Mesir Macunu Nedir? Kullanılan Bitkiler Nelerdir?

baharat-mesir-macunu

Mesir Macunu Nedir? Kullanılan Bitkiler Nelerdir?

Atalarımız, hastalıkların tedavisinde ve hastalıklardan korunmak için bitkileri karıştırmak suretiyle merhemler, macunlar vb. şifalı ürünler üretmişlerdir. Günümüzde de atalarımızın bize bıraktığı bu şifalı ürünler üretilmeye devam etmektedir. Bugün ki yazım da bu şifalı ürünlerden bir tanesi olan mesir macununu anlatacağım. Mesir macunu nedir? Mesir macunu hazırlanırken kullanılan bitkiler nelerdir? Sorularının cevabını yazımda bulabilirsiniz.

Mesir macununun karışımı Merkez Efendi tarafından bulunmuştur. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan hastalandığı zaman Merkez Efendiyi huzuruna çağırarak annesinin hastalığını iyileştirecek bir ilaç üretmesini söyler.  Bunun üzerine Merkez Efendi mesir macunu üretir ve Hafsa Sultan hastalıktan kurtulur. Kanuni Sultan Süleyman annesi Hafsa Sultanın iyileşmesinden sonra halka, 22 mart yani nevruz günü Sultan camii’den mesir macunu dağıtılmasını emretmiştir. Merkez Efendi, mesir macununu Manisa’da ki akıl hastanesindeki hastaların tedavisinde kullanmıştır. Mesir macununu elde edebilmek için tam 41 adet şifalı bitki kullanmıştır.

Mesir Macununun Yararları Nelerdir?

1539 yılından bu yana üretilmekte olan mesir macunu birçok hastalığa da faydalı bir karışımdır. Ruh hastalıklarının tedavisinde, ağzı kokusunun giderilmesinde, hazımsızlık tedavisinde, ağrı, sızı ve sancıların giderilmesinde, soğuk algınlığının tedavisinde ve cilt hastalıklarının tedavilerinde kullanılmaktadır.  Ayrıca içerdiği karanfil, tarçın gibi bitkilerden dolayı antimikrobiyal etkisi de bulunmaktadır. En çok kullanılma sebebi ise içerisinde ki enerji veren besinlerin çokluğundan dolayı insanları cinsel yönden güçlendirmesidir.

Mesir Macunu Hazırlarken Kullanılan Bitkiler Nelerdir?

Mesir macunu 41 adet bitkiden oluştuğunu söylemiştik. Pekala bu bitkileri nasıl bulabiliriz? Bu bitkileri bulmanız için ürün yelpazesi geniş olan bir aktar bulmanız lazım çünkü bu bitkilerin içerisinde bulunması zor bitkiler bulunmakta ve bazı bitkilerin fiyatlarının pahalı olduğunu da belirteyim. Safran bitkisi buna örnek olacak nitelikte yıllık üretimi çok az olduğu için kilosu 15-20 bin tl’yi bulmaktadır. Piyasada farklı safran türleri satılmakta, mesir macunu hazırlarken Türkiye’de Safranbolu da üretilen safran dışında safran kullanmamanızı öneririm. Bu konuyu araştırırken çok hassas bir nokta dikkatimi çekti, buda kullanacağımız malzemelerin miktarıdır. Mesir macunu diyebilmemiz için bitkilerin net karşım oranını bilmemiz gerekiyor. Bu konuda araştırmam halen sürmekte miktarlar hakkındaki araştırmam bittiğinde yazıma ekleyeceğim eğer okuyucularımız arasında miktarlar hakkında bilgisi olan varsa bize yazması durumunda hemen güncelleyebilirim.

baharat-mesir-macunu

  • Limon
  • Topalak
  • Çemenotu
  • Kişniş
  • Zulunba
  • Zencefil
  • Portakal Kabuğu
  • Safran
  • Zerdevaç
  • Yeni Bahar

Yukarıdaki malzemelerin haricinde eklenecek son üründe bal’dır. Ancak dikkat edilmesi gereken kullanılacak balın doğal olması yani şekerle üretilen katkılı bal olmamalıdır. Bitkilerin hepsi dövülmek suretiyle küçük parçalara ayrılır, kara üzüm pekmezi gibi sıvı maddeler de toz karışıma eklenerek karıştırılır. Karışıma en son balda eklenerek ateşe alınır ve macun haline getirilene kadar karıştırılır. Macun kıvamına geldikten sonra istediğimiz şekilde kaplara dökülerek soğutulur ve mesir macunumuz artık hazırdır.

Mesir macunu tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

Mesir macunu gerçekten çok faydalı bir karışım olmasına rağmen tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalarda bulunmaktadır. Bunlar;

  • Eğer şeker hastalığınız var ise dikkatli olmalısınız çünkü içerisinde doğalda olsa bol miktarda şeker içeren maddeler (bal, kara üzüm pekmezi) bulunmaktadır.
  • İçerisinde karabiber vb. bitkiler olduğu için basur probleminiz varsa sizi rahatsız edebilir.
  • Mesir macununun iştahsızlık tedavisinde kullanıldığını söylemiştik. Eğer kilo probleminiz varsa mesir macunu kullanımında dikkatli olmalısınız çünkü daha fazla kilo almanıza sebep olabilir.
  • Mide ülseriniz varsa içerdiği bitkiler sizi rahatsız edebilir.
  • Son olarak da içerdiği bitki sayısı çok fazla olduğu için, fazla miktarda mesir macunu tüketirseniz vücudunuzda alerjik bir durum gözlemleyebilirsiniz, sebebi içerisinde ki bitkilerden bir veya birden fazlasına alerjiniz olmasıdır, tüketim miktarını azaltın.

Bilgi ağımıza bir halka daha ekledik, inşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Şifalı bitkiler ile ilgileniyor ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek istiyorsanız  buradan şifalı bitkiler ile ilgili diğer yazılarıma ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.