Hamilelikte Vajinal Akıntı Sebebi Nedir? Ne Yapılmalı?

Hamilelikte Vajinal Akıntı Sebebi Nedir? Ne Yapılmalı?

Hamileliğin belirtileri nelerdir? Başlıklı yazımda da vajinal akıntıdan bahsetmiştim bu yazımda konuyu biraz daha genişleteceğim. Hamilelik de vajinal akıntının sebebi nedir, nasıl gözlemlenir, dikkatli olmamız gereken durumlar nelerdir? Konularını ele alacağım.

Hamilelikte vajinal akıntının sebebi nedir?

Hamilelik döneminde kadınlarda hormonal düzensizlikler görülmektedir. Östrojen hormonu da hamilelik döneminde normalin çok üstünde gözlenen bir hormondur. Östrojen hormonundaki bu artış vajinal akıntının oluşmasına sebep olmaktadır.

hamilelikte-vajinal-akıntı

Vajinal akıntı nasıl gözlemlenir?

Vajinal akıntı normal durumda kokusuz ve koyu kıvamlı bir akışkandır. Vajinal akıntı da gözlemlenecek bazı durumlarda ise mutlaka doktora gitmeniz gerekmektedir.

Doktora gitmeyi gerektirecek durumlar;

  • Vajinal akıntının rengi yeşilimsi veya sarımsı olarak gözlemleniyor ve aynı zamanda kaşıntı yapıyorsa,
  • Vajinal akıntı geldiğinde akıntı kokulu ise,
  • Vajina akıntısının kıvamında değişiklik olup aynı zamanda akıntı rengi beyaza dönmüşse,
  • Vajina akıntısının ardından vajinada yanma meydana geliyorsa.

Yukarıda saydığım belirtiler enfeksiyon belirtileridir, bir yada bir kaçını fark ederseniz hemen doktorunuza başvurun çünkü enfeksiyonların tedavisinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için erken teşhis önemlidir.

Hamilelikte görülen vajinal akıntı için ne yapılmalı?

  • Vajina temizliğine özellikle dikkat edilmelidir, tuvaletten sonra vajina temizlenmeli ve iç çamaşırınızı mümkünse günlük en geç iki günde bir değiştirmelisiniz.
  • Vajinal akıntı geldiği dönemde banyo yaparken kullanacağınız şampuan, vücut jeli ve kremlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Doktorunuzun önerdiği ürünleri kullanmalı ve parfüm ihtiva eden ürünleri kullanmaktan kaçınmalısınız.
  • Vajinal akıntı geldiğinde vajina çevresi yıkanmalıdır.

Bilgi ağımıza bir zincir daha ekledik eğer sizde bilgi paylaştıkça artan bir hazinedir görüşünü savunuyorsanız sitemize kayıt olarak içerikler paylaşabilirsiniz. Bin bilsen de bir bilene sor bölümünden sorularınızı, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Eğer anne ve bebekler ile ilgili merak ettiğiniz farklı konular varsa anne & çocuk bölümümüzü inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.

Yorumlar