Xbee SD Shield Nedir?

xbee-sd-shield

Xbee SD Shield Nedir?

Arduino üzerine xbee veya daha farklı bir kablosuz modül ekleyerek kablosuz haberleşmeyi gerçekleştirmemizi sağlar. Xbee SD shield üzerinde, xbee veya zigbee modülleri için dişi headerlar bulunmaktadır. Modül, kapalı alanda yaklaşık olarak 30 metre açık alanda ise 90 metreye kadar iletişim kurabilir. Xbee SD shield modülünün genel yapısı aşağıdaki gibidir.

xbee sd shield

Shield üzerinde serial selection diye adlandırılan bir anahtar bulunmaktadır. Peki bu anahtar ne işimize yarıyor?

Bu anahtar sayesinde kullanacağımız xbee veya zigbee modülünü, ister usb üzerinden, istersek de mikrodenetleyici kontrol kartı üzerinden kontrol edebiliriz. Anahtarı ile kullanacağımız modülün serial pinlerinin, arduino üzerindeki mikrodenetleyiciyemi yoksa usb üzerinden bilgisayaramı  bağlanacağı seçilir. Aşağıdaki şekilde serial selection anahtarı görülmektedir.

serial-selection

Anahtar usb konumuna getirdiğimizde; kullanılan xbee veya zigbee modülünün dout pini usb – seri dönüştürücünün Rx pinine, dın pini de usb – seri dönüştürücünün Tx pinine bağlanır. Yani kullandığımız modül ile bilgisayar doğrudan haberleşebilir. Arduino üzerindeki mikrodenetleyici atlanmış olur. Xbee shield’i bu modda kullanabilmeniz için öncelikle arduino’ya aşağıda verilen kodu yüklemeniz gerekmektedir. Kod yükleme olayını bilmiyorum diyorsanız buradaki yazımın içerisinde konu mevcuttur.

void setup() { }
void loop() { }

Bu modda xbee dongle kullanmamıza gerek kalmadan kullandığımız xbee veya zigbee modülünün X-CTU programı ile konfigürasyonunu gerçekleştirebiliriz. Kart üzerinde SD kart soketi bulunmaktadır. SD kart kullanılarak çeşitli bilgiler okunup, yazılabilir. SD kütüphanesi kullanılır.

Anahtarı micro konumuna getirdiğimizde, kullandığımız modülün dout pini mikrodenetleyicinin Rx pinine, dın pini ise mikrodenetleyicinin Tx pinine bağlanır. Böylece kullandığımız modül mikrodenetleyici ile haberleşir. Bu şekilde mikrodenetleyiciden gönderilen veri hem bilgisayara gönderilecektir hem de kullandığımız modül üzerinden kablosuz olarak gönderilecektir.


Önemli not: micro konumda mikrodenetleyici programlanamaz. Bunu söylememde ki neden proje üzerinde çalışırken shield modülü usb modun da kalırsa ve siz arduino’ya program yüklemeye çalışırsanız hata ile karşılaşırsınız ve bu özelliği de bilmiyorsanız modülün bozulduğunu düşünebilirsiniz. 


 

Xbee SD shield, açık kaynaklı bir donanımdır. Aşağıdaki dosyaları kullanarak kendi modülünüzü oluşturabilirsiniz.

[button color=”blue” size=”50″ type=”” target=”” link=”http://download.arduino.org/products/WIRELESSSDSHIELD/arduino-wireless-SD-shield-schematic.pdf”]Kart şemasını indirmek için tıklayınız[/button]   [button color=”blue” size=”50″ type=”” target=”” link=”http://download.arduino.org/products/WIRELESSSDSHIELD/arduino-wireless-SD-shield-schematic.pdf”]Kartın devre çizimini indirmek için tıklayınız[/button]

Xbee shield modülünün, xbee SD shield modülünden farklı üzerinde SD soketinin bulunmamasıdır. Diğer özellikleri ise neredeyse aynıdır.

Saygıdeğer arkadaşlarım, bugünde yazımın sonuna geldim. Eğer ki yazılarımı faydalı buluyorsanız bir beğeni veya yorumu çok görmeyin. Sizin değerlendirmeleriniz inanın benim için çok önemli, Allahü teâlâ’ya emanet olun.