Sağlıklı Yaşam Sürdürmek İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Sağlıklı Yaşam Sürdürmek İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Günümüzde birçok nedenden dolayı sağlığımızı kaybetme riski ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu nedenlerin başında yanlış beslenme, alkol ve sigara kullanımı, çevresel faktörler ve iş hayatı gelmektedir. Hastalıkların bir anda gözlemlenmeyeceğini  ve erken tanı konulduğunda daha çabuk tedavi edilebileceğini özellikle hatırlatmak istiyorum. Bu yazımızda Sağlıklı Yaşam Sürdürmek İçin Bilmeniz Gereken Her Şeyi bulabilirsiniz. Yazının sürekli güncelleneceğini de belirtmek isterim.

Sağlık bir yaşam sadece bedensel olarak sağlıklı olmak anlamına gelmemektedir.

Bir birey hem bedenen hem de ruhen sağlıklı olmalıdır. Bu yüzden sağlıklı yaşam sürmek isteyen bir birey kendisini strese sokan durumlardan olabildiğince uzak durmalıdır. Çünkü stres basit bir olay gibi görülse de zamanla ciddi psikolojik sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Olayları çözümleyemiyorsanız kendi başınıza çözmek için ısrar etmeyin çevrenizden mutlaka yardım isteyin eğer bu da yetersiz oluyorsa mutlaka bir doktorla görüşün. Stres kaynaklı gördüğünüz bir bunalım hali aslında bambaşka bir psikolojik rahatsızlık olabilir ve bunu kendi başınıza çözmeniz mümkün olmayabilir.

sağlıklı yaşam

Sigara ve Alkolü Bırakın

Sigara kullanan bir bireyseniz kesinlikle sigarayı bırakmalısınız. Sigara kullanımı sağlığınızı tehlikeye atan temel nedenlerden bir tanesidir. Sigara sağlığımızı yavaş yavaş bozar ancak sigara nedeniyle karşılaşılan sağlık sorunları ölümcül olabilmektedir. Sigara kullanan kişilerde karşılaşılan ve en tehlikeli hastalıklar Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve akciğer kanseridir.

Alkol tüketmekten kaçının, eğer alkol tüketmeden duramıyorum diyorsanız mümkün olan en az miktarda alkol tüketin. Az miktarda da tüketseniz  alkolün bağımlılık yapan bir madde olduğunu unutmayın, bu yüzden üstüne basarak tekrar söylüyorum alkolü mümkün olduğunca tüketmeyin.

Alkol tükettiğinizde kesinlikle araç kullanmayın. Çünkü alkol tükettiğinizde bilincinizi kaybedebilirsiniz, yolu ve yoldaki diğer araçları net göremeyebilirsiniz. Tüm bunların sonucunda da kaza yapmanız kaçınılmaz bir son haline gelir. Hem bedensel hem de ruhsal sağlığınızı kaybedebilirsiniz. Hamilelik döneminde de alkol tüketmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını tehlikeye atacaktır, bu yüzden hamilelik döneminde kesinlikle alkol tüketmemelisiniz. İlaç kullandığınız dönemlerde de alkol tüketiyorsanız dikkatli olmalısınız, çünkü kullandığınız ilaç ile alkol tepkimeye girerek sizi zehirleyebilir.

sağlıklı yaşam

Sağlık bir yaşam sürdürmenin bir koşulu da gerekli gerekli aşıların zamanında yapılmasıdır.

Bebeklik döneminden yetişkinlik dönemine, yetişkinlik döneminden yaşlılık dönemine kadar yapılması gereken aşılar vardır. Bu aşılar bizi hastalıklara karşı koruyacaktır. Bebeklere kızamık, tetanos, grip, kabakulak vb. aşılar, yetişkinlerde grip, hepatit B, zatürre vb. aşılar yaşlılarda ise özellikle grip ve zatürre aşıları yapılmalıdır. Tabi bu aşıları doktor kontrolü olmadan kesinlikle vurulmamalısınız. Neden vurulmamanız gerektiğini bir örnek ile açıklayayım, babam kemoterapi görüyordu 2 ay önce kemoterapi sonlanmıştı havalar da soğuduğu için grip aşısı vurulmak istedi doktora gittiğimizde doktor kemoterapiden dolayı grip aşısına müsaade etmedi. Bunun yerine kalabalık ortamlara girmemesini, bol vitamin almasını, soğuk havada dışarı çıkmamasını ve çevresinde grip olan kimse bulunmamasını söyledi.

Özellikle annenizde babanızda kalp, şeker, tansiyon vb. hastalıklar varsa düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırmalısınız. Genç yaşlarda genel olarak sağlıklı hissedildiği için genel sağlık kontrolü yaptırılmaması çok yanlış bir davranıştır. Çünkü genç yaşta kalp krizi geçiren bir bireyin krizi atlatması yaşlı bir bireye göre çok daha zordur. Toparlayacak olursak genç , yaşlı ayırt edilmeksizin bütün bireyler düzenli sağlık kontrollerini yaptırmalıdırlar.

Not: Genel sağlık kontrolünün yapılması özellikle kanser gibi kendini çabuk hissettirmeyen hastalıkların erken teşhisinde çok önemli bir yere sahiptir. Erken teşhis = Erken tedavi

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek istiyorsak yapmamız gereken bir diğer şey de egzersizler ve uykudur.

Hangi yaşta olursanız olun mutlaka egzersiz yapın. Tabi yaşlı bir bireyin yapacağı egzersizler ile genç bir bireyin yapacağı egzersizler aynı olmayacaktır. Doktorunuza bu konuda danışmanız durumunda sizin için uygun olan egzersizleri ve ne kadar aralıklar ile kaç set şeklinde yapmanız gerektiğini söyleyecektir. Pekala egzersizlerden kastımız ne? Yürüyüş yapabilirsiniz, koşabilirsiniz, yüzebilirsiniz ki yüzmek vücuttaki neredeyse bütün kasları çalıştırır, bisiklet sürebilirsiniz, genç yaştaki bireyler spor salonlarında ki aletleri (halter, dumble vb.) kullanabilirsiniz. Benim size önerebileceğim en basit egzersiz asansör kullanmak veya kısa mesafede araba kullanmak yerine yürümeniz olacaktır. Alışkanlık haline getirdiğinizde ciddi olarak faydasını göreceksiniz.

sağlıklı yaşam

Uyku hem doğrudan hem de dolaylı olarak sağlığımızı etkilediği için hem günlük ihtiyacımız olan uykuyu almalı hem de belli bir uyku düzenimiz olmalıdır. Özellikle gece 1 – 3 saatleri, bedenin ihtiyacı olan uykuyu en sağlıklı şekilde alabileceği saatler olarak bilinmektedir. Bu yüzden geceleri vaktinde yatmaya özen gösterin.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmenin en temel koşullarından bir tanesi de sağlıklı beslenmedir.

Sağlıklı beslenme hem sizi hastalıklara karşı korur hem de hasta iseniz çabuk iyileşmenizi sağlar.

  • Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı bol meyve tüketilmelisiniz,
  • Yine doğal olmayan hazır gıdaların tüketiminden kaçının,
  • Fazla miktarda şeker, tuz ve un kullanımından kaçının,
  • Hafta bir kez mümkünse balık tüketilmeli,
  • Günlük en 2 litre su tüketilmeli,
  • Mümkün olduğunca yemeklerde kırmızı et kullanılmalı ancak miktarı tüketilen et miktarı çok fazla olmamalı,
  • Bir öğünde çok fazla yemek yerine sık ve az yemek yemeye özen gösterilmeli,
  • Aşırı yağlı yemek yemekten kaçınılmalı,

Yazımızın en başında iş hayatının sağlığımız için tehlike oluşturabileceğini söylemiştik, nasıl mı?

Aslında bu soruyu cevaplarken sadece iş hayatını baz alarak cevaplandırmayacağım genel bir açıklama yapacağım. Gerek iş hayatında gerekse iş dışındaki hayatımızın her anında gerekli tedbirleri alarak hareket etmeliyiz. Yani bir fabrikada çalışıyorsanız iş güvenliğinin gerekliliklerine uygun çalışmalısınız eğer gerekli güvenlik tedbirlerini almazsanız sadece sağlığınızı değil hayatınızı dahi kaybedebilirsiniz. Bir örnek ile açıklamak istiyorum, bir fabrikanın çatı tamiratını yapan bir işçi baretini takmalı, kendini bir kemer ile güvenli bir yere bağlamalı ve eğer kaynak yapıyorsa kaynak gözlüğü mutlaka takmalı. Bunlardan herhangi birini yapmaması öncelikle sağlığını en kötü durumda hayatını tehlikeye atması anlamına gelmektedir. İş dışında alabileceğiniz bazı tedbirler ise araç kullanıyorsanız mutlaka kemer takmalısınız, bisiklet sürüyorsanız eklemleri ve başınızı korumak için gerekli koruyucu ekipmanlarınız olmalı, yine ev içerisinde ki kaygan yüzeyleri ıslak bırakmamalısınız.

Sadece sizin değil çocuğunuz varsa onunda sağlığınız tehlikeye atmamak adına ulaşabileceği yerlere kesici aletler bırakılmamalısınız, çocuklar bir şeyleri ağzına götürmeyi sever bu yüzden ortalığa özellikle renkli ilaç vb. zararlı maddeler bırakılmamalı ve çocuklar kendi başlarına etrafa tutunarak kalkmaya başladıkları dönemden sonra (11. ay) prizler mutlaka kapaklar ile kapatılmalı çünkü çocuğunuz parmağını o prize sokabilir. Burada anlattıklarım çoğaltılabilir ben sadece başlıca dikkat etmemiz gerekenlere değindim.

Bilgi ağımıza bir zincir daha ekledik eğer sizde bilgi paylaştıkça artan bir hazinedir görüşünü savunuyorsanız sitemize kayıt olarak içerikler paylaşabilirsiniz. Bin bilsen de bir bilene sor bölümünden sorularınızı, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Eğer  ilginç, bilinmeyen ve en çok merak edilen konular ile ilgili farklı konular varsa merak edilenler bölümümüzü inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.

Yorumlar