Domain Nedir? Domain Nasıl Alınır?

domain-nasil-alinir

Merhaba arkadaşlar, bugün ki yazımda internet sitesi kurmak isteyen herkesin bilmesi gereken konulardan biri olan domain kavramını ele alacağım. Başlıktan da anlayacağını üzere domain nedir? Domain nasıl alınır? sorularını cevaplandıracağım. Çok uzatmadan geçelim konumuza.

Domain Nedir?

Arkadaşlar domaini en basit şekilde web sitenizin adı şeklinde tanımlayabilirim. Örneğin şu anda ziyaret ettiğiniz sitenin domain adı webagi.net’dir. Sizde web sitesi kurmak istiyorsanız bir adet domain almanız gerekmektedir. Domainler için com, net, org vb. uzantılar bulunmaktadır. Benim tavsiyem önceliğiniz com olsun. Arkadaşlar domain almak istiyorsanız yıllık bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu ücret domainin uzantısını göre değişecektir.

Bu yazıyı hazırlarken Godaddy üzerinden domain uzantı fiyatlarına baktığımda com için yıllık 53 TL + kdv, net için yıllık 61  TL + kdv gibi bir ücret ödememiz isteniyor.

Domain Nasıl Alınır?

Domain alma işlemini Godaddy üzerinden anlatacağım. Siz istediğiniz firmadan alabilirsiniz. Satın alma işlemi firmalar arasında çok büyük farklılıklar göstermez. Öncelikle Godaddy sitesine kayıt olmanız gerekmektedir. Buradan siteye kayıt olun, bilgilerinizi bir yere kayıt etmeyi unutmayın. Kayıt olup siteye giriş yaptıktan sonra Godaddy ana sayfasına tıklayın. Sol üst kısımda bulunan arama kutusuna almak istediğiniz domain adını yazın ve arama butonuna tıklayın.

domain-nasil-alinir

Açılan sayfada aradığınız domain adının alınabilir uzantılarının listelenmiş hali gelecektir. Satın almak istediğiniz alan adının sağ tarafında bulunan sepete ekle butonuna tıklayın. Sağ üst tarafta sepete devam et butonuna tıklayın.

domain-nasil-alinir
domain-nasil-alinir

Açılan sayfada Godaddy bize birkaç teklif sunmaktadır. Bunlar; yıllık 5 TL karşılığında kişisel bilgilerinizi gizlemek ister misiniz? Kişisel bilgilerinizin kapsamı adınız soyadınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz, adresiniz gibi bilgilerdir. Gizlilik isteğe bağlı bir özelliktir, benim önerim uzun vadeli, kapsamlı bir proje yapacaksanız mutlaka gizlilik bulunmalı. Aylık 3 TL karşılığında alan adınız ile eşleşen bir e-posta adresi satın alabilirsiniz.

Örneğin; [email protected] bence buna gerek yok zaten hosting paketi aldığınızda cpanel üzerinden alan adına özel e-mail açabilirsiniz.  Eğer web siteniz için hosting paketi almadıysanız, Godaddy domain ile birlikte hosting paketi de sağlayabiliriz diyor.  Başlangıç paketi aylık 10₺ . İstediğiniz seçenekleri seçtikten sonra en alt kısımda bulunan bu seçenekler ile devam et butonuna tıklayın.

domain-nasil-alinir
domain-nasil-alinir

Açılan sayfa üzerinde sol tarafta ödeme bilgilerinizi gireceğiniz alan bulunmaktadır. Sağ taraftan alan adını kaç yıllık almak istiyorsanız seçebilir, gizlilik eklemek istiyorsanız ekleyebilirsiniz. Fatura bilgileri dahil bütün bilgileri girdikten sonra şimdi ödeme yapın seçeneğine tıklayarak alan adını satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz.

domain-nasil-alinir

Önemli not

Artık bir adet alan adına sahipsiniz, işlem oldukça basit. Dikkat etmeniz gereken kısımları da yazıda belirttim zaten. Eğer bir web sitesi kuracaksanız hem domaine hem hostinge ihtiyacınız olacaktır. Domaini ve hostingi ayrı firmalardan alabilirsiniz, ancak bazı firmalar yıllık hosting alımlarında ilk yıllık domaini ücretsiz sunmaktadır. Böyle bir fırsat bulursanız en azından ilk yıl için domain ücreti ödemezsiniz.

Son olarak eklemek istediğim nokta daha var arkadaşlar, bazı alan adı satışı yapan firmalar Godaddy üzerinde belli bir ücret karşılığında sağlanan gizlilik hizmetini ücretsiz olarak sağlamaktadır. Sonuç olarak tavsiyem piyasa araştırması yaptıktan sonra alım yapın.

Arkadaşlar unutmadan youtube kanalımda yayınlamış olduğum ve olumlu bir çok geri dönüş aldığım eğitim videoma da aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. Web sitem üzerinde yayınladığım birçok yazının detaylı bir şekilde anlatımına da youtube kanalım üzerinden erişebilirsiniz.

Bilgi ağımıza bir halka daha ekledik, İnşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan herhangi bir şey olursa mutlaka yazı altıda sorun, en kısa sürede cevaplandırmaya çalışacağım. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile Allah’a emanet olun.