Excel’de Sayı Biçimleri – Excel Eğitimi

excelde-sayi-bicimleri-excel-egitimi

Excel’de Sayı Biçimleri – Excel Eğitimi

Excel’de sayıları biçimlendirmek için kullanabileceğimiz birçok komut vardır. Sayı biçimleri sayıyı değiştirmeden sadece sayıların görünümünü değiştirir yani hesaplamaları yaptığımız gerçek hücre değerini etkilemez.  Hücre üzerinde uygulanan biçimlendirme görülürken formül çubuğunda sayının ham hali görülür. Excel’de sayıları biçimlendirme işlemini giriş sekmesini sayı grubundan yaparız. Sayı grubunun en üst kısmında kullanabileceğimiz sayı biçimlerinin bulunduğu bir açılır liste vardır. Açılır listede bulunan sayı biçimleri genel, sayı, para birimi, finansal, tarih, zaman, yüzde, kesir, bilimsel, metin, özel ve isteğe uyarlanmış şeklindedir. Sayı biçimlerini tüm özellikleri ile birlikte görüntülemek istiyorsanız sayı grubundaki iletişim kutusu başlatıcısına tıklayın. Yine sayı grubunda para birimi değiştirme, ondalık azaltma ve arttırma, yüzde stili ve virgül stili komutları da bulunmaktadır. Aşağıda sık kullandığımız bazı sayı biçimlerini anlatacağım kalanları da Excel’de biçimlendirme komutlarının altındaki açıklamalar kısmından öğrenebilirsiniz.

Sayı biçimi

Genel sayı görünümü için kullandığımız biçimdir. Girilen sayının ondalık basamak sayısını ayarlamanıza izin verir. Sayı üzerinde binlik ayraç kullanmanıza ve negatif sayıların nasıl görüneceğini seçmemize olanak sağlar.

Para birimi biçimi

Girilen sayısal veri parasal bir ifade ise para birimi sayı biçimini kullanırız. Girilen sayının ondalık basamak sayısını ayarlayabiliriz. Para birimi ekleyebiliriz ve negatif sayıların nasıl görüneceğini seçebiliriz.

Tarih biçimi

Sayısal olarak girilen tarih ve saat verilerini farklı türlerde tarih değeri olarak görüntülememizi sağlar. Tarih türlerinin bazılarının yanında * işareti göreceksiniz bunun anlamı uygulanan tarih biçimi işletim sistemindeki tarih saat ayarlarından etkilenir, * olmayanlar etkilenmez.

Yüzde biçimi

Hücredeki sayısal veriyi 100 ile çarpar ve sonucu yüzde simgesiyle birlikte hücrede gösterir. Girilen sayının ondalık basamak kısmını ayarlayabiliriz.

Kesir biçimi

Hücredeki sayısal veriyi seçtiğimiz kesir türüne göre kesirli ifadeye döndürür.

Özel biçimi

Hücredeki sayısal verinin telefon numarası, posta kodu, sigorta numarası olarak görüntülenmesini sağlar.

Excel Eğitimi

Arkadaşlar 41. Excel eğitimi dersimizin sonuna geldik bu derste Excel’de Sayı Biçimlerini öğrendik derslerimi faydalı buluyorsanız bir yorumla taçlandırabilirsiniz. Eğer bu konuları ben biliyorum ileri konuları görmek istiyorum diyorsanız buradan bütün derslerime erişebilirsiniz. Aklınıza takılan bir soru olursa konu altında mutlaka sorun, bir sonraki derste görüşmek duası ile.