WordPress Tema Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

wordpress-tema-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz

Merhaba değerli web ağı üyeleri ve ziyaretçileri bugün ki yazımda wordpress tema seçerken nelere dikkat etmeliyiz sorusunu detaylı bir şekilde cevaplandıracağım. Yazıma geçmeden özellikle belirtmek istiyorum tamamen tecrübelerime dayanarak yazdım bu yazıyı. Uzun gelebilir ancak faydalı bir yazı olması için hiçbir noktayı atlamamaya özen gösterdim. Çok uzatmadan geçelim yazımıza.

Seçeceğiniz Tema Hızlı Olmalı

Arkadaşlar bu kısım çok önemli, tema almadan önce ciddi bir araştırma yapmalısınız. Çünkü tema göze hitap etse de yazılımsal olarak yetersiz bir temaysa sizi bir hayli uğraştıracaktır. WordPress tema seçiminde dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir birlikte inceleyelim.

WordPress tema seçiminde ki en önemli kriteriniz temanın hızı olsun arkadaşlar. Yavaş bir tema kullanıyorsanız Google sizi sevmeyecektir. Diyeceksiniz ki Google beni sevmese ne olur olmaz arkadaşlar çünkü Google kriterlerini kullanıcıların davranışlarına göre belirmektedir. Yani Google sizi sevmiyorsa sitenize gelen ziyaretçilerde sevmeyecektir. Teknik olarak açıklamak gerekirse ortalama bir site hızı maksimum 2.5 sn olmalıdır diyor Google. Tabi bu süre bile ziyaretçi kaybetmenize neden olacak kadar uzun bir süre. Mümkünse sitenizin açılma hızını 1 sn ve daha aşağı sürelere çekmeniz gerekmektedir.

Ayrıca kendi tecrübe ettiğim bir durumu sizinle paylaşmak istiyorum, bir tema aldım hızı mükemmel olmasa da fena değildi. Zamanla kurduğum site gelişim gösterdi ve Google adsens’e başvurdum ve Google reklamlarını sitemde yayınlamaya başladım. Bu kısma kadar hiçbir sorun yoktu ancak reklamların meydana getirdiği http request sayısı da sitenin hızına etki edince sitem normalden daha yavaş bir hale geldi. Bu yüzden kullandığım temayı değiştirmek zorunda kaldım. Tema seçerken temanın olabildiğince hızlı olmasına dikkat edin.

WordPress Temanın Hızlı Olduğunu Nasıl Anlarız?

  1. Yukarıda bahsettiğim gibi wordpress teması kesinlikle çok fazla istek (http request) barındırmayacak. Http request nedir diye sorabilirsiniz. Arkadaşlar http request kullanıcıların sitenizi açtığı anda sitenin serverdan istekte bulunmasıdır. İstek sayısı arttıkça tema hızınız düşecektir. Google üzerinden hız testi yaptığınız zaman sitenizin hızına etki eden faktörleri görebilirsiniz. Http request sayısı neye göre belirleniyor? Arkadaşlar en önemli kısım burası açılan sayfada bulunan resim sayısı, html, css ve js dosya sayısı toplamı sayfamızın toplam http request sayısını veriyor.
  2. Temanın hızına etki eden en önemli nedeni ikinci sırada açıklama istedim. Çünkü http request olayını bilmeniz gerekiyordu. Arkadaşlar temanız ne kadar iyi kodlanmışsa siteniz o kadar hızlı olacaktır. Temanızın kodlanması http request olayınada etki edeceği için tema hızı için en önemli neden olarak vurguluyorum. Şöyle ki iyi kodlanmış bir tema da gereğinden fazla js dosyaları bulunmaz, resim alanları bir sayfa için en uygun şekilde tasarlanır ve kodlanır. Kısaca iyi kodlanmış bir temada gereğinden fazla istek bulunmaz diyebilirim.

Tabi bir temanın iyi kodlanmış olması için bir çok neden var ben hız için önemli olan kısmı söyledim. Peki bir temanın hızını nasıl test edebiliriz. Arkadaşlar ben tema seçerken iki tane test yapıyorum ilki Google hız testi ikincisi Gtmetrix testi ikisinde de standart olarak 80 mümkünse 85 üstü puan alıp almadığına bakıyorum. Eğer bu puanların üzerinde ise bu tema idealdir.

wordpress-tema-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz
wordpress-tema-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz

Ayrıca Gtmetrix üzerinde sayfaznıda ki toplam http request sayısını da görebilirsiniz. Peki html request sayısı en fazla kaç tane olmalı? Benim önerim maksimum 75 http request daha fazlası kesinlikle olmamalı. Çünkü ilerleyen zamanlarda sitenize reklamda ekleyeceksiniz ister istemez reklamlarda http request sayınızı arttıracak.

Genel olarak toparlayalım bir tema beğendiniz ilk olarak Google ve Gtmetrix testlerini uygulayın burada ki rakamlar 80 üzerindeyse ve http request sayısı 75 altındaysa bu temayı alabilirsiniz.

WordPress Teması Tarayıcı Uyumlu Olmalı

Arkadaşla tema seçiminde önemli kriterlerden biride tarayıcı uyumlu olmasıdır. Peki tarayıcı uyumu nedir? Arkadaşlar her tarayıcı kodları kendine özgü bir şekilde yorumlar. Yorumlama farklılığından dolayı sitenizin tarayıcılarda ki görünümü farklı olabilir. Bu durum bizim istemediğimiz bir durumdur. Çünkü sitenize chrome, safari, mozilla, internet explorer vb. bir çok tarayıcı üzerinden ziyaretçi gelecek. Eğer aldığınız tema tarayıcı uyumlu değilse, uyumlu olmayan tarayıcı üzerinden gelen ziyaretçilerinizi kaybedebilirsiniz.

Ziyaretçi kaybetmek bir site sahibinin isteyeceği en son şeydir diye düşünüyorum bu yüzden temanın tarayıcı uyumlu olup olmadığına dikkat edin. Bu gibi özellikler temanın özellikleri kısmında mutlaka belirtilir, eğer belirtilmemişse mutlaka tema satıcısına sorun. Kendinizde elinizde bulunan tarayıcılar üzerinde test edebilirsiniz, zaten tarayıcı uyumlu değilse tema üzerindeki alanlar kayacaktır, bazı kısımlarda kod hataları gözükecektir. Kısaca temanın size sunulduğu demo içerik gibi olmayacaktır.

WordPress Tema Kesinlikle Seo Uyumlu Olmalıdır

Arkadaşlar seçtiğiniz temanın SEO konusunda problemleri varsa kesinlikle almayın. Çünkü site açmaktaki amacımız belli bir ziyaretçi kitlesine sahip olabilmek, SEO ise doğrudan Google sıralamamızı dolayısıyla ziyaretçi sayımızı etkilemektedir. Arkadaşlar ziyaretçilerinizin sitenizi çabuk bulması ve yeni ziyaretçiler kazanmak için, hazırladığınız makaleler Google aramalarında ilk sayfada mümkünse ilk 3 sırada olmalı. Google aramalarında ilk sıralara çıkmanın temelinde temanızın SEO uyumlu olması ve hazırladığınız makalelerin SEO uyumlu olması gelmektedir.

Temalar satılırken genelde tema özellikleri belirtilir. Özellikler arasında SEO uyumlu, SEO Optimized gibi ifadeler varsa bu temanın seo uyumlu olduğunu gösterir. Ayrıca günümüzde SEO bir pazar haline geldi ve birçok firma SEO hizmeti vermekte. Eğer seçtiğiniz temanın SEO uyumlu olup olmadığını kendimiz test edebilir miyiz? Evet arkadaşlar, Google üzerinde SEO analiz şeklinde arama yaparak kolay bir şekilde SEO analiz araçlarına ulaşabilirsiniz. Bu araçlar üzerinden gerekli testleri yapabilirsiniz.

