Sezaryen Doğum Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey

Sezaryen Doğum Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey

Sezaryen Doğum Nedir?

Bebeğin, normal (vajinal yoldan) doğması riskliyse ya da mümkün değilse annenin karın duvarı kesilerek bebeğin doğumu gerçekleştirilir. Bu şekilde gerçekleştirilen doğuma “Sezaryen Doğum” denir.

Hangi Durumlarda Sezaryen Doğum (Ameliyatı ) Yapılır?

  1. Anne adayı hamilelik öncesinde (herhangi bir zamanda) rahimden ameliyat olmuşsa vajinal doğumda ameliyat yeri yırtılabilir. Bu yüzden doktor kontrollerinizde böyle bir ameliyat geçirmişseniz mutlaka doktorunuza belirtin.
  2. Bebeğin normal doğumlarda ilk olarak başı gelir ancak bebeğin başı yerine omuzu, kolu gelirse normal doğum (vajinal) yapılamaz, sezaryen doğum yapılmalıdır.
  3. Bebeğin baş bölgesinin doğum kanalından geçemeyecek kadar büyük olduğu doğumlarda.
  4. Bebeğin baş bölgesinin normal olduğu ancak annenin doğum kanalının dar olduğu doğumlarda.
  5. Plasentanın ön tarafa gelerek doğum kanalını kapatması durumunda.
  6. Su kesesi açıldığında, bebeğin göbeğinden plasentaya kadar uzanan ve göbek kordonu olarak tanımlanan kısmın vajinadan dışarı çıkması bebek için hayati önem taşımaktadır. Sebebi ise göbek kordonu dışarı çıktığında, damarların büzülerek işlevini yitirmesinden dolayı bebek oksijensiz kalır. En hızlı şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir.
  7. Herhangi bir nedenden dolayı anne ile bebek arasındaki plasenta hamilelik döneminde yerleştiği yerden ayrılırsa bebek hayati tehlikeyle karşı karşıya kalır ve acil müdahale yapılarak doğumu gerçekleşmezse maalesef bebek ölür.

sezaryen doğum

Yukarıda sezaryen doğum yapılması gereken ve hayati önem taşıyan bazı durumları sizlere aktarmaya çalıştım. Sezaryen doğumun gerekli olduğu durumlar bunlar ile sınırlı değildir ve bu durumları direk gözlemleyemeyebilirsiniz. Örneğin; plasentanın önde gelmesi, bebeğin anne karnındaki durumu vb. durumlar ultrasonografi ile tespit edilebilir. Bu yüzden hamilelik takibi yapılmalı ve doktorunuzun size söylediklerini harfiyen uygulamalısınız.

Sezaryen doğum hakkında araştırma yaparken sezaryen ameliyatı şeklide sonuçlar ile de karşılaşabilirsiniz. Sezaryen ameliyatı şeklinde nitelendirilmesinin nedeni bebeğin doğumu gerçekleşirken cerrahi müdahalenin yapılmasıdır. Sezaryen doğumda cerrahi müdahale uygulandığı için anestezi yapılması gerektiğini de belirtmeliyim. Anne adayına genel anestezi uygulanabileceği gibi sadece bel altı içinde(epidural ) anestezi uygulanabilir. İkisinde de ağrı acı hissedilmemektedir.

Hamile anne adayına anestezi yapıldıktan sonra ameliyata alınır. Sezaryen doğumda karın bölgesi 7 kat kesilir. Bebeğin içerisinde bulunduğu su kesesine ulaşılır ve su kesesi patlatılarak bebek içerisinden çıkarılır. Anne karnından bebek çıkarıldıktan sonra ilk olarak göbek kordonu bağlanır ve bağlanan yerin az ilerisinden göbek kordonu kesilir. Böylece sezaryen doğum gerçekleşmiş olur. Sırada annede açılan karın bölgesinin kapatılması vardır. Gerekli tıbbi müdahaleden sonra annenin karın bölgesi de kapatılır ve operasyon tamamen sonlamış olur.

Sezaryen doğum yapmış annelere ameliyat sonrasında ağrınız var mı? Varsa kaç gün sürüyor diye sorduğumuzda, ağrının ilk gün çok olduğunu sonrasında 2-3 gün boyunca devam ettiğini söylediler ve ilk günden sonraki ağrıların gaz birikmesinden kaynaklandığını ve gaz çıkardıktan sonra ağrıların azaldığını belirttiler. Doktorunuzda size sezaryen doğum sonrasında ağrı kesici vereceği için ağrı hissetseniz de çok şiddetli olmayacağını belirtelim.

Sezaryen Doğum (Ameliyatı) Sonrasında

  • Kesinlikle doktorunuzun size verdiği ilaçları kullanmalısınız.
  • Sezaryen doğumda kesinin bulunduğu yer banyo yapabilmeniz için koruyucu bir bant ile kapatılmaktadır. Doktorunuzun size söylediği andan itibaren banyo yapabilirsiniz. Banyo yaparken dikişlerinizden dolayı ayakta ve mümkün olduğunca ılık su ile banyo yapmalısınız.
  • Kendinizi çok yormadan mümkün olduğunca yürümelisiniz.
  • Soğuktan sakınmalısınız.
  • Kesinlikle ağır bir şey kaldırmamalısınız.
  • Sezaryen doğum sonrasında annelerde gazdan dolayı ağrı meydana geldiğini söylemiştik bu yüzden beslenirken de gaz yapacak yiyeceklerden sakınmalısınız.
  • 40 gün boyunca havuza ve denize girmek yasak.
  • Sezaryen doğumdan sonra 40 gün boyunca kesinlikle cinsel ilişkiye girilmemeli 6. Haftadan sonra doktor kontrolünde herhangi bir sakınca yok ise cinsel ilişkiye girilebilir.
  • Günlük en az 2,5 Litre sıvı tüketmelisiniz.

Sezaryen doğumdan sonra neden 40 gün cinsel ilişki kurmamalıyız, havuza ve denize girmemeliyiz diyebilirsiniz. Sebebi öncelikle bir cerrahi operasyon geçirdiniz ve belli bir iyileşme süreci geçirmeniz gerekmekte, diğer sebebi doğumdan sonra gelen akıntıların 35-40 güne kadar sürmesidir ve mikrop kapmamanız gerekmektedir.

Bilgi ağımıza bir zincir daha ekledik eğer sizde bilgi paylaştıkça artan bir hazinedir görüşünü savunuyorsanız sitemize kayıt olarak içerikler paylaşabilirsiniz. Bin bilsen de bir bilene sor bölümünden sorularınızı, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Eğer anne ve bebekler ile ilgili merak ettiğiniz farklı konular varsa anne & çocuk bölümümüzü inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.

Yorumlar