Algoritma Nedir? Akış Diyagramı (Flowchart) Nedir?

en-buyuk-not

Algoritma Nedir? Akış Diyagramı (Flowchart) Nedir?

Algoritma nedir?

Bir problemin (sorunun) çözümüne yönelik, işlem basamaklarının belli bir mantık çerçevesinde açık ve kolay anlaşılır bir biçimde adım adım yazılması işlemine “algoritma” diyoruz. Algoritma her zaman doğru çalışmalıdır ve mümkün olan en kısa zaman içerisinde sonlanmalıdır. Bir problem için birden fazla algoritma üretilebilir ancak önemli olan doğru sonuç vermeli ve problemle ilgili her türlü soruya cevap verebilmelidir.

Bir algoritma üzerinde giriş, işlem ve çıkış bölümleri olmalıdır bu bölümleri akış diyagramında göstereceğiz. Pekala  akış diyagramı nedir?

Akış diyagramı (flowchart) nedir?

Problemin çözümüne yönelik işlemler belirlendikten sonra, işlemler sırasına uygun bir biçimde belirli geometrik şekillerin kullanılmasıyla oluşturulan şemaya “akış şeması” denir. Akış şeması bütün adımları net ve doğru bir şekilde sağlıyorsa, bilgisayar üzerinde program kodlanmaya başlanabilir.

Şemayı hazırlamak için hangi geometrik simgeleri kullanmalıyız? Bir programın mutlaka giriş ve çıkış bölümü olmalıdır, problemin çözümüne yönelik işlemlerin  yapıldığı bölüm ve problemin çözümünde elimizdeki verileri tekrar kullanmamız gerekiyorsa bu verilerin tutulduğu bölüm (veritabanı vb.).

Kullanacağımız geometrik şekiller şunlardır;

flowchart

Örnek; 1’den 100’e kadar olan tek sayıların toplamını veren programın algoritmasını ve akış diyagramını oluşturalım.

Gerekli değişkenler toplamın tutulduğunu değişkene toplam diyelim topla=0;

Sayaç adında bir değişkenimiz olsun, bu da tek sayıların 100’e kadar  bulunup toplam değişkenine atanmasında kullanılsın.

Geçelim algoritmamızın hazırlanmasına;

  1. Adım : Başla
  2. Adım : Döngüyü Başlat – Sayac değişkenimiz 1’den başlasın ve 100’e sayaç+2 şeklinde artsın
  3. Adım : toplam=toplam + sayac işlemini yap
  4. Adım : Sayac 100 değerine eşit veya küçük olunca Döngüyü bitir.
  5. Adım : Toplam değerini yaz.
  6. Adım : Bitir

Akış Diyagramıakis-diyagramı

Örnek 2; 10 kişilik bir öğrenci grubunun sınav sonuçları arasında en yüksek notu nasıl buluruz?

Kullanılacak değişkenler, öğrenci notlarına ogrnot diyelim, eldeki en yüksek notu tutan değişkene enyuknot diyelim, sıradaki öğrencinin kaçıncı öğrenci olduğunu kontrol etmemiz için kullanacağımız değişkende sayac olsun.

Algoritma;

  1. Adım: öğrenci notlarının bir dizide tutulduğunu varsayalım dizideki ilk notu en yüksek not olarak seç ve sırayı ikinci öğrencinin notuna geçir.
  2. Sırada öğrenci 3. Adıma yoksa 5. Adıma git.
  3. Sıradaki öğrencinin notu bu zamana kadar ki en yüksek nottan daha büyükse, bu notu en yüksek not olarak seç.
  4. Sırayı bir sonraki öğrenciye geçir ve 2. Adıma dön.
  5. En yüksek notu yazdır.
  6. Dur

Akış Diyagramı

en-buyuk-not

Bilgi ağımıza bir halka daha ekledik, inşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.