Zencefil Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

zencefil

Zencefil Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Günümüzde çalışma şartlarından büyük şehirlerde ki hava koşullarına kadar birçok etken sağlığımızı tehdit etmektedir. Hal böyle olunca insanlarda sağlığını kaybetmemenin yollarını aramaktadır. Söz konusu sağlıklı yaşam olunca akla ilk olarak şifa kaynağı olan doğal bitkiler gelmektedir. Bugün Türkiye ve dünyada çokça kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen zencefil bitkisini anlatacağım. Zencefil nedir, zencefilin faydaları nelerdir, zencefil nasıl kullanılır sorularının cevaplarını yazımda bulabilirsiniz.zencefil

 

Zencefil Nedir?

Latince ismi Zingiber Officinale’dir. Zencefilgiller familyasındandır. Ana vatanı Güneydoğu Asya’dır. Çin, Brezilya, Jamaika, Hindistan ve Afrika da yetişmektedir. Zencefil Türkiye de yetişmemektedir. Zencefil bitkisi tedavi amaçlı kullanılmasının yanı sıra mutfaklarda da baharat olarak kullanılmaktadır.

Zencefil yaklaşık 1,5-2 metreye kadar büyüyebilmektedir. Görünüşü ise kozalağa benzemektedir.

Zencefilin kullanılan kısmı kökleridir. Peki zencefil kökünü nasıl kullanılabilir hale getiririz?

Zencefil tohumu toprağa ekildikten 20 ay sonra yapraklarının dökülmesiyle kökleri toplanır. Köklerin dışında bulunan kabuk soyulur, kabuğu çıkarılan zencefil kökü bir gece boyunca suda bekletilir ve sonraki gün güneşte kurutulur. Kurutulan zencefil kökleri çekilerek toz  haline getirilir ve toz halde kullanılır.

Zencefil Nasıl Kullanılır?

  • Zencefil kökü toz haline getirilerek pasta ve ekmek yapımında kullanılmaktadır.
  • Mideyi rahatlatmak için; yarım kilogram bal içerisine (şekersiz doğal bal olmasına dikkat edin) 10 gram kadar toz halde zencefil katılır ve karıştırılır. Günlük sabah ve akşam yatmadan önce bir tatlı kaşığı yenir.
  • Zencefil kökü en çok çay olarak tüketilmektedir.

zencefil-çayı

Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Her bardak su için 1 cm‘lik dilimler kesin ve dilimin dışarısında bulunan kabuğu soyun ve suyu cezve içerisine koyun suyu kaynatın su kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve içerisine hazırladığımız 1 dilim zencefili atın ve 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Süre dolduktan sonra ateşten alın ve süzün. Elde edilen çayı günde 2 – 3 bardak kadar tüketebilirsiniz. Eğer tadı acı gelirse 1 tatlı kaşığı kadar bal ilave edin. Farklı bir aroması olsun ve dahada etkili olsun derseniz 1 dilim kadar limon atın.

  •  Soğuk algınlığınız varsa; 10 gram zencefil, 5 gram karanfil, 5 gram havlıcan ve 10 gram tarçın karıştırılır. Elde edilen karışım bir tencereye konulur üzerine 1,5 litre su, 1 çorba kaşığı bal ve 1 çorba kaşığı nöbet şekeri eklenir ve ateşe alınarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra günde 2-3 bardak içilir.

zencefil

Zencefilin Faydaları Nelerdir?

  1. Zencefilin en etkili olduğu hastalık öksürüktür, düzenli olarak 3 gün kullandığınızda öksürüğünüzü kesecektir,
  2. Mideyi rahatlatıcı özelliği vardır,
  3. Bedensel olarak güçlendirir,
  4. Kadınların adet dönemlerinde ki ağrılarına iyi gelmektedir,
  5. Cinsel istek artırıcı özelliği vardır,
  6. Mide bulantısını önleyicidir,
  7. Astım hastalığına iyi gelir,
  8. Soğuk algınlığına iyi gelir,
  9. Grip hastalığını tedavi edici özelliği vardır,
  10. Zatürre hastalığını tedavi edici özelliği vardır,
  11. Romatizma ve kas ağrılarına iyi gelir,
  12. İshali tedavi eder.

Zencefilin Yan Etkileri Nelerdir?

Bitkilerin, genel olarak alerjik durum olmadığı sürece çok büyük yan etkileri olmamasına rağmen fazla tüketildiğinde bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir.

  • Eğer safra taşı hastalığınız varsa zencefil tüketilmemeli, mutlaka tüketmem gerekiyor diyorsanız doktorunuza danışmanız gerekmektedir,
  • Ameliyat öncesinde kullanılmamalıdır (zencefil kanı seyreltir),
  • Zencefilde fazla miktarda tüketilirse göğüste yanma, ağız içerisinde tahrişe sebep olabilmektedir.

Bilgi ağımıza bir halka daha ekledik, inşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Şifalı bitkiler ile ilgileniyor ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek istiyorsanız  buradan şifalı bitkiler ile ilgili diğer yazılarıma ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.