Frizbi Nedir? Frizbi Nasıl Oynanır? Frizbi Çeşitleri Nelerdir?

Frizbi Nedir? Frizbi Nasıl Oynanır? Frizbi Çeşitleri Nelerdir?

Frizbi Nedir?

Frizbi, çapı yaklaşık olarak 20 cm ile 25 cm arasında değişen esnek ve dayanıklı plastikten yapılan bir disk ile oynanan oyundur. Gerçekte oyunun oynandığı diskin adı frizbi, oyunun adı ise ultimate frisbee’dir. Frizbi sadece insanların oyun oynarken kullandığı bir disk değildir aynı zamanda hayvanlar ile oyun oynarken kullanılmaktadır.

Frizbi kenarları kıvrık el ile kolay kavranabilen bir disktir. Oyunlarda farklı boyutlarda ve ağırlıklarda frizbiler kullanılmaktadır. Frizbinin ana vatanı Amerika’dır. Frizbinin çıkışı çok ilginçtir aslında, Amerika’da ekmek, kek, tatlı üreten bir firmanın ürünleri halk tarafından çok beğenilmekte ve bol bol tüketilmektedir. Üniversite öğrencileri ise sadece kek vb. ürünleri yemek ile kalmıyor bu ürünlerin içerisine konuldukları kabı birbirlerine fırlatıyorlardı. Zamanla halk arasında yaygınlaşan bu oyun Frederick Morrison’un dikkatini çekmiş ve Frederick Morrison plastik daire şeklinde daha kullanışlı bir disk ortaya çıkarmıştır. Halk arasında ilginin yüksek olması sonucunda Frederick Morrison disk  üzerinde belli iyileştirmeler yaparak Pluto Platter ismini verdiği disk modelini piyasaya sürdü. 1955 yılında halk arasında ve özellikle öğrenciler arasında ciddi popülarite kazanan bu oyun Wham-O oyuncak şirketinin kurucularının ilgisini çeker ve 1957 yılında bu oyuncak ile ilgili tüm hakları satın alan Wham-O şirketi bu oyun diskini piyasaya frisbee ismi ile sürdü.

frizbi nedir

Frizbi Çeşitleri Nelerdir?

Frizbi oyunun en bilinen çeşitleri; frizbi golfü, serbest stil (freestyle), en iyi (ultimate) ve cesaret oyunu (guts)’dur. Bunların dışında da çeşitlerinin bulunduğunu söylemekte fayda var.

Frizbi Golfü; disk sopa ile fırlatılmak suretiyle başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar götürülmeye çalışılır. Disk sopa ile fırlatılırken gerilerek atılabilir. Diskin düştüğü nokta işaretlenir ve bir sonraki atış için bu nokta önemlidir çünkü sopa ile atış yapılırken bir ayak diskin son düştüğü noktaya basması gerekmektedir. Frizbi golfünde oyun alanı belirgindir ve oyun alanı dışına çıkan disk için karşı takım penaltı atışı kullanır.

Serbest Stil (Freestyle); Tek kişi yada takım halinde oynanan frizbi oyun çeşididir. Serbest stilde oyunun kazanılmasını sağlayan en önemli faktörler; hareketlerin zorluğu, estetik olması ve diskin iyi manevra almasıdır. Serbest stil de frizbi diskinin ağırlığı 160 gr’dır.

En İyi (Ultimate); En iyi (ultimate) frizbi oyun çeşidi 175 gr. ağırlığındaki disk kullanılarak oynanır. Takım halinde oynanan bir frizbi oyun çeşididir. Her takımda yedi oyuncu bulunur. Oyunun her anında ciddi efor sarf edilir, oyun alanı 100 metredir. Bütün frizbi oyunlarında olduğu gibi bu oyun türünde de belli kurallar bulunmaktadır. Oyun alanı dikdörtgen şeklindedir. Oyun toplamda 48 dakika sürmekte ve iki devre halinde oynanmaktadır.

Cesaret (Guts); İsminden de anlaşılabileceği gibi cesaret isteyen ve zorluğuyla bilinen frizbi oyunudur. İki oyuncu ile oynanır, oyuncuların arasında 14 metre mesafe bulunur. Oyuncular birbirlerine diski fırlatır, amaç rakibin diski yakalayamamasıdır. Rakip diski yakalayamaz ise puan kazanılır.

frizbi

Frizbi nasıl oynanır?

Oyun genelde 7’ye 7 oynansa da bu bazı turnuvalarda farklılık gösterebilmektedir. Oyun alanında oyuncular frizbiyi birbirlerine fırlatarak rakip sahada ki puan alacaklara bölgeye (ceza sahasına) kadar frizbiyi taşımak zorundadırlar ve taşınan her disk puan demektir. Oyun alanında takım arkadaşları tarafından atılan diskin yakalanması gerekmektedir eğer disk oyun alanı dışında yakalanırsa disk karşı takıma geçer. Yine takım arkadaşımızın attığı diski tutmamıza rağmen elimizden düşürürsek disk yine rakip takıma geçer. Son olarak da takım arkadaşımızın attığı disk hiç kimseye değmeden yere düşerse yine disk rakip takıma geçer.

Oyunun bence alışılması en zor kısmını şimdi söyleyeceğim, diski (frizbiyi) taşırken hareket edemezsiniz, yani diski koşarak, yürüyerek taşımanız mümkün değil disk size geldiğinde hareket etmeden takım arkadaşınıza atmanız gerekmektedir.  Rakip takım oyuncuları diski sizden alabilmek için uğraşacaklardır. El hareketleri ile atışınıza engel olmaya çalışsalar da temas yasaktır. Eğer rakibiniz size temas ederse faul yapmış olur. Oyun içerisinde istendiği kadar oyuncu değişikliği yapılabilir.

Gelelim frizbi oyunun en bomba kısmına bu oyunda hakem yok evet yanlış duymadınız kurallar var ancak hakem yok. Diyebilirsiniz ki faul vb. durumlarda nasıl sonuca varılacak? Cevap çok basit oyunun kuralları açık temas etme, disk sana geldiğinde hareket etmeden at, diski düşürme bu kurallara göre bir hakemin olmasına açıkçası çok da gerek yok ancak yine de bazı durumlarda dışarıda ki gözlemcilerden yardım alındığını söylemekte fayda var.

Ülkemizde frizbi çok popüler bir spor olmasa da zamanla bu popülariteyi kazanacağını düşünmekteyim. Bu düşüncemin en temel nedeni frizbinin üniversitelerde ve liselerde yaygınlaşmaya başlamasıdır.

Bilgi ağımıza bir zincir daha ekledik eğer sizde bilgi paylaştıkça artan bir hazinedir görüşünü savunuyorsanız sitemize kayıt olarak içerikler paylaşabilirsiniz. Bin bilsen de bir bilene sor bölümünden sorularınızı, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Eğer  ilginç, bilinmeyen ve en çok merak edilen konular ile ilgili farklı konular varsa merak edilenler bölümümüzü inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.

Yorumlar