Excel’de Finansal İşlevler – Excel Eğitimi

excelde-finansal-islevler-excel-egitimi

Excel’de Finansal İşlevler – Excel Eğitimi

Excel 2010’da kullanabileceğimiz birçok finansal işlev vardır. Finansal işlevler, Excel üzerinde finans ile alakalı işlemlerimizi hızlı yapabilmemiz için hazır halde bulunan işlevlerdir. Bu derste finansal işlevlerden gd işlevi, nominal işlev ve devresel ödeme işlevini anlatacağım.

Gd İşlevi

Dönemsel sabit ödemeler ve sabit faiz oranını kullanarak bir yatırımın gelecek değerini hesaplamamızı sağlar.

Oran; dönem başına faiz oranıdır. Yüzde 16’lık faizle 2 yıllık bir krediyi aylık olarak ödüyorsak, oranı %16/12 olarak alırız. Yıllık ödeme yapıyorsak oran %16 alınır.

Dönem sayısı; yatırımdaki ödeme dönemi sayısıdır, dönem sayısını aylık ödemelerde 2 yıllık bir kredi için 2*12 alırız. Yıllık ödeme yapıyorsak dönem sayısı 2 olarak alınır.

Devresel ödeme; her bir dönemde yapılan ödemedir, yatırımın ömrü boyunca sabittir değişmez, ödemeleri negatif sayı ile alınan nakitleri pozitif sayı olarak yazarız.

Devresel ödeme anapara ve faizi içermektedir.

Bd; gelecekteki ödeyeceğimiz tutarın, bugünkü değeridir.

Tür; tür kısmına 0 ya da 1 yazarız, tür kısmı ödemelerin ne zaman yapılacağını belirtir. 0 ise dönem sonu, 1 ise dönem başında ödemeler yapılır.

Excel Eğitimi

Nominal işlevi

Efektif oran ve yıl başına bileşik dönemlerin sayısı kullanılarak yıllık nominal faiz oranının bulunmasını sağlar.

İki parametresi vardır;

Etkin oran; efektif faiz oranıdır.

Dönem sayısı; bir yıldaki bileşik dönemlerin sayısıdır.

Excel Eğitimi

Devresel ödeme işlevi

Sabit ödemeli ve sabit faizli bir borç için yapacağımız ödemeyi hesaplamamızı sağlar.

Oran; borç için dönem başına düşen faiz oranıdır.

Dönem sayısı; bor için toplam ödeme dönemi sayısıdır.

Bd; gelecekte yapılacak bir dizi ödemenin bugünkü değerini ifade eder.

Gd; gelecek değer yada son ödeme yapıldıktan sonra elde edilmek istenen nakit bakiyedir. Gd değer girilmeden boş bırakılırsa varsayılan olarak değeri sıfırdır.

Tür; tür kısmına 0 ya da 1 yazarız, tür kısmı ödemelerin ne zaman yapılacağını belirtir. 0 ise dönem sonu, 1 ise dönem başında ödemeler yapılır.  Excel Eğitimi

Finansal bir çok işlev olduğunu söylemiştim, bütün işlevleri tek tek şimdilik anlatmayacağım ancak zamanla işlevlere ekleme yapacağım bu konu içerisinde gd işlevi, devresel ödeme işlevi, nominal işlev konularını ele aldım.

Arkadaşlar 32. Excel eğitimi dersimizin sonuna geldik bu derste Excel’de finansal işlevlerden gd işlevini, nominal işlevi ve devresel ödeme işlevini öğrendik, derslerimi faydalı buluyorsanız bir yorumla taçlandırabilirsiniz. Eğer bu konuları ben biliyorum ileri konuları görmek istiyorum diyorsanız buradan bütün derslerime erişebilirsiniz. Aklınıza takılan bir soru olursa konu altında mutlaka sorun, bir sonraki derste görüşmek duası ile.