Youtube Abone Sayım Neden Düştü?

Merhaba arkadaşlar, bugün Youtube yayıncılarının her yıl karşılaştığı bir olayı elimden geldiğince sizlere aktarmaya çalışacağım. Peki bu olay nedir? Diyelim ki Youtube kanalınızda 20000 aboneniz var, Youtube üzerinden hesabınızı açtınız bir baktınız ki aboneleriniz düşmüş hem de normal olmayan bir düşüş. Yani 1000’lerce abone kaybetmekten bahsediyorum. Muhtemelen aklınıza ilk gelecek soru Youtube abone sayım neden düştü? Olacaktır.

Arkadaşlar Youtube tarafından genellikle her yıl rutin olarak temizlik yapılmaktadır. Youtube abonelerinizi toplu olarak kaybetme nedeniniz de budur. Youtube studio’ya girdiğinizde abone düşüşü ile alakalı bir uyarı mesajı ile karşılaşırsanız büyük ihtimal birkaç gün içerisinde toplu abone kaybı yaşarsınız.

2018 yılında karşılaşma ihtimaliniz olan uyarı şu şekildedir.  “13-14 Aralık 2018’de kanalınızda ki spam’leri temizlerken abone sayınızda önemli bir düşüş görebilirsiniz. Dahafazla bilgi

Abone sayınızı Youtube kanal sayfanız üzerinden, video izlenme sayfasından, Klasik Youtube studio’dan, Youtube studio beta üzerinden veya Youtube studio mobil üzerinden görebilirsiniz. Ancak gerçek zamanlı olarak takip edebileceğiniz iki yer bulunmaktadır. İlki Youtube studio beta, ikincisi Youtube studio mobil uygulamasıdır. Diğer abonelerinizi görebileceğiniz sayfalarda abonelikler 24-48 saat gecikmeli olarak gösterilmektedir. Bu yüzden gerçek zamanlı olarak abonelerinizi kontrol etmeniz açısından Youtube studio beta veya Youtube studio mobil uygulamasını kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

Youtube Aboneleri Neden Siliyor?

Aslında bu sorunun birkaç tane cevabı var arkadaşlar. Youtube yayın ve yayıncıların kalitesini sürekli artırmaya çalışan kuruluştur. Bu yüzden Youtube politikalarını ihlal eden hesapları kapatır. İlk neden budur kapatılan hesaplarda belirli bir zaman aralığında tamamen temizlenir.

İkinci neden yapay yollar ile elde edilen aboneliklerdir, özellikle dikkat etmelisiniz çünkü Youtube bu konuya kesinlikle taviz göstermiyor. Peki yapay yollar ile elde edilen aboneliklerin kapsamı nedir? Arkadaşlar abone sayınızı yükseltmek için abonelik hizmeti satın almış olabilirsiniz. Abone olma karşılığında abonelik kazanma yöntemleri yapaydır. Bunu sadece internet siteleri üzerinden karşılıklı abonelik şeklinde düşünmeyin, Youtube kanalları üzerinden de abone olma karşılığında abonelik teklifleri içinde geçerlidir. Youtube buna izin vermez ve yaptırımları gerçekten çok katı ve abone kaybetmek bunlardan en iyi olanı diye düşünüyorum.

Yapay abonelik nedeniyle karşılaşacağınız diğer iki durum, kullanım şartları ihtarı almanız ve kanalınızın kapatılmasıdır.

Yani arkadaşlar Youtube diyor ki abonelerinde,izlenmelerinde doğal olacak yoksa gerekeni yaparım. Yukarıda bahsettiğim gibi yaptırımlar konusundan bir kısıtlaması yok kanalınız dahi kapatılabilir. Ben 13– 14 aralık tarihlerinde yapılan abone temizliğinde bir kanaldan en düşük 50 abone en yüksek 45000 abone civarında abone silindiğini gördüm. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor.

Son zamanlarda ki izlenimlerime dayanarak Youtube işleri bir hayli zorlaştıracak ve her şey daha sıkı denetlenecek diye düşünüyorum. Organik olan kanallar kazanacak ve spam kanallara yavaş yavaş elveda denecek. Benim tavsiyem az olsun, doğal olsun arkadaşlar.

Bilgi ağımıza bir halka daha ekledik. İnşallah faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.