Arkadaşlar SEO konusu cidden çok kapsamlı bir konu, bu yazıyı baltalamaması açısından ayrı bir yazıda SEO olayını detaylı olarak anlatacağım.

WordPress Tema Responsive Tasarıma Sahip Olmalıdır

Arkadaşlar günümüzde akıllı telefonlar ve tabletlerin kullanımı her geçen gün artmaktadır. Haliyle sitenize telefon, tablet gibi cihazlar üzerinden de ziyaretçiler gelecektir. Eğer satın alacağınız tema mobil cihazlar ile uyumlu (responsive) olmazsa ciddi ziyaretçi kaybı yaşayabilirsiniz. Yine bu hiç istemeyeceğiniz bir durumdur. Bu yüzden temanızın %100 responsive,  yani bütün cihazlar ile uyumlu olarak çalıştığından emin olun.

wordpress-tema-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz-responsive

Amacınız Doğrultusunda Bir Tema Seçin

Arkadaşlar tema seçmeden önce enine boyuna düşünmeniz gerekmektedir. Çünkü ne istediğinize net bir şekilde karar vermezseniz yanlış tema seçimi yapabilirsiniz. Diyeceksiniz ki yanlış tema seçersem ne olur? Temaya verdiğiniz para boşuna gider arkadaşlar çünkü alabileceğiniz bir çok tema tek domaine lisanslanmaktadır. Yeni bir tema almak zorunda kalırsınız.

Siteyi kurmaktaki amacımız nedir? Bu kısmı şöyle açıklayayım; wordpress’in ciddi bir pazarı olduğunu söylemiştim. Çok fazla firma demek çok fazla rekabet demek buda temaların her geçen gün daha da özelleştirilmesine ve geliştirilmesine neden oluyor. Siteniz ziyaretçilerinizi bilgilendirmek adına açtığınız bir blog olabilir, profesyonel bir fotoğrafçı olabilirsiniz ve fotoğraflarınızı yayınlamak isteyebilirsiniz veya bir firmanız vardır ürünlerini satmak isteyebilirsiniz. Bu örnekler çoğaltılabilir. Bunun gibi pek çok amaca uygun tema bulunmaktadır. Temalar amaçlar doğrultusunda geliştirildiği için farklı bir amaç için kodlanmış temayı almanız çok sağlıklı olmayacaktır.

Amaçlarınızın değişebileceğini de düşünmelisiniz bununla ilgili çevremdeki bir arkadaşımın başına gelen olayı anlatma istiyorum. Arkadaşım yıllar önce blog açtı yazılım üzerine yazılım konusunda kendini geliştirdi sitesi de bir hayli ziyaretçi çekmeye başladı. İlk aldığı tema hızlı ve kişisel blog amaçlanarak kodlanmıştı. İlerleyen zamanlarda yazılım ile alakalı bir kitap çıkardı internet üzerinden satışını gerçekleştirmek istiyordu. Ürün satış özelliği olan yeni bir tema almak zorunda kaldı. Eğer başlangıçta hedefleri net olsaydı böyle bir sorun ile karşılaşmayacaktı.

En önemli kısma geldik, buraya kadar okuyup tema değiştirme çok mu zor diyen arkadaşlar olabilir. Hayır çok basit bir şekilde tema değişikliği yapabilirsiniz ancak! Siteniz oturmuş yıllarca emek verilmiş bir siteyse tema değiştirirken bir çok şeyi düşünmeniz gerekecek. Bunlar, yeni tema eskisinden hızlı mı? Yeni tema SEO açısından eskisine göre daha iyimi? Neticede yıllarca emek verilmiş ve bir çok ziyaretçisi varsa sıralamada iyi bir yeriniz vardır ve kaybetmek istemezsiniz. Ziyaretçileriniz açısından daha kullanışlı mı? Gibi sorular ile karşı karşıya kalacaksınız.

Alacağınız WordPress Temanın Satış Sonrası Desteği İyi Olmalı

Satış Sonrası Desteği Var mı?

Arkadaşlar bir çok kişinin bu konuya çok dikkat etmediğini gördüm ancak önemli konulardan biri bence. Bir tema alırken satış sonrası desteğinin nasıl olduğunu mutlaka araştırın. Satış sonrası destek ne anlama geliyor diyebilirsiniz hemen açıklıyorum. Arkadaşlar temayı aldıktan sonra tema ile ilgili karşılaştığınız sorunlar olacaktır. Haliyle sizde destek alabileceğiniz birini arayacaksınız. İşte bu noktada temayı aldığınız firma destek veriyorsa bu sizin için çok büyük bir kolaylık olacak.

Satış Sonrası Desteği Ücretli mi?

Günümüzde satış sonrası destek vermeyen firma yok denecek kadar az. Ancak satış sonrası destek için ekstra ücret isteyebiliyorlar. Dikkat etmemiz gereken ikinci nokta burası alacağımız tema satış sonrası desteği ücretli mi? Ücretsiz mi? Bunu temayı almadan önce tema satışnıı yapan yetkili bir kişiye sorun daha sonra sıkıntı yaşamamak adına. Örneğin, Themeforest üzerinden alacağınız bir tema için size 6 ay ücretsiz olarak destek veriyor. 6 ayın sonunda ise belli bir ücret karşılığında destek vermeye devam ediyorlar.

WordPress Güncelleme Hizmeti Ücretli mi?

Dikkat etmemiz gereken 3. Nokta ise temanın güncelleme desteği arkadaşlar bu kısma geçekten çok dikkat edin özellikle ülkemizde. Eğer daha önce tema aldıysanız mutlaka karşılaşmışınızdır, tema hazırlanır satışa başlanır. Tema hem yazılım gereksinimlerinden dolayı hem de kullanıcıların istekleri doğrultusunda geliştirilmeye devam eder. Daha sonra paketler halinde versiyon güncellemeleri yapılır. İşte arkadaşlar bizi ilgilendiren kısım burası güncelleme geldi ancak ücretlimi olacak ücretsiz mi? Eğer tema almadan önce bu konuyu tema sahibine sormamışsanız güncellemeleri ücretli olan bir tema almış olabilirsiniz. Themeforest üzerinde benim aldığım temaların neredeyse hepsi ömür boyu ücretsiz güncelleme desteği veriyordu. Themeforest üzerinden tema alacaksanız tema sayfasında Free Lifetime Update ibaresini görürseniz bütün güncellemeleri ücretsiz olarak alabileceksiniz demektir.

Takip ettiğim forumlardan bir tanesinde bir arkadaşın böyle bir konuda dert yandığını gördüm. Olay şu arkadaş temayı alıyor. Temayı kuruyor aradan birkaç ay geçiyor ve temaya güncelleme geliyor. Güncellemek için yetkiliyle görüştüğünde temanın yarı fiyatı kadar güncelleme ücreti istediğini söyledi ve bu yüzden bir daha o temayı kullanmadı.

WordPress Temanın İlk Kurulumu Ücrete Tabi mi?

Dikkat etmeniz 4. ve son nokta ise satış sonrasında tema kurulumudur. Arkadaşlar bir çok firma tema kurulumunu ücretli yapmakta. Ancak ülkemizde bazı firmalar ilk kurulumunu ücretsiz daha sonra herhangi bir sebepten dolayı tekrar tema kurmanız gerekirse ücretli olarak bu hizmeti size sunmaktadır. WordPress tema kurulum ücretinin 20 -25 tl arasında olduğunu da belirteyim.

Youtube kanalımda yayınlamış olduğum ve olumlu bir çok geri dönüş aldığım eğitim videoma da aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. Web sitem üzerinde yayınladığım birçok yazının detaylı bir şekilde anlatımına da youtube kanalım üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca Sıfırdan wordpress ile web sitesi kurma videomdaki tüm içeriklere de wordpress kategorisinden erişebilirsiniz.

Bilgi ağımıza bir halka daha ekledik, İnşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan herhangi bir şey olursa mutlaka yazı altıda sorun, en kısa sürede cevaplandırmaya çalışacağım. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile, Allah’a emanet olun.