Virtual Private Network (VPN) Nedir?

VPN

VİRTUAL PRİVATE NETWORK (VPN) NEDİR?

Merhaba arkadaşlar bugünkü yazımda Virtual Private Network (VPN) nedir? sorusunu elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

Virtual Private Network ( Sanal Özel Ağ ) teriminin kısaltılmış hali olan VPN, internet gibi daha az güvenli bir ağ üzerinden güvenli ve şifrelenmiş bir bağlantı oluşturmamızı sağlayan bir teknolojidir. VPN’ler farklı konumlarda bulunabileceğinden dolayı, bulunduğumuz ülkede yasaklanmış olan web sitelerine de erişim sağlayabiliriz.

VPN teknolojisi, uzak kullanıcıların ve şubelerin kurumsal uygulamalara ve diğer kaynaklara güvenli bir şekilde erişmelerine izin vermek için geliştirilmiştir diyebiliriz. VPN kullandığımızda bağlantılarımız, gönderdiğimiz ve aldığımız veriler şifrelendiğinden dolayı, diğer internet kullanıcıları bizim ne yaptığımızı bilemezler.

Güvenliği sağlamak için, veriler güvenli tünellerden geçerken VPN kullanıcıları, VPN’e erişmek için şifre vb. kimlik doğrulama yöntemleri kullanmalıdır. VPN performansı, kullanıcıların internet bağlantı hızları,internet servis sağlayıcısının kullanabileceği protokol türleri ve VPN’nin kullandığı şifreleme türü gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir.

VPN protokolleri

Kullanıcı verilerini veya kurumsal verileri güvenli hale getirmek ve şifrelemek için kullanılan birkaç farklı protokol vardır.Bunlar;

  • Katman 2 Tünel Protokolü (L2TP)
  • Noktadan Noktaya Tünel Protokolü (PPTP)
  • IP Güvenliği (IPsec)
  • OpenVPN
  • Güvenli Yuva Katmanı (SSL) ve Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS)

Akılınıza hangi protokol daha güvenlidir diye bir soru gelebilir, araştırmalarım sonucu tüm protokoller güvenliğinizi yeterli derecede sağlamaktadır diyebilirim.

VPN hakkında genel olarak bilgilendirme yaptıktan sonra konuyu biraz daha açayım bir VPN’e sahip olmak istiyorsanız bunu ücretli ve ücretsiz olmak üzere 2 şekilde sağlayabilirsiniz. Ücretli ve ücretsiz arasında bir çok farklılık var. Kısaca özetleyecek olursam ücretli VPN’lerin daha hızlı, kesinti olayının çok bulunmaması, farklı konumlarda hizmet vermesi vb. avantajları bulunmaktadır.

VPN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  1. Öncelikle VPN’i ne amaçla kullanacaksınız buna karar verin örneğin; sıklıkla dosya indiririm diyen birimisiniz yoksa sadece yasaklı sitelere girerim yeter mi diyorsunuz?  Eğer sıklıkla dosya indiririm diyorsanız bilmelisiniz ki daha yüksek ücret ödeyeceksiniz bütçenizi buna göre ayarlayın.
  2. VPN’nin bulunduğu konum ile hedef site konumunun aynı bölgede olmasına dikkat edin!
  3. VPN hizmet sağlayıcı firmanın farklı konumlarda VPN hizmeti verip vermediğine dikkat edin!
  4. VPN hizmet sağlayıcının günlük kaydetme politikalarını mutlaka okuyun yoksa verileriniz 3. kişiler tarafından takip edilemezse de yönetici tarafından kaydedilebilir gizlilik söz konusu olduğu için bunu kimse istemez diye düşünüyorum.
  5. Kullandığınız VPN hizmetinin sizi virüs ve trojanlara karşı koruyup koruyamayacağı hakkında bilgi edinin çünkü bazı VPN hizmetleri virüs ve trojan’a karşı koruyamıyor.

Ücretsiz ve ücretli VPN temin edebileceğiniz birkaç site;

TOR VPN   : Hem ücretli hem ücretsiz olarak VPN hizmeti sağlamaktadır.

VPNBOOK  : Ücretsiz olarak VPN hizmeti sağlamaktadır.

BATİHOST : Kurumsal VPN hizmeti sağlamaktadır.

PROXPN    : Hem ücretli hem ücretsiz olarak VPN hizmeti sağlamaktadır.