Excel 2010 Nedir? – Excel Eğitimi

excel-2010-nedir-excel-egitimi

Excel 2010 Nedir? – Excel Eğitimi

Microsoft Office 2010 paketinde yer alan, eğitim ve iş hayatında en çok kullanılan programlardan bir tanesidir. Excel ne işe yarar? Her türlü veriyi tablolar ve listeler halinde tutar ve bu veriler ile ihtiyacımız olan hesaplamaları yapabileceğimiz tüm fonksiyonları ve veri analiz etme araçlarını barındırır. Örneğin; bir şirketin bölgelere göre satışları Excel de tutulsun, bu tablolardaki verileri kullanarak bölgelere göre satış toplamını bulabiliriz veya bölgelere göre satış grafiği hazırlayabiliriz. Tabloyu filtreleyerek istediğimiz kayıtları sorgulayabiliriz. Hazırlanan grafikler tablo veya listedeki verilerin görsel olarak temsilidir. Gelişmiş analiz araçları ile verileri çözümleyebiliriz, özet tablolar ve doğrulama kriterleri oluşturabiliriz. Sadece kendi girdiğimiz verileri kullanabileceğimiz gibi farklı veri kaynakları da Excel üzerinde birleştirerek kullanılabilir.

Excel programını başlatmak için masaüstünde kısayolunu kullanabiliriz, kısayol yoksa masaüstünde boş bir alana sağ tıklarız açılan menüden yeni seçeneğinin üzerine geliriz açılan menüden “ Microsoft Excel Çalışma Sayfası “ seçeneğinin üzerine sol tıklayarak başlatabiliriz veya başlat -> tüm programlar  -> Microsoft Office -> Microsoft Excel 2010 programına sol tıklayarak başlatabiliriz (Windows 10 da başlat tuşuna bastıkta sonra klavyeden Microsoft Excel 2010 yazdığınızda program başlat kısmında görünür sol tıklayarak başlatabilirsiniz).

Excel 2010 penceresini tanıyalım

Excel 2010 programını başlattığımızda boş bir çalışma kitabı karşımıza çıkar. Bu çalışma kitabı girdiğimiz bütün verileri depolamak için kullanılır. Her çalışma kitabı birden çok çalışma sayfasından oluşur.

Excel Eğitimi

Çalışma sayfaları farklı etiketler ile adlandırılır ve varsayılan olarak 3 çalışma sayfası bulunur. Sayfa sayısı arttırılabilir veya azaltılabilir. Çalışma sayfası yatay ve dikey satırlardan oluşur. Her sütun bir harf, her satırda bir sayı ile etiketlenir. Bu etiketler satır başlıkları veya sütun başlıkları olarak adlandırılır. Sütun etiketleri A – XFD’ye kadar, satır etiketleri 1 – 1.048.576’ya kadar gider. Satır ve sütunlar kesiştiğinde ise hücreler oluşur. Bu hücrelerin içerisine sayı, formül veya metin girebiliriz. Her hücrenin bir ismi vardır ve isimlendirmeyi sütun başlığı ve satır başlığını kullanarak yaparız. Örneğin çalışma alanımızdaki ilk hücre A1 hücresidir ve A1’e hücre adresi veya hücre başvurusu denir.  Şerit diğer ortak Office bileşenlerine ek olarak Excel için tasarlanmış özellikler de içermektedir. Örneğin formül çubuğu, hücre içerisindeki verilerin izlendiği araç çubuğudur. Formül çubuğu ile neler yapabiliriz? Çalışma sayfalarımız için formüller oluşturabiliriz, hücrelere bilgi girişi yapabiliriz ve hücrelerde var olan verileri düzenlememizi sağlar. Formül kutusunun yanında ad kutusu yer almaktadır. Ad kutusu; seçili hücrenin hücre adresini gösterir. Çalışma sayfasında A2 hücresinin etrafındaki kutuya “ hücre seçici ” denir. Hücre seçici ile seçilen hücre düzenlenebilir ve değiştirilebilir.

Excel Eğitimi

Arkadaşlar sekizinci Excel eğitimi dersimizin sonuna geldik bu derste Excel 2010 nedir? öğrendik, derslerimi faydalı buluyorsanız bir yorumla taçlandırabilirsiniz. Eğer bu konuları ben biliyorum ileri konuları görmek istiyorum diyorsanız buradan bütün derslerime erişebilirsiniz. Aklınıza takılan bir soru olursa konu altında mutlaka sorun, bir sonraki derste görüşmek duası ile.