Asteğmenlik Hakkında En Çok Sorulan Sorular

asteğmen

Asteğmenlik Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Merhaba değerli asteğmen adayları bugün web siteme ziyaretçilerimden biri tarafından bir yorum yapıldı ve yorum içerisinde bir hayli soru vardı detaylı olarak açıklamamı istedi bende asteğmenlik hakkında en çok sorulan sorular şeklinde bir yazı hazırlamaya karar verdim ve sizden gelen soruları sürekli ekleyeceğim. Eğer siteme ilk defa giriyorsanız Asteğmenlik Nedir? Asteğmen Ne Kadar Maaş Alır? Başlıklı yazıma buradan, Asteğmen Adaylarına Tavsiyeler başlıklı yazıma da buradan ulaşabilirsiniz. Geçelim sorularımıza;

Giderken Neler götürdünüz?

  1. Her gün traş olacağım için 3 bıçaklı sökülebilen başlıklı bir traş bıçağı aldım. 4 tane de yedek başlık aldım. En büyük boy traş köpüğü aldım.
  2. Havaların soğuk olduğu mevsimde gidiyorsanız mutlaka el kremi alın.
  3. Normalde çok traş olmayan biriyseniz mutlaka traş sonrası krem alın çünkü sürekli traş olunca yüz inanılmaz tahriş oluyor. Ben kirli sakal bırakmayı severdim sivilde iyi ki traş sonrası krem almışım dedim.
  4. Büyük boy şampuan aldım ve iyi ki almışım askeriyede verilen gerçekten çok iyi değil
  5. Kasım ayında gitmiştim havaların soğuk olacağını düşünerek termal içlik aldım ve gerçekten en önemli almanız gereken şey olduğunu düşünüyorum özellikle Ankara’ya düşenler için.
  6. Banyo havlusu olmazsa olmaz mutlaka alın bende almıştım.
  7. Dolap düzeni için almanız gereken kirli ve temiz elbise torbaları mutlaka alın.
  8. 5 adet askı aldım ve mutlaka alın.
  9. İç çamaşırı 3’er adet almıştım askeriyede de vermişlerdi rahat rahat yetmişti, çok duş alan biri olduğumu özellikle belirteyim.
  10. Bot boyası mümkünse büyük boy 2 tane alın birini dolapta tutarsınız birini sivil eşya da.
  11. Tırnak makası almayı kesinlikle unutmayın.
  12. Olmazsa olmaz diş fırçası ve diş macunu mutlaka alın.

Boxer Rengi Önemli mi?

Arkadaşlar bizim dönemde herhangi bir sorun çıkmadı ben de siyah boxer vardı, askeriye zaten yeşil veriyor karışık giyiyordum ve diğer arkadaşlarımda da durum aynıydı.

Askeriyeye İlk Girişte Neler Yaptın?

Arkadaşlar birliğime teslim olurken zaten birlik önünde göreceksiniz sizin gibi başka asteğmen adayları da olacak. Kapıdan kontrol edilerek içeri alınıyorsunuz. En az arandığım kısım ilk girdiğim kısımdı diyebilirim sonraki giriş çıkışlarımızda her şeye bakmışlardı. Önce sizi bir salona alıyorlar orada bir kağıttan isimler okunuyor ve imza atıyorsunuz. Sonra grup halinde yolda toplanıyorsunuz ve kalacağınız yerlere doğru sizi götürüyorlar. Kalacağınız koğuşun önüne geldiğinizde dolaplar var eşyalarımızı oraya bıraktık ve her adaya bir yatak verildi. Yatak numaranızı unutmamamızı söylediler. Sonra kayıt yapılan yere gittik ve sıra ile içeri çağırdılar kişisel bilgileriniz yatak numaranız vb. bilgilerinizi burada soruyorlar. Sonra bahçede tekrar toplanıyorsunuz ve grup halinde önce elbiseleri almak için bir binaya gidiyorsunuz kilonuzu söylüyorsunuz göz kararı size askeri kamuflajları veriyorlar en sıkıntılı kısım buraydı diyebilirim ellerinizde o kadar askeri eşya ile botlarınızı alıp askeri kamuflajı giyeceğiniz bir salona götürecekler sizi burada hızlı bir şekilde kıyafetlerinizi giyeceksiniz giyerken küçük bilgilendirmeler yapıyorlar. Askeri kamuflaj, iç çamaşırlarınızın size büyük gelebilir veya küçük gelebilir. Biz şöyle yapmıştık kamuflaj bana büyük geliyorsa bir başkasının kamuflajı da ona küçük geliyorsa değişiyorduk. Ancak diyelim ki tek benim kamuflajımda sorun var ve gerçekten giyilemeyecek gibi o zaman komutanınıza durumu anlatın eksik kıyafet alanlar olacaktır onlar ile gidip kamuflajınızı değiştirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken kısım şu, elbiseler normalde de bol dışarıda giydiğiniz elbise olayını unutun zaten, giyilemeyecek kadar bol veya dar değilse kamuflaj değiştirilmez. Bot alırken sivilde şu numara giyiyorum derseniz bot konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.

Sonra çıkardığınız ve verilen diğer eşyaları da alıp koğuşa çıkıyorsunuz ve eşyalarınızı yerleştiriyorsunuz. Sonra sizi bir salonda tekrar topluyorlar burada size bir form verecekler bu formu komutanın size söylediği şekilde dolduracaksınız. Öğle yemeği arası. Daha sonra komutanlar sizi genel olarak yapmanız ve yapmamanız gerekenler konusunda bilgilendirecekler. Bölümlere göre ders kitaplarınızı alacaksınız. Sonra sağlık kontrolü için revire götürülüyorsunuz komutan burada göğsünüzü falan dinliyor genel kontrolleri yapıyor ve gözlük kullanıyorsanız göz derecelerinizi soruyor. Sonra gruplar halinde hastaneye gönderiliyorsunuz boy kilo ölçümleri vb. istenen konularda doktorlara muayene oluyorsunuz.

Bölük komutanınız sizi çağıracak ve danışmanlık belgenizi dolduracak. Herkese belli görevler verilecek örneğin telefon sorumlusu, ecza dolabı sorumlusu, sivil eşya deposu sorumlusu vb. mutlaka bir göreviniz olacak. Akıllı telefon zaten yasak ancak tuşlu telefonları da telefon sorumlusuna teslim ediyorsunuz ve telefon sorumlusundan akşam 7’de alıp sabah 7’de teslim etmek zorundasınız. Komutan kontrol ediyor haberiniz olsun hem imza hem de telefon sayısını. Yine aynı şeklide yanınızda götürdüğünüz ilaçlar adetleri ile birlikte deftere not alınarak ilaç sorumlusuna teslim ediliyor. Sabah, öğle, akşam belli saatlerde ilaçlarınızı kullanıyorsunuz. İmza ile birlikte ilaçları alıyorsunuz. Sonra dersler başlıyor askerliğe girişi en detaylı bu kadar anlatabilirim.

asteğmen

Keşke Götürsem Dediğim Bir şey var mı?

Diş ağrısı çektiğim zamanlar oldu ilk girişte ilaç götürdüğünüzde direk kayıt altına alıyorlar ancak daha sonra kafanıza göre ilaç alma ihtimaliniz yok maalesef önce revire sonra hastaneye gidiyorsunuz aynı gün ilaç gelirse ancak kullanabiliyorsunuz. Bu yüzden keşke fazladan diş ağrısı için ilaç alsaydım dedim. Ortopedik ayakkabı tabanlığı almadığıma da çok ilk 5 hafta dışarı çıkamıyoruz zaten içeride de bulmak pek mümkün değil ve botlar inanılmaz ağır, şöyle tarif anlatabilirim 5 hafta bot giydikten sonra dışarı çıkarken sivilde giydiğim ayakkabı sanki ayağımda yok gibiydi o kadar hafif gelmişti.

Götürüp Kullanmadığım Bir şey var mı?

Fazladan çorap ve sivil eşya götürmüştüm maalesef hepsini kullanamadım. Çünkü askeriyede askeri kıyafetin içerisine sakın ola yeşil dışında başka bir renk çorap giymeyin. Kontrol ediyorlar gereksiz azar yiyebilirsiniz. İlk 5 hafta dışarı çıkamıyorsunuz zaten geriye kalan haftalarda da nöbetiniz hafta sonuna denk gelebilir, istihbarat alındığı için veya denetime denk gelirsiniz çarşılar kitlenebilir bu tür durumlar olacak. Bu yüzden çok sivil eşya götürmeyin. En fazla 3 pantolon kombinasyonu olsun.

Astların Üstlerin ile Aran Nasıldı?

Arkadaşlar bu çok göreceli bir soru, çünkü karşılaştığınız kişiler çok önemli sizin tavrınız çok önemli. Ben mükemmel insanlar ile tanıştım astlarım da üstlerim de mükemmel insanlardı. Eğer görev tanımınızı gerçekten bilirseniz nerende nasıl davranmanız gerektiğini biliyorsanız, egonuz tavan değilse her şey yolunda gidecektir. Asteğmen adayı olduğunuz dönemde zaten astlarınız ile çok az karşılaşıyorsunuz gördüğünüz rütbelilerin çoğu üstünüz. Burada üstleriniz sürekli bir şeyler öğrenmeniz için uğraşacaklar. Ancak görev yerinize gittiğinizde sizi komutanım diyerek karşıladıkları an hissediyorsunuz rütbeyi ve asıl olay buradan sonra başlıyor. Birkaç örnek ile açıklayayım, siz bir şeyleri öğrenmeden yani birliğe katılır katılmaz astlarınıza yüklenirseniz, bu hem astlarınız ile olan ilişkilerinizi zedeleyecek. Hem de üstlerinizi gözünden kaçmayacağı için üstleriniz konusunda da sıkıntı yaşayacaksınız. Siz yapmanız gerekenleri biliyorsanız ki burada eğitim döneminizin çok iyi geçmiş olması gerekiyor emin olun eğitim sayesinde kazanılan disiplin sizi askeriyede rahat ettirecektir.

Asteğmenlerin karşılaştığı bence en büyük sorun şu gelip geçici olduğumuz için bazı asteğmenler eğitimleri umursamıyor birliğe gidiyor içtima almaktan bir haber tekmil vermekten bir haber olduğu için eline yüzüne bulaştırıyor. Üstüne birde görevinin gerekliliklerini de bilmiyorsa ister istemez üstü yükleniyor. Sonrada asteğmenleri astlar üstler sevmiyor şeklinde bir fikir oluşuyor. Arkadaşlar aslında olay asteğmenleri sevmemek değil, hak etmediğini düşündükleri asteğmenleri sevmiyorlar. Şöyle düşünün siz rütbeli olarak askeriyeye geliyorsunuz, devlet size güvenmiş bu adam okumuş ve 3 ayda bu adam bu işi kapar demiş, üstüne üstlük birde maaş vermiş ve siz tüm bunlara rağmen rütbenin gerekliliklerini sağlayamazsanız, yukarıda anlattığım olaylar gibi olaylar ile karşılaşıp birde astlarınıza yüklenirseniz onlarda ister istemez sizi sevmez. Ben pek karşılaşmadım ama çekemediği için sevmeyenler olabilir, onlara da yapacak bir şey yok siz yapmanız gerekenleri bilin yeri geldiğinde hakkınızı savunursunuz.

Hangi Üniversitede, Hangi Bölümde Okudun? Ortalaman Ne?

Karabük üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği, Not ortalamam; 4 / 2.98

Nerde Kaldın, Nerede Yemek Yedin? Aylık Giderin Ne?

İlk olarak birliğe gittiğimde askeri misafirhanede kaldım. Askeri misafirhanede iken yemeğimi de rütbeli gazinosunda yiyordum. Daha sonra diğer asteğmen arkadaşlar ile ev tuttuk ve yemeğimizi de evde yiyorduk. Misafirhanede iken 300 tl civarı odaya veriyorduk yemek, ekstra harcamalar ile birlikte 1000 tl rahat gidiyordu. Eve çıktığımızda 4 arkadaş çıktık aylık 800 tl civarı gider oluyordu. Özel harcamalar hariç, çok sıkarsanız 50 – 100 tl az harcarsınız en fazla o kadar.

Webagi takipçilerinden gelen sorular part – 2

1- Meslekçiyim valiz nasıl götüreyim ? orada bize verilecek mi?

Cevap; valiz mutlaka götür orada sana verecekleri çanta küçük bir çanta ve askeriyede verilen diğer eşyalarını o çantayla mümkün değil atandığın birliğe götüremezsin.

2- Havlu Rengi önemli mi?

Cevap; Havlu renginin hiçbir önemi yok istediğin renkte götürebilirsin.

3- Duşlar oluyor mu hergün?

Cevap; ilk 4-5 gün duş yapman çok zor yapabilirsen şanslısın, 1 haftadan sonra duşları boş bulabildiğin her gün duş alabilirsin. Burada boş bulmaktan kastım çok fazla asteğmen adayı olduğu dönemlerde maalesef duş sayısı yetersiz kalıyor.

4- İlk gün kantine gidebilir miyiz eşya almak için?

Cevap; İlk gün çok yoğun olacağını düşünüyorum bu yüzden akşam belki gidebilirsiniz. Eğer kantin açıksa ve istediğiniz eşyalar varsa alabilirsiniz. Alacaklarınızı mümkünse askeriyeye gitmeden alın yoksa orada dinlenmek yerine sırada beklersiniz ve inanın çok yorucu oluyor.

5- Askılık demir mi olması gerek? Kılıf siyahmış sanırım?

Cevap; Askılık demirde olabilir plastikte şahsen ben plastik götürmüştüm. Evet elbise kılıflarınızın siyah olması gerekli.

6- Ptt kart gereklimi bende başka bankanın var?

Cevap; Ben sadece yol parasını çekerken kullandım size o kadar söylüyorum, ancak varsa kartınız belli bir miktar para bırakın içerisinde bakarsınız kullanmanız gereken yer olabilir. Bende başka kart kullanıyordum.

7- Bere, boyunluk, eldiven alayım mı? Evet ise rengi?

Cevap; Size askeriyede kar maskesi gibi bir bere ve eldiven veriyorlar, boyunluk vermiyorlar. Ancak eldiven genelde büyük geliyor, kar maskesini de sürekli takmak zor bere gibi değil. Bazı arkadaşlarımız kendine eldiven bere almışlardı ancak giyememişlerdi sebebi komutanlar tek tip giyim olacak askeriyede bütünlük esas demişti. Sonuç olarak ben her ihtimale karşı eldiven ve bere alınmalı diyorum en azından eğitimlerin dışında üşümemek için takarsınız. Ancak boyunluk alsanız da kullanamayabilirsiniz (bizim dönemde bir çoğu kullanamadı). Renk Haki Yeşili olmalı.

Eğer daha önceki yazılarımı okumadıysanız,  aşağıdaki başlıklardan yazılarıma ulaşabilirsiniz.

Asteğmenlik Nedir? Asteğmen Ne Kadar Maaş Alır? 

Asteğmen Adaylarına Tavsiyeler

8- İçlik rengi nedir? Kantinde mevcut mu?

İçlik rengi haki yeşili olmalı, siyah giyenler duymuş olabilirsiniz evet vardı dışarıdan bakıldığında içlik rengi gözükmüyorsa sorun yok ancak görülürse belli olursa yada komutan kontrol ederse bu konuda uyarı alabilirsiniz. Sıkıntı yaşamamak için yeşil termal içlik. Kantinde mevcut ancak kendiniz alın gidin boşuna sıra beklemeyin ayrıca ürünler bitebilir ve emin olun içliğin soğuk konusunda çok faydası oluyor olmazsa olmaz diyebilirim.

9- Saç traşı subay olsam yeterli mi sonuçta 1 ay meslekçiyim.

Cevap;  Bu tamamen şans diyebilirim, yani komutanın gözüne batarsa saçınızın uzunluğu git kes der mecbur kestirirsiniz, benim önerim yanları aşırı kısa kestirip üstleri göze batacak kadar bırakmayın derli toplu olsun, çok göze batmayan olabildiğince kısa tutularak subay stili saç kesimi yapabilirsiniz. Çünkü içeride traş olmanızı isterse komutanınız direk asker traşı haberiniz olsun, törene yakın traş olmanızı isterse o zaman subay traşı yaptırabilirsiniz.

Sorulara sürekli ekleme yapacağım şu anda sorulan sorular bunlar elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım. İnşAllah faydalı olur.