Yenidoğan Bebeğin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

anne-cocuk

Yenidoğan bebeğin fiziksel özellikleri

Merhaba değerli web ağı ziyaretçileri, bugünkü yazımda anne adaylarını ve aileleri yakından ilgilendiren bir başka konu ile karşınızdayım. Yenidoğan bebeğin fiziksel özellikleri nelerdir? Sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Hemen konumuza geçelim.

Göbek Kordonu

Anne karnında fetüsün gelişmesi için gerekli gıda maddelerini anneden alıp bebeğe getirir ve bebeğin meydana getirdiği atık maddeleri de anneye götürür. Göbek kordonu doğum esnasında bebekten 2 cm uzaklıkta olacak şekilde kesilir.

Bebeğin Başı

Yenidoğan bir bebeğin başının vücudunun dörtte biri kadar olduğunu önceki bölümlerde söylemiştik. Yenidoğanın baş çevresi 34-36 cm, altı aylık olunca 44 cm, 1 yaşına gelince 46 cm olmalıdır. Bu sınırların altında veya üstünde bir gelişim var ise bebeğin gelişimin izlenmesi ve tedavi yapılması gerekir.

Baş kemikleri arasında ki boşluklara bıngıldak denir ve bu boşlukların kapanması ise doğumdan itibaren 1,5 yıl içerisinde tamamlanır.

Bebeğin Gözleri

Yenidoğan bir bebeğin doğum esnasında mikrop alabileceğini unutmayalım. Doğum sonrasında steril bir gazlı bez ılık bir suya batırılarak göz iç kısımdan dış kısma doğru silinmeli ve her bir göz için aynı işlem yapılmalıdır, yani kullanılan bez atılmalı ve tekrar anı işlem diğer göze uygulanmalıdır. Bebeklerde görme olayı,  ilk aylarda sadece yakındaki ışıkları algılar ve 3 aylıkken görmeye yavaş yavaş başlar  ve gelişmesi  4. Aydan sonra meydana gelir.  Eşyalara uzanıp almak istediklerinde görme olayının gelişmeye başladığını anlayabilirsiniz.

Bebeğin Kilosu

Normal yenidoğan bir bebeğin kilosu 2800-3500 gram arasında olmalıdır. Bebeğin kilosu çıplakken ve doğum anına yakın bir zaman dilimi içerisinde yapılması daha sağlıklı sonuçlar elde etmemizi sağlar. Doğumdan sonra yenidoğan kilo kaybı yaşayacaktır ancak bu normal bir durum olup daha sonra ki zaman içerisinde gelişimine paralel olarak kilo almaya devam edecektir. Ancak kilo kaybı doğum anındaki kilosunun %6 ile %10 arasında olmalı ve bu kilo kaybının üzerinde bir kilo kabı var ise doktora başvurulmalıdır. Normal gelişimini sürdüren bir bebek 6 aylık olduğunda doğum kilosunun 2 katı olur, 12 aylık olduğunda ise yaklaşık olarak 3 katı ağırlığa ulaşması gerekmektedir.

Bebeğin Boyu

37. Hafta ile 40. Hafta arasında doğan bir bebeğin normal boyutu 48 cm ile 52 cm arasında olmalıdır. Ancak cinsiyetin boyutu etkilediğini de bilmeliyiz. Cinsiyeti erkek olan bebeklerde 50cm ile 52 cm arasında kızlarda ise 48 cm ile 50 cm arasında olabilir. Peki boyu ölçerken daha sağlıklı sonucu nasıl elde ederiz? Sert bir zemin üzerine bebek yatırılır ve baş kısmı sabit tutularak boy ölçümü yapılır.

Bebeğin Göğüs Çevresi

Yenidoğanlar da göğüs çevresi baş çevresinden 1,5 cm ile 2 cm daha küçüktür. 12. Aya girdiğinde baş çevresi ile göğüs çevresi eşitlenir. 12. Ayı geçtikten sonra göğüs çevresi baş çevresini geçer.

Bebeğin Karın Çevresi

12. Ayın altındaki bebeklerde genellikle karın çevresi göğüs çevresi ile eşittir. Ancak bebeğin aç veya tok olmasına göre bu çevrenin boyutunun değiştiğini unutmamak gerekir. Genelde aç iken daha sağlıklı sonuçlar elde edilir.

Bebeğin İlk Dışkısı

Rengi siyah, koyu yeşil ve yapış yapıştır. Anne sütü almaya başladıktan, yaklaşık 3 ile 4 gün sonra dışkının rengi değişmeye başlar. Ortalama günlük dışkılama sayısı 3 – 7 arasındadır. Bebeğin dışkılama olayının çok önemli bir olay olduğunu sakın unutmayın! Bebek doğumdan sonra 3 gün içerisinde gaita (dışkı) çıkarmamış ise hemen doktora götürülmelidir.

Gaita çıkarmamanın yanı sıra karın bölgesinde şişlik oluyorsa ve kusma olayı meydana geliyor ise makat bölgesinin doğuştan kapalı olması veya bağırsaklarında bir sorun olma ihtimali vardır. Biraz öncede yazımda belirttiğim gibi acilen doktorunuza başvurun.

Bebeğin Cildi

Yenidoğan bir bebeğin cildi yumuşaktır ve cildi beyaz, yağlı yapışkan bir madde ile kaplıdır. Bu madde anne karnında bebeği mikroplardan korur. Bu maddenin bebeğin vücudundan çıkarılması için banyo yaptırılması gerekmektedir. Ancak doktorlar ilk hafta yaptırılan banyolarda şampuan vb. temizlik ürünlerinin kullanılmamasını söylemektedirler. Bebek yaklaşık 10 günlük olduğunda artık şampuan vb. temizlik ürünleri kullanılabilir.

Yazımı beğendiyseniz bir yorumla taçlandırabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.