Çocuklara Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

bebek-banyo

Çocuklara Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Günümüzde çocukların eğlenmesi, vakit geçirmesi için üretilen pek çok oyuncak vardır. Oyuncakların çocuk yaşamındaki yeri çok önemlidir. Oyuncakları sadece eğlenme ve vakit geçirme aracı olarak nitelendirirsek eksik bilgi vermiş oluruz. Çünkü oyuncaklar, çocuğun becerilerinin gelişmesini sağlayan temel araçlardan bir tanesidir. Pekala çocuklarımıza oyuncak alırken nelere dikkat etmeliyiz?

  1. Oyuncak almadaki en temel önceliğiniz oyuncağın yapıldığı maddelerdir. Yani oyuncak yapılırken kullanılan plastik vb. maddeler çocuk sağlığını tehlikeye atıyor mu? Çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atmak istemiyorsak güvenilir firmalardan oyuncak almalıyız. Çin malı oyuncaklardan uzak durmanızı öneririm çünkü zararlı birçok madde barındırdıklarına dair pek çok haber yazıldı çizildi hatta konteynırlar ile geri gönderilenler bile bulunmakta.
  2. Oyuncak alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur çocuğun yaşına ve becerilerine uygun oyuncak almaktır. Neden bu kadar önemli? Çünkü çocuğunuz yaşının altında aldığınız bir oyuncakla uzun süre oynamak istemeyecek yani çabuk sıkılacaktır ve buda becerilerinin gelişmesini belli ölçüde engelleyecektir. Yine çocuğunuzun yaşının üzerinde aldığınız bir oyuncak anlama kapasitesinin üzerinde olabileceği için becerilerinin gelişmesini engelleyeceği gibi köreltme ihtimalide bulunmaktadır. İlk 12 ayda hangi oyuncaklar alınabilir? İlk aylık dilimde çıngırak, renkli görsel öğreti oluşturabilecek resimler, basit melodili müzik dinleyebileceği müzik kutuları alın özellikle uykusu geldiğinde dinlerken uyuduğunu göreceksiniz, beşiğine asabileceğiniz bebek oyuncakları mutlaka alın işiniz varken kısa süreli beşiğin içerisinde bıraktığınızda oyuncaklar ile oynamaktan keyif alacaktır. 6. Ayda oturmaya başlar, oturmaya başladıktan sonra oturduğu yerden oynayabileceği farklı şekillerde ve renklerde ( özellikle anlamlı geometrik şekilleri ve canlı renkleri tercih etmenizi öneririm) oyuncaklar alın.İkinci 6 aylık dilimde, ağzına aldığında sıkıntı olmayacak oyuncaklar alın çünkü yavaş yavaş diş çıkaracağı için dişleyip emebileceği oyuncaklar alın, 8. Ayı geçtikten sonra, algısı arttığı için özellikle geometrik yapılı ve iç içe geçebilen oyuncaklar alın ve oynarken takip edin şekilleri uyumlu bir şekilde birbiri içerisine geçirebiliyor mu? Oyuncak bebek alınabilir. Bebeğe banyo yaptırırken suyun içerisinde oynayabileceği yüzebilen oyuncaklar alınabilir. Ağzına giremeyecek kadar büyük toplar alınabilir.
  1. Aldığınız oyuncakların dayanımı çok iyi olmalı, çünkü çocuklar oyuncaklarını sağa sola fırlatmