Bluetooth Nedir? Bluetooth ile Neler Yapılabilir?

bluetooth

Bluetooth Nedir? Bluetooth ile Neler Yapılabilir?

Bluetooth nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte elektronik cihazların hayatımızdaki yeri de her geçen gün hızla artmaktadır. Özellikle bilgisayar, telefon, tablet vb. ürünlerin kullanımı olmazsa olmaz hale geldi ve kullanıcılar da bu elektronik cihazlar arasında veri alışverişi çokça yapılmakta. İşte veri alışverişini yapmamızı sağlayan teknolojilerden bir tanesi de bluetooth’tur. Bluetooth kısa mesafedeki elektronik aygıtları birbirine bağlayan kablosuz bir teknolojidir.

Bluetooth ilk olarak 1994 yılında telefon üreticisi ericsson’un cep telefonlarını kulaklıklarına kablosuz olarak bağlaması ile başlamıştır.  1998 yılında Ericsson, Nokia, Toshiba, IBM, Intel bir araya gelerek konsorsiyum oluşturmuş ve adına bluetooth özel ilgi grubu (SIG) denilmiştir. Bluetooth özel ilgi grubu, bluetooth aygıtları için gerekli işlevsel ve yazılımsal standartlar belirlemiştir.

bluetooth

Bluetooth entegreleri küçük ve ½ inç kadardır ve boyutundan dolayı bir çok elektronik cihaz içerisine kolay bir şekilde entegre edilebilir. Bluetooth çalışma frekans aralığı 2.402 GHz ile 2.480 GHz arasındadır. Veri aktarım oranı 1 Mbps ve kanal ban genişliği 1 MHz’dir. Çalışma mesafesi yaklaşık 10 m’dir. TX çıkış gücü azami 20 dBm’dir.

Bluetooth frekans bandında karışmayı önlemek için frekans zıplama adında bir teknoloji kullanılır. Bluetooth, frekans bandını 79 kanala böler ve saniyede 1600 kere random olarak aralarında değişir.

Bluetooth aygıtları aktif veya pasif olarak ayarlanabilir. Akıllı bir telefon kullanıyorsanız bluetooth kısmına gelerek kontrol edebilirsiniz. Bluetooth aktif hale getirildiğinde etkileşim kurabileceği bir başka bluetooth arar. Bluetooth aygıtları birbiri ile eşleştikten sonra bluetooth kimliklerini değiştirirler, bu kimliğe global ID diyoruz.

Bluetooth ağları

Piconets; Bir piconet  8 bluetooth aygıtına destek verebilir. Bir piconet ağı içerisinde bir yönetici cihaz ve 7 tane de yönetilen aygıt bulunmaktadır.

Scatternets; Bluetooth aygıtlarını daha esnek bir şekilde kullanabilmek için piconetlerin bir araya getirilmesi ile oluşan ağdır. Scatternet, çeşitli küçük bluetooth cihazlarının bulunduğu kümelerin aynı alan içerisinde haberleşmesini sağlar.

Bluetooth ile neler yapabiliriz?

Bluetooth sabit veya taşınabilir elektronik cihazlar arasında veri aktarma ve paylaştırmalarına olanak sağlar. Çalışma alanlarında oluşturulan bir ağ ile bilgi alışverişi, dosya paylaşım, elektronik posta ve yazıcı üzerinden çıktı alma gibi işlemler yapılabilir. Üretim ortamlarındaki cihazların gözlemlenmesini ve kontrolünü yapabiliriz. Çok yaygın olmasa da bluetooth broadband modem kullanarak internet erişimi sağlanır.

Bir yazının daha sonuna geldik, inşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.