Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Sağlıklı yaşamın en temel şartı doğal beslenmekten geçer ve doğal beslenmek istiyorsak doğada tüketebileceğimiz şifa kaynağı birçok  bitki bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de yaban mersinidir.  Yaban mersini ülkemizde yetişmesine rağmen çok fazla tüketilen bir meyve değildir. Aynı  zamanda o kadar çok faydası vardır ki şaşırmamak elde değil. Pekala yazımda neleri bulabilirsiniz? Yaban Mersini Nedir? Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir? Yaban Mersini Nasıl Kullanılır? Yaban Mersininin Zararları Nelerdir? Konularını yazımda bulabilirsiniz.

Yaban Mersini Nedir?

Latince ismi Vaccinium myrtillus’tur. Halk arasında bilinen diğer isimleri mavi yemiş, çoban üzümü ve çay üzümüdür. Fundagiller familyasındandır. Ana vatanı Kuzey Amerika’dır. Türkiye, Yeni Zelanda, Şili, Arjantin, Avustralya ve Kuzey ve Güney Amerika’da yetişmektedir. Dağlık ve ılıman iklimi sevmektedir. Görünüş olarak üzüm gibi ancak mat görünüme ve mavi renge sahiptir. A, C, K ve E vitamini bakımından zengindir. Yaban mersinin boyu genelde 4 metreye kadar çıkabilmesine rağmen farklı yaban mersini türlerinde bu boy 10 metreye kadar çıkabilmektedir. Mayıs ayında çiçek açmaya başlar ve ağustos ayından itibaren meyveleri olgunlaşır. Olgunlaşan meyveleri toplanır ve tüketime hazırdır.

Yaban Mersini Nasıl Kullanılır?

Yaban mersininin nasıl kullanıldığını anlatmadan önce yaba mersinini nereden alabiliriz? Sorusunu cevaplayayım. Yaban mersinini taze bir şekilde meyve olarak tüketmek istiyorum diyorsanız; büyük sebze, meyve pazarlarından veya manavlardan satın alabilirsiniz. Ben kurutulmuş yaban mersini tüketmek istiyorum arada çayını da yaparım diyorsanız, aktarlardan temin edebilirsiniz.

  • Yaban mersinini meyve olarak tüketilebiliriz,
  • Özellikle kış aylarında tüketmek için reçel yapabilirsiniz,
  • Yaban mersinini meyve suyu olarak da tüketebiliriz,
  • Diyet yapıyorsanız, meyve salatalarınıza yaban mersini kattığınızda hem daha çok faydasını göreceksiniz hem de farklı lezzeti ile meyve salatalarınızdan eksik etmek istemeyeceksiniz.
  • Evde dondurma yaparken kullanabilirsiniz,
  • Yaban mersinini çekip yoğurt veya sütün içerisine karıştırarak hem çocuklar için hem de yetişkinler için lezzetli karışımlar elde edebilirsiniz.
  • Pastaların içerisine katarak pastalarınızın lezzetine lezzet katabilirsiniz,
  • Yaban mersinini kuru yemiş olarak da tüketebilirsiniz,
  • Ayrıca kurutulmuş halde aldığınız yaban mersinini demleyerek de çayını tüketebiliriz.

Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?

  1. Ağız enfeksiyonlarına iyi gelmektedir,
  2. Kandaki şeker miktarını düşürmeye yardım eder,
  3. Çocuklar altına işiyorsa, düzenli olarak kullanıldığında işemeyi keser,
  4. Organların çalışmasını iyileştirir,
  5. Öksürüğü keser,
  6. Güçlü bir antioksidandır,
  7. Kabızlık gidericidir,
  8. Adet dönemindeki ağrılara iyi gelmektedir,
  9. Kalp sağlığını korumaya yardım eder,
  10. İdrar söktürücüdür,
  11. Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  12. Şeker hastalığı tedavisinde kullanılır,
  13. Kolesterol seviyesinin düzenlenmesini sağlar,
  14. Organları uyarır ve güçlendirir,
  15. Mide ağrısına iyi gelmektedir,
  16. Deri hastalıklarına iyi gelir,
  17. Unutkanlık sorununuz varsa düzenli olarak tüketirseniz unutkanlığınıza faydalı olacaktır,
  18. Göze iyi gelmekte ve göz enfeksiyonlarının giderilmesinde kullanılmaktadır,
  19. Diyet yaparken tüketilirse tokluk hissi verecektir aynı zamanda yağ yakımını hızlandırdığı için daha rahat kilo verebilirsiniz.

Yaban Mersininin Zararları Nelerdir?

Yaban mersininin bilinen bir zararı olmamasına rağmen tüketirken kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır. Yaban mersinine karşı alerjiniz varsa tüketmekten kaçınmalısınız. Pekala alerjiniz olduğunu nasıl anlayacaksınız? Ağzınızda şişmiş veya tahriş olmuşsa, deriniz de döküntüler oluştuysa, gözlerinizde kaşınmalar meydana geldiyse alerjiniz olabilir tüketmeyin.

Önemli not; Normalde az miktarda tüketilen bir bitki tedavi amaçlı kullanılmaya başlandıktan sonra, kür olarak uygulanmasından ve belli bir süre boyunca küre devam edilmesi gerekliliğinden dolayı bitkinin kullanım miktarı artacaktır. Fazla miktarda tüketilmesi beklenmedik sorunlara yol açabilir. Herhangi bir bitkiyi tedavi amaçlı kullanacaksanız ve ciddi kronik rahatsızlıklarınız varsa mutlaka doktorunuza danışın ve öyle kullanın. Unutmayın ki her şeyin fazlası zarardır.

Bilgi ağımıza bir halka daha ekledik, inşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Şifalı bitkiler ile ilgileniyor ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek istiyorsanız  buradan şifalı bitkiler ile ilgili diğer yazılarıma ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.

Yorumlar