Lohusalık Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz?

Lohusalık Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz?

Lohusalık döneminde nasıl beslenmeliyiz? Sorusuna cevaplandırmadan, beslenmenin lohusalık dönemindeki öneminden bahsetmek istiyorum. Lohusalık döneminde annenin beslenmesi hem kendisi için hem de bebek için önemlidir. Çünkü annenin tükettiği besin maddeleri de anne sütünü oluşturmakta ve bebek de ilk altı ay anne sütü ile beslenmektedir. Bu yüzden anne hem besin değeri yüksek gıdalar tüketmeli hem de tükettiği besinler bebeği rahatsız etmemeli. Bebeği rahatsız etmemesinden kastımız, bebekte gaz oluşumuna neden olacak besin maddesi tüketilmemesi gibi durumlar. Genel açıklamayı yaptıktan sonra geçelim lohusalık döneminde nasıl beslenmeliyiz sorusunun cevabına.

İlk olarak yukarıda da bahsettiğim bebekte gaz oluşumuna sebep olacak besinler tüketilmemeli. Örneğin; kuru fasulye, sütlü tatlılar vb.

Protein ihtiyacını karşılamak için günde en az 1 tane yumurta yenmeli.

Hem anne hem de bebek için çok faydalı olan ve omega-3 yönünden zengin olan balık haftada en az 1 kez tüketilmeli.

lohusa

Vitamin yönünden zengin olan meyveler bolca tüketilmeli, özellikle hazır meyve suyu tüketmek yerine meyveyi kendiniz sıkarak elde edilen meyve suyunu tüketin. Kurutulmuş meyvelerden komposto hazırlanarak da tüketilebilir. Portakal gibi gaz oluşmasına neden olan meyveleri tüketmemeniz gerekmektedir.

Sebzede her gün tüketilmelidir (gaz yapan sebzeler hariç örneğin; lahana).

Lohusalık döneminde mümkünse her gün yemeklerinizde et bulunmalı.

Günlük en az 2,5 – 3 litre sıvı tüketilmelidir.

Kahve ve siyah çay içilmemeli, sadece bitkisel çaylar içilmelidir.

Sabah kahvaltılarında bal, reçel vb. kalori değeri yüksek besinler tüketilmelidir.

Yoğurt, peynir istenildiği kadar tüketilebilirken süt tüketilmemelidir.

Ara öğünlerde hazır olmamak şartıyla kek, börek tüketilebilir.

Şeker ve tuz kullanımından olabildiğince uzak durulmalıdır.

Bilgi ağımıza bir zincir daha ekledik eğer sizde bilgi paylaştıkça artan bir hazinedir görüşünü savunuyorsanız sitemize kayıt olarak içerikler paylaşabilirsiniz. Bin bilsen de bir bilene sor bölümünden sorularınızı, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Eğer anne ve bebekler ile ilgili merak ettiğiniz farklı konular varsa anne & çocuk bölümümüzü inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.

Yorumlar