Facebook Nedir? Facebook Nasıl Kuruldu?

facebook nedir

Facebook Nedir? Facebook Nasıl Kuruldu?

Facebook hepimizin de bildiği gibi dünyanın en popüler sosyal ağıdır. Milyarlarca kullanıcıya erişmiş olması ile de dünyanın en çok üyeye sahip sosyal ağı olma özelliğini elinde tutmaktadır. Her ülkeden kullanıcıya sahip olması hem popülerliğini hem de her geçen gün daha çok kullanıcı kazanmasının en büyük nedenlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Bu yazıyı hazırlamamdaki en büyük neden ise web ağı ziyaretçilerinin Facebook ile alakalı çok fazla mail atmaları. Tabi bu başlangıç yazısı ve Facebook ile alakalı birçok devam yazısı da olacak. Facebook ile alakalı gördüğünüz ama kullanmadığınız ve daha önce hiç görmediğiniz birçok özelliğe yazılarımda yer vereceğim, diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımda nelerden bahsedeceğimi kısaca anlatayım, Facebook nedir? Facebook Nasıl Kuruldu? Facebook’un Gelişimi, Facebook’un Özellikleri Nelerdir? Sorularını cevaplandıracağım.

Facebook Nedir?

Facebook, insanların birbiri ile iletişim kurmasını ve aynı zamanda oluşturulan topluluklar sayesinde insanlar arasında bilgi alışverişini sağlayan dünyanın en büyük sosyal ağıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi milyarlarca üyesi olmasının yanı sıra bu kullanıcıların büyük kısmı günlük en az birkaç kez Facebook ziyaret etmektedir. Akıllı telefon kullanıyorsanız eminim internet erişiminiz olduğunda ziyaret ettiğiniz siteler arasındaki ilk 2 siteden birisidir.

Facebook kullanıcılarının memnuniyetini ciddi anlamda önemsiyor desem haksız sayılmam herhalde, çünkü gerek kullanıcıların bireysel profillerinin geliştirilmesi, gerek toplulukların bilgi alışverişini en etkili şekilde yapmaları için yapılan geliştirmeler, hesabınızı korumanızı sağlayan ekstra güvenlik önlemleri, can sıkıntınızı giderecek oyunlar ve çok daha fazlası Facebook da bulunmaktadır.

Facebook Nasıl Kuruldu?

Facebook, 2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kuruldu. The Facebook adı ile kurulmuştur, ancak daha sonra Facebook olarak adı değiştirilmiştir. İlk logosu da günümüzdeki kadar sade olmamakla birlikte en sol tarafında Al Pacino’nun resminin kullanıldığı bir tasarıma sahiptir. Nedenini düşündüm ancak ben bulamadım. Mark Zuckerberg, Facebook’u Harvard Üniversitesinde iken hayata geçirmiştir. Kuruluş amacı öncelikli olarak Harvard Üniversitesindeki öğrencilerin  iletişim kurmasını ve bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlamaktı. Çok hızlı bir şekilde popüler olan Facebook, kullanımı önce Harvard üniversitesi sınırlarını sonrada ülke sınırlarını aşmış ve tüm dünyada kullanılan bir web sitesi haline gelmiştir.

Facebook’un bu kadar hızlı gelişmesi, üzerinde yapılan geliştirmeleri hızlandırmış yeni eklenen özellikler, oyunlar, gruplar derken birkaç yıl içerisinde milyonlarca kullanıcıya ulaşmıştır. Facebook geliştirilirken büyük bir strateji izlendiğini söyleyebilirim, çünkü oyunların kullanıcıları sitede uzun süre tutmasının ardından oyun kategorisinin ciddi olarak büyümesi, kullanıcıların arkadaşlarını davet etmeleri sağlayan bir sistemin geliştirilmesi, daha sonra paylaşımlar üzerinde kullanıcı etkileşimini arttırmak için yapılan beğeni butonu vb. uygulamalar ile hem kullanıcılarını elde tutmayı başarmış hem de ciddi kullanıcı kazanmıştır.

facebook nedir

Facebook’un Gelişimi

Facebook’a eklenen bazı özellikleri yukarıda bahsettim, tüm  bu geliştirmeler ile birlikte her  yıl kullanıcı sayısı artmaktadır. 2010 yılında tüm bu geliştirmelerin meyvesi ciddi bir şekilde toplamaya başladı. Dünyada en çok ziyaret edilen ilk 3 site içerisinde yer almayı başaran Facebook, kurucusuna da Yılın Adamı ödülünü kazandırdı.

2010 yılından itibaren ciddi kullanıcı sayısına ulaşması ile büyük firmalarında sıklıkla kullandığı bir platform haline gelmiştir. Özellikle kullanıcı sayısının fazla olması sponsorluk, sosyal pinleme ve reklam için vazgeçilmez bir platform olmasını sağlamıştır.

Dünyadaki en popüler fotoğraf ve video paylaşım sitelerinden biri olan İnstagram, 2012 yılında 1 milyar dolara Facebook tarafından satın alındı.

Whatsapp’ı bilmeyenimiz yoktur, dünyadaki en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan Whatsapp’ı da 2014 yılında 19 milyar dolara satın aldı.

2016 yılından sonrada artık bir sosyal içerik platformunda aklınıza gelebilecek her şeyi bünyesinde barındırdığını söyleyebiliriz. Farklı biçimlere sahip paylaşımlar, gelişmiş yönetim panelli gruplar, popülerliğinizi arttıracak reklam sistemi, canlı yayınlar yapmanıza olanak sağlayan sistem, gelişmiş yönetime sahip kullanıcı dostu ara yüzü vb. geliştirmeler ile kullanıcıların vazgeçilmezi haline geldi.

2017 yılında da özellikle gençlere hitap eden ve hızlı bir şekilde popüler olan To Be Honest uygulamasını satın aldı ancak ne kadar ücrete satın aldığına dair net bir bilgi yok. To Be Honest kurucuları da Facebook bünyesinde çalışmaya devam ediyor.

2018 yılındayız ve Mark Zuckerberg’in bu popülariteyi düşürmemek için elinden geleni yaptığını söyleyebilirim. O kadar çok gelişme var ki yazmakla bitmez şu örnek bile geliştirmelerin ne kadar detaylı olarak yapıldığını göstermekte, ölüm durumunuzu düşünen Facebook, siz öldükten sonra Facebook hesabınızı kime miras bırakacağınızı seçmenize olanak sağlıyor.

Son olarak da 2018 yılının başında, günümüzde hızla popülerleşen Bitcoin gibi kripto paralar için reklam yasağı getirildi. Sebebi de dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçerek kullanıcılarının güvenliğini sağlamak. 2018 yılı haziran ayında Facebook tarafından yapılan bir açıklamayla reklamı yapılan Bitcoin vb. kripto paraların, yasaya uygunluğu ve gerekli kontrolleri yapıldıktan içeriklere tekrar izin verileceği belirtildi.

Facebook’un Özellikleri Nelerdir?

  • Facebook ile birlikte hayatımıza giren Dürtme özelliği, kullanıcı etkileşimini arttırmak için yapılan bir özellik olarak karşımıza çıkmakta ve dürtme işlemi yapıldığında dürtülen kullanıcıya bildirim gitmektedir.
  • Fotoğraf özelliği ile kendi hesabınıza veya grubunuza fotoğraflar yükleyip, fotoğrafları albüm haline getirebilirsiniz. Hatta fotoğraf içerisinde ki arkadaşlarını Facebook’a üye ise etiketleyerek onları da fotoğraf yüklediğinizden haberdar edebilirsiniz.
  • Video özelliği ile Facebook’a çektiğiniz videolarınızı yükleyebilir aynı zamanda etiketleyebilirsiniz.
  • Gizlilik ayarı özelliklerini kullanarak yüklediğiniz ve paylaştığınız tüm içeriklerin sadece istediğimiz kişilere ulaşmasını sağlayabiliriz. Sadece ben seçeneğini de kullanarak kendimize özel verilerimizi sakladığımız bir alan olarak kullanabiliriz.
  • Canlı yayın özelliği ile bulunduğunuz yerden anlık olarak yayın yapabilirsiniz.
  • Etkinlik özelliği ile düğün, bayram, gezi, toplantı vb. durumlarda insanların bir araya gelmesini sağlayabiliriz. Etkinlik özelliği, etkinliğe katılan, katılmayan ve kararsız olan kullanıcıların sayısı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayacaktır.
  • Yeni eklenen özelliklerden bir tanesi olan hikaye paylaşım özelliği ile sadece 24 saat gösterilen ve daha sonra silinen gönderiler oluşturabilirsiniz. Eğer daha önce Snapchat kullandıysanız bu özelliğin ne olduğunu zaten biliyorsunuz.
  • Massenger, kullanıcıların birbiri ile mesajlaşmasını sağlayan bir uygulamadır. Massenger özelliğini kullanarak video, fotoğraf, metin ve sesli mesaj gönderebiliriz.

Yazımızın sonuna geldik böylece bilgi ağımıza bir halka daha ekledik. Eğer faydalı ve ilginç yazılar ilginizi çekiyorsa buradan sitemi inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile …