Hamilelikte Beslenirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hamilelikte Beslenirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hamilelikte beslenme hem anne hem de bebek için çok önemlidir. Bu yüzden anne adayları beslenirken bir çok konuya dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu yazımda, hamilelikte beslenirken nelere dikkat etmeliyiz? Sorusunu cevaplandıracağım.

Gebelikte anne adaylarının en büyük problemlerinden bir tanesi aşırı kilo alınması olayıdır. Hamilelikte anne adayları neden aşırı kilo alırlar? Temel nedeni halk arasında yanlış bilinen beslenme şeklidir. Hamilelikte anne adaylarına beslenmek önemli denildiğinde daha fazla yemek yeme olarak anlaşılmasından dolayı aşırı kilo alırlar. Önemli olan beslenmenin şeklidir yani azar azar sık aralıklarla yemek yenmeli ve doğal beslenilmelidir. Sık aralıktan kastımız günlük 3 öğün yemeğiniz var ve bu 3 öğüne ek olarak ara öğünlerde eklenmeli. Aynı zamanda çok fazla olmamak suretiyle kısa yürüyüşler yapmak da aşırı kilo almayı engelleyecektir. Hamilelik döneminde anne adaylarının alması gereken kilo 15 kiloyu geçmemelidir çünkü 15 kilogram üzerinde alınan kiloları hamilelik sonrasında vermeniz zor olacaktır, ideal kilo ise 10-13 kg’dır.

hamilelikte-beslenirken-nelere-dikkat-etmeliyiz

Tuz kullanıyorsanız tuzun iyotlu olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Sucuk, nugget, salam vb. katkı maddesi içeren besinleri tüketmekten kaçınılmalı.

Çay içiyorsanız çayı çok demli içmemelisiniz, günlük çay tüketiminiz çok fazla ise mutlaka azaltmalısınız.

Çay vb. sıcak içeceklerde şeker kullanıyorsanız en aza indirmeniz mümkünse hiç kullanmamanız gerekmektedir.

Hazır meyve suyu tüketmek yerine meyve alıp sıkın ve elde ettiğiniz meyve suyunu için.

Kahve içiyorsanız (çeşidinin önemi yok bütün kahve türleri için geçerli) günlük maksimum 2 fincan içmelisiniz ve içimlerin arasında belli bir süre olmalı aynı anda 2 fincan içilmemeli.

Vitamin eksikliği ve benzeri nedenlerden dolayı besin takviyesi niteliğinde ilaç alıyorsanız hamilelik döneminde mutlaka doktorunuza kullandığınız ilaçları söylemelisiniz. Doktorunuzun kullanmanızı söylediği ilaçları kullanmalısınız.

Vitamin ve kalsiyum eksikliğini ilaç kullanmak yerine mümkün olduğunca besin maddelerinden almanız daha sağlıklıdır.

Hamilelik döneminde bitkisel gıda tüketimine de dikkat etmeniz gerekmektedir. Örneğin normalde adaçayı demleyerek içiyor olabilirsiniz, ancak hamile anne adaylarının adaçayı bitkisini kullanmamaları Önerimiz sürekli kullandığınız bir bitki varsa hamilelik döneminde mutlaka doktorunuza sorun.

Kola vb. asitli içecekleri tüketmemelisiniz.

Hamilelik döneminde beslenme öğünleriniz de tükettiğiniz besinler mutlaka protein, demir, vitamin (özellikle A,B ve C vitamini) ve kalsiyum yönünden zengin olmalı.

Bilgi ağımıza bir zincir daha ekledik eğer sizde bilgi paylaştıkça artan bir hazinedir görüşünü savunuyorsanız sitemize kayıt olarak içerikler paylaşabilirsiniz. Bin bilsen de bir bilene sor bölümünden sorularınızı, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Eğer anne ve bebekler ile ilgili merak ettiğiniz farklı konular varsa anne & çocuk bölümümüzü inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.

Yorumlar