WordPress Eklenti Nedir?

wordpress-eklenti-nedir

Merhaba değerli web ağı ziyaretçileri ve üyeleri bugün ki yazımda wordpress eklenti nedir? sorusunu cevaplandıracağım.

WordPress eklenti, farklı sektörlerdeki amaçlara yönelik wordpress çekirdeğinden bağımsız olarak geliştirilen paket programlardır. WordPress’de eklentiler kullanıcılara bir çok yönden kolaylık sağlamasının yanı sıra web sitelerinin becerilerini de arttırırlar.

Kullanıcılara kolaylık sağlamasından kastım, örneğin bir kadın bloğu kurdunuz zamanla bir konu dikkatinizi çekti. Sitenize gelen ziyaretçiler kadınlara özel hamilelik vb. konularda hesaplamalara ihtiyaç duyuyorlar. İşte bu noktada wordpress eklentiler devreye giriyor. Biraz araştırma yaparak ihtiyaçlarınız doğrultusunda neredeyse istediğiniz eklentiye ulaşabiliyorsunuz. Eğer aradığınız eklentiyi bulamadıysanız eklenti geliştiren firma yada kişiler ile iletişime geçtiğinizde istediğiniz özelliklere sahip eklentiyi sizin için kodlayacaklardır.

WordPress.org tarafından ücretsiz olarak sunulan eklentilere admin paneline giriş yaptığınızda sol tarafta bulunan eklentiler kısmına tıklayarak ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada eklentileri listelenmiş bir şekilde görebilirsiniz. Her bir eklenti bir tanıtım kartı ile listelenmektedir. Tanıtım kartında eklentinin resmi, adı, kısa açıklaması, geliştiren firma ya da kişi ismi, eklentinin kullanıcılar tarafından aldığı ortalama oy bilgisi, ne kadar kullanıcı tarafından kullanıldığı bilgisi, son güncelleme tarihi, wordpress sürümünüz ile uyumlu olup olmadığı, eklentiyi yükleyebileceğiniz bir buton ve eklenti hakkında daha fazla bilgi alabileceğiniz “daha fazla detay” sayfası linki bulunmaktadır.

Arkadaşlar eklenti kartlarını incelemeden kesinlikle eklenti yüklemeyin, özellikle eklenti wordpress sürümünüz ile uyumlumu bakın. Eğer bu kısmı kontrol etmeden yüklerseniz eklentinin bazı işlevleri çalışmayabilir. Daha fazla detay sayfasına giderek eklenti genel olarak neler yapabiliyor inceleyin.  Daha fazla detay kısmında ekran görüntüleri sekmesinde bulunan kurulum ve eklenti içeriği ile ilgili resimleri inceleyin.

Ücretli Eklenti ve Ücretsiz Eklenti Arasında Fark Var mı?

Tabi arkadaşlar wordpress temalarda olduğu gibi wordpress eklentilerinde de ücretli ve ücretsiz eklentiler bulunmaktadır. Ücretli ve ücretsiz arasında çok büyük farklılıklar varmı diye soracak olursanız kesinlikle çok büyük farklar var arkadaşlar.

Örnek verecek olursam popüler bir önbelleğe alma (cache) eklentisi olan WP Fastest Cache eklentisinde ücretsizin de mobil sayfaların ön belleğe alınması yok. Yine ücretsiz halinde html, CSS ve javascript dosyalarınızı küçültebiliyorsunuz ancak ücretli halinde daha da küçültebiliyorsunuz ve daha bunun gibi pek çok farklılıklar bulunmakta. Ben şöyle nitelendiriyorum bir eklentinin hem ücretlisi hem ücretsizi varsa ücretsiz olan iş görse de ücretli eklentinin demosu gibi. Yeni bir nevi pazarlama stratejisi arkadaşlar. Ancak eklentilerin çoğu ödediğiniz parayı sonuna kadar hak ediyor bunu da göz ardı etmeyiniz.

Evet arkadaşlar wordpress eklentinin ne olduğunu genel olarak öğrenmiş olduk. Youtube kanalımda yayınlamış olduğum ve olumlu bir çok geri dönüş aldığım eğitim videoma da aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. Web sitem üzerinde yayınladığım birçok yazının detaylı bir şekilde anlatımına da youtube kanalım üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca Sıfırdan wordpress ile web sitesi kurma videomdaki tüm içeriklere de wordpress kategorisinden erişebilirsiniz.

Bilgi ağımıza bir halka daha ekledik, İnşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan herhangi bir şey olursa mutlaka yazı altıda sorun, en kısa sürede cevaplandırmaya çalışacağım. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile, Allah’a emanet olun.