Hamilelikte Ödem Neden Olur? Ödemi Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Hamilelikte Ödem Neden Olur? Ödemi Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Hamilelikte Ödem Neden Olur?

Hamilelik süresince anne adayları normal zamanda tükettikleri suyun çok daha fazlasını tüketirler. Sebebi ise bebeğin anne karnında ki gelişim sürecinde suya ihtiyaç duymasıdır. Yani anne ham kendi için hem de bebeğin ihtiyaçları için su tüketmekte ve buda normalde tükettiği sudan çok daha fazladır. Hamilelik döneminde artan hormonların etkisiyle vücutta su tutulumu meydana gelmektedir, tutulan su hücrelerin arasında ve dokularda birikmesi sonucunda “ödem” oluşur.

Ödemler vücutta şişlikler şeklinde gözlemlenir. Ödemler ayaklarda, ayak bileklerinde, bacaklarda, ellerde ve yüzlerde görülmektedir. Ödemler hamile anne adaylarının genelinde görülmektedir. Bazılarında hafif seyrederken bazılarında ciddi rahatsızlık verecek boyutlara çıkabilmektedir.

hamilelik-ödem

Önemli bilgi: Özellikle sıcak havalarda uzun süre ayakta kalmanız ödem oluşumunu hızlandıracaktır. Dikkat edin.

Hamileliğin 5. Ayından sonra oluşan ödemlerde şişmeler genellikle gün içerisinde başlar akşama doğru artar ve ayaklarda görülmektedir. Herhangi bir zararı yoktur yukarıda saydığımız önlemleri alarak ödemlere karşı korunabilirsiniz.

Ancak ödemler sabahın erken saatlerinde ve yüzde, elde ve bacaklarda görülüyorsa hemen doktorunuza başvurmalısınız. Çünkü sabah bacaklarda, yüzde ve elde görülen ödemler Preeklampsi belirtisi olabilir.

Hamilelikte ödemi önlemek için neler yapmalıyız?

  1. Vücudu sıkan kıyafetler giymekten kaçının, özellikle çorap ve pantolonlarınızın rahat olmasına dikkat edin.
  2. Uzun süre ayakta kalmayın.
  3. Kısa süreli yürüyüşler yapabilirsiniz ancak yürüyüşte rahat ayakkabı giymeye özen gösteriniz. Mümkün olduğunca topuklu ayakkabı giymeyin.
  4. Yürüyüşlerin ardından mutlaka dinlenin ve dinlenirken ayaklarınızı havaya kaldırın. Havaya kaldırmaktan kastımız sandalye vb. bir eşyanın üzerine ayaklarınızı koymanızdır.

Bilgi ağımıza bir zincir daha ekledik eğer sizde bilgi paylaştıkça artan bir hazinedir görüşünü savunuyorsanız sitemize kayıt olarak içerikler paylaşabilirsiniz. Bin bilsen de bir bilene sor bölümünden sorularınızı, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Eğer anne ve bebekler ile ilgili merak ettiğiniz farklı konular varsa anne & çocuk bölümümüzü inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.

Yorumlar