Ultrasonografi Nedir?

Ultrasonografi Nedir?

Ultrasonografi, insan bedeninde incelenecek organlara yüksek frekanslı (insan kulağının duyamayacağı) ses dalgalarının gönderilmesi ve organlara gönderilen ses dalgalarının geri dönmesi ile organlara ait görüntülerin elde edilmesini sağlayan tanı yöntemidir.

Özellikle ses dalgalarının kolay bir şekilde geçebileceği organları görüntülemede kullanılmaktadır. Örneğin karın bölgesindeki organların görüntülenmesinde kullanılır. Kesin hamilelik tanısı konulmasında ve bebeğin kontrollerinde ultrasonografi kullanılarak görüntüleme yapılır.

ultrason-ultrasonografi

Ultrasonografi hamileler için zararlı mıdır?

Ultrasonografinin hamilelikte anne ve bebek için herhangi bir zararı yoktur. Ultrasonografi çekilirken herhangi bir ağrı ya da acı hissetmezsiniz.

Ancak bir konuya özellikle değinmek istiyorum ultrasonografinin, alanında uzman doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda, uygun ortam ve ekipmanlar kullanılarak yapılmasına dikkat edin. Küçük ihmaller yüzünden ne siz nede bebeğiniz zarar görmesin.

Ultrasonografi, hamilelikte hangi durumların belirlenmesinde kullanılır?

  • Bebeğin gebelik yaşının belirlenmesinde,
  • Anne karnındaki bebek sayısının belirlenmesinde. İkiz, üçüz vb.
  • Bebeğin yaşamsal fonksiyonlarının takip edilerek, yaşayıp yaşamadığının belirlenmesinde,
  • Bebeğin anne karnındaki pozisyonunun belirlenmesinde,
  • Bebeğin anne karnında ki gelişiminin takip edilmesinde,
  • Bebeğin plasentasının görüntülenerek plasenta sayısı hakkında bilgi sahibi olmada (ikiz doğumlarda) ve plasentanın önde gelip gelmediğinin saptanmasında kullanılır.
  • Burun kemiğinin görüntülenmesi ve ense saydamlığını ölçülmesi ile bebekte Down sendromu olup olmadığının belirlenmesinde.
  • Anne adayının gebeliği, iç gebelik mi dış gebelik mi belirlenmesini sağlar.

Bilgi ağımıza bir zincir daha ekledik eğer sizde bilgi paylaştıkça artan bir hazinedir görüşünü savunuyorsanız sitemize kayıt olarak içerikler paylaşabilirsiniz. Bin bilsen de bir bilene sor bölümünden sorularınızı, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Eğer anne ve bebekler ile ilgili merak ettiğiniz farklı konular varsa anne & çocuk bölümümüzü inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.

Yorumlar