine gerekli lisans haklarına veya gerekli yazılı izin belgelerine sahip olmanız gerekmektedir.

Önemli not: forumdan arkadaşımızın belirtmesi üzerine ekliyorum. Sizin olmayan ve youtube tarafından direk telifsiz müzik olarak belirtilmeyen tüm müzikler ileride telif hakkı doğurabilirmiş. Bu yüzden mutlaka müziği telifsiz olarak paylaşan kişi veya kanaldan bununla ilgili yazılı belge isteyin.

Topluluk kuralları ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler

  • Videolarınız kesinlikle cinsel içerik veya çıplaklık içermemeli. Youtube kendi açıklamasında özellikle çocuk istismarı konusunda çok hassas olduklarını ve gerekli hukuki işlemlerin en hızlı şekilde gerçekleştirileceğini belirtmiştir. Zaten olması gereken de budur.
  • Hazırladığınız videolar, izleyenleri özellikle çocukları kendilerine zarar verebilecekleri eylemler yapmaya teşvik etmemeli.
  • Videonuz da bir grubu, kişiyi veya topluğu hedef alan nefret söylemi kesinlikle bulunmamalı.
  • Videolarınızın içerisinde şiddet ve kan bulunmamalı.
  • Başkalarının özel yaşamlarını ifşa edici videolar kesinlikle paylaşmayın.
  • Son olarak kesinlikle bot abone izlenme satın almayın çünkü bu kanalınızı yapay hale getirir ve ilerleyen dönemlerde ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

4000 saat ve 1000 abone nasıl yapılır? En etkili yöntem nedir?

Arkadaşlar en önemli kısmı en sona sakladım, evet ciddi bir rakam 4000 saat peki bu kadar izlenme nasıl elde edilir. İlk olarak ciddi bir kitleye hitap edecek, insanları sıkmayacak ve sizin de severek içerik üretebileceğiniz bir kanal konusu bulun. Örneğin, oyun ile ilgili videolar çekmeyi düşünüyorsunuz, ciddi bir izleyici kitlesi var, oyun videoları genelde çok sıkıcı olmaz ve sizde iyi bir oyuncuyum diyorsanız kanal konusu seçimi tamam. Videolarınızı, videonuzu izleyen kullanıcıları diğer videolarınıza yönlendirecek şekilde hazırlayın. Örneğin crysis 2 videosu hazırlıyorsunuz ve kanalınızda crysis 1 videoları daha önceden varsa crysis 1 videolarının da olduğunu dile getirin ve youtube bitiş ekranına da bu videoları yerleştirin. Böylece kullanıcıların kanalınızda daha çok vakit geçirmesini sağlayabilir ve daha çok izlenme alabilirsiniz.

Gelelim en önemli kısma arkadaşlar videolarınızın süresi kesinlikle 10 dakikanın altında olmasın bu konu ile ilgili ciddi araştırma yaptım ve videolarınız ne kadar kısa ise 4000 saat izlenme süresinin dolması da o kadar uzun sürer sonucuna vardım.

Basit Bir Matematiksel Hesap Yapalım

4000 saat 240000 dakika eder kanalımızda 15 dakikalık 4 video olsun. Her bir videonuz sadece 4000 kere tam olarak izlenirse gereken süreyi elde etmiş oluruz. Kaliteli ve insanları sıkmayan videolar ile 3 – 4 ay içerisinde bu izlenme süresinin elde edilebileceğini test ettim. İzlenme kazanma konusunda söyleyeceğim son şey şu özellikle dil gereksinimi çok olmayan örneğin şaka, komedi, hayvan, dans, oyun vb. videolara mutlaka 2. 3. yabancı dilde ekleyin. Arkadaşlar bu işlem farklı dillerde arama yapan kullanıcılarında videolarınızı ulaşmasını sağlıyor ve izlenme kazanabiliyorsunuz.  Bunu işlemi nasıl yapacağımızı görelim(bu kısımı videodan izleyebilirsiniz).

1000 abone nasıl yapılır?

Gelelim abone olayına arkadaşlar 1000 abonenizin olması çok zor değil zamanla kanalınız oturdukça zaten aboneleriniz olacaktır ancak önemli olan sürekli abone kazanabiliyor olmanız. Arkadaşlar abone kazanmanın en temel yolu gerçekten kaliteli, insanların aradığı ve insanların izlemekten keyif alacağı videolar hazırlamanızdan geçer. Bir diğer önemli unsur ise benzer kanallar ile etkileşim halinde olmak örneğin oyun kanalınız var siz diğer oyun kanalları ile etkileşim halinde olursanız onların takipçilerinin de dikkatini çekebilir ve abone kazanabilirsiniz. Yine bu yöntemi de denedim ve olumlu sonuçlar aldım.

Elimden geldiğince detaylı olarak bütün konuları anlatmaya çalıştım biraz uzun olmuş olabilir hak veriyorum sadece makaleyi hazırlamak için saatlerce çalıştım. Amacım bu konuda ki eksikliği tamamlamak ve herkesin faydalanmasını sağlamak. İnşAllah faydalı bir video olmuştur sizler için. Aklınıza takılan konuları video altından sorabilirsiniz fırsatım oldukça cevaplandıracağım. Yine video altında gerekli linkleri paylaşacağım, bir sonraki videoda görüşmek duası ile Allah’a emanet olun.

Kaynak;

https://www.youtube.com

https://support.google.com

https://productforums.google.com/forum/#!forum/youtube