Black Friday Nedir?

black friday nedir

Merhaba bu yazımda Black Friday nedir, nerelerde kutlanmaktadır, neden bu ismi almıştır ve nasıl bu kadar popüler hale geldi sorularını cevaplandıracağım.

Black Friday Nedir?

Amerika birleşik devletlerinde şükran gününden sonraki ilk Cuma günü Black Friday olarak anılır. ABD’de yılbaşı yaklaşırken Noel hazırlıkları da başlar. İnsanlar Noel kutlamaları için hediyeler, süsler, yiyecek içecek vb. daha birçok konuda alışveriş yaparlar. Zamanla alışverişe olan ilginin artması ile 1932 yılından itibaren Cuma günü Noel alışverişinin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Amerikan vatandaşları tarafından kutsal olarak görülen şükran günüden sonra gelen ve kutlamaları için bir başlangıç olarak kabul edilen Cuma günü neden Black Friday olarak adlandırıldı?

Noel alışverişinin başlamasıyla, ABD’de bulunan alışveriş mağazaları, marketler vb. yerler kapılarını sabah saat 04:00’da açıp gece geç saatlere kadar kapatmazlardı. Alışverişe olan talebin artması ile mağaza sahipleri indirimlerin yanı sıra ekstra kampanyalarda yapınca alışverişe olan ilgi aşırı derecede artmıştı. 1961 yılında ise alışveriş yoğunluğu hat safhaya çıkmasıyla insanların hareket etmekte zorlandığı hatta birbirlerini ezdikleri ve trafikte kitlenmeler meydana geldiği söylenmektedir. Bu yüzden 1961 yılında yerel bir gazetede şükran gününden sonraki ilk cuma Black Friday olarak nitelendirildi ve bu adlandırma günümüze kadar devam etti.

black friday nedir

Black Friday Nerelerde Kutlanmaktadır?

Başlangıçta ABD, İngiltere’de kutlanırken zamanla dünyadaki birçok ülkede kutlanmaya başlandı. Alışveriş mağazalarının artması ile Black Friday günü indirimlerine ülkemizde de sıklıkla rastlanmaktadır.

Black Friday nasıl bu kadar popüler hale geldi?

Ciddi anlamda indirimlerin yapılması popüler hale gelmesindeki en büyük neden bana göre. Hatta bazı mağazalar ürünleri neredeyse maliyetine satıyor ve bu da ister istemez o güne olan ilgiyi arttırıyor. Tabi yurtdışında ki ürün indirimleri ile ülkemizdeki indirimlerin aynı oranda olmadığını söylemeliyim. Belli bir oranda indirim var ancak yurtdışında ki kadar kesinlikle değil.  İndirim ne kadar diyenler için şöyle örnek vereyim Themeforest üzerinde ki bir wordpress tema 300 tl iken 150 tl’ye düşüyor.

Türkiye’de Black Friday günlerinde artık bir çok mağazada bu indirim çılgınlığına dahil oldu. Ancak kara Cuma diye adlandırmak yerine muhteşem Cuma, efsane günler, efsane Cuma şeklinde adlandırıldı.

Türkiye’de Black Friday günlerinde hangi ürünler indirimli alınabilir?

İndirimli ürünler için bir kategori yok neredeyse her ürün için indirim bulabilirsiniz. Özellikle oyuncular için PlayStation Store, Steam ve Xbox Store gibi oyun satın alınabilecek platformalar da ciddi bir indirim bulunmakta. Türkiye’nin alışveriş devi e-ticaret mağazalarında elbiseden ayakkabıya kadar yüzlerce üründe indirim yapılmış durumda. Mesleğim nedeniyle alışveriş yaptığım yazılımcıların olmazsa olmazı Themeforest sitesi tabiki Black Friday gününe özel bir çok yazılımda %50 indirim sunmakta. Özellikle wordpress temaları efsane olduğunu belirtmek istiyorum, indirim olan ürünlere buradan ulaşabilirsiniz.

 

Yazıma son vermeden önce çeşitli platformlarda denk geldiğim için bir noktaya değinmek istiyorum. Bir Müslüman olarak Cuma gününe kara denmesi gerçekten içimi acıtıyor. Onların şükran gününü Perşembe kutlamaları ve sonraki gün Noel alışveriş başlangıç günü olması ve alışveriş yüzünden insanların ölmesinden dolayı Black Friday olarak anıyorlar. Belli bir art niyet güdülerek mi bu isim verildi bilmiyorum ancak onların açıklaması bu şekilde.

Bizim ülkemizde de etkinlik olarak kutlanmadığını sadece bir ürün satma politikası olarak görüldüğünü ayrıca belirtmek istiyorum. Bu yüzden Black Friday gününü kara Cuma demek yerine muhteşem Cuma, efsane Cuma, efsane günler olarak adlandıran firmalara teşekkürü borç biliyorum.