Çivit Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

çivit-otu

Çivit Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Çivit Otu Nedir?

Latince ismi Isatis tinctoria’dır. Turpgiller familyasından şifalı bir bitki türüdür.  Çivit otu (çiviotu) Türkiye de ve dünyanın birçok yerinde yetişen, çok yıllık bir bitkidir. Geçmişten günümüze kadar birçok millet tarafından kullanılmıştır. Çok fazla kullanım alanına sahip bir bitkidir. En çok kullanıldığı yer boya sanayisidir, ancak ilaç üretiminde de kullanılmaktadır. Günümüzde çivit mavisi olarak bilinen renk çivit otundan elde edilmektedir. Özellikle doğal olarak Hindistan da bolca üretilmektedir. Çivit mavisi rengini elde etmemizi sağlayan indigotindir. Çivit otundan elde edilen çivit mavisi ev, elbise, saç ve vücut vb. boyamada kullanılmaktadır.

Çivit otu koyu yeşil renkte yapraklar, meyveler ve sarı çiçeklerden meydana gelmektedir. Bütün kısımları kullanılmaktadır.

Yaprakları toplamak için en uygun zaman yaprakların renginin yeşilden çivit mavisi rengine hafif döndüğü andır.

Çivit Otu Nasıl Kullanılır?

  • Saç bakımında; eğer kına kullanıyorsanız saçlarınıza kına yakarken hazırladığınız karşımın içerisine çivit otunun toz halini ilave ederek karıştırın. Elde edilen karşımı saçlarınıza sürün, normalde kına zaten saçlarımız için çok faydalı bir maddedir çivit otu ile daha çok faydası olacaktır. Faydaları; cansız ve yıpranmış saçların eski canlı görünümüne kavuşmasını sağlar. Saç dökülmeniz varsa dökülmeyi durdurur.
  • Saç boyamada; günümüzde kadınlar saçlarını boyarken olabildiğince doğal boyalar seçmeye özen gösteriyorlar ve bitkiler en iyi alternatifi oluşturuyor. Çivit otu da doğal olarak saçınızı boyayabileceğiniz bitkiler arasında bulunmaktadır. Nasıl boyarız? Çivit otunun köklerinden elde edilen suyu kına karışımına ekleriz ve elde edilen karışım saça sürülür. Saçlarınızda normal kınayı beklettiğiniz süre boyunca bekleyin ve saçlarınızı yıkayın. Elde edilecek renk hakkında net bir şey söyleyemiyorum rengi beğenmeme ihtimalinize karşı önce bir tutam saç keserek kına yakın ve test edin.
  • Vücutta kullanımı; cilt bakımında ve yaraların iyileşmesinde kullanılır. Vücudunuzda yara varsa çivit ununu yaranın üzerine elinizle yedirin, yaranız hızlı bir şekilde iyileşecektir. Cilt bakımını yapmak istediğimiz bölgeye çivit otunun suyunu süreriz ve belli bir süre bekledikten sonra bölgeyi iyice temizleriz.
  • Çivit otundan elde edilen çivit mavisi renk hayatın bir çok alanında kullanılmaktadır.
  • Çivit otu demlenmek suretiyle de kullanılmaktadır. Bir avuç çivit otu ( avucunuz çok dolu olmasın) yaklaşık 1 litre kaynamış suyun içerisine atılarak 10-15 dakika beklenir. Soğutulmadan tüketilmelidir.

çivit-otu

Çivit Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Doğal olarak saçlarınızı boyamanızı ve saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar,
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar,
  • İltihapların hızlı bir şekilde kurumasını sağlar,
  • Kansere iyi gelmektedir,
  • Antibakteriyel yapısından dolayı vücutta biriken toksinleri atmamızı sağlar,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Sağlık açısından faydalı olmasının yanı sıra çivit otundan elde edilen çivit mavisi renkte oldukça fazla alanda kullanılmaktadır.

Bilgi ağımıza bir halka daha ekledik, inşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Şifalı bitkiler ile ilgileniyor ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek istiyorsanız  buradan şifalı bitkiler ile ilgili diğer yazılarıma ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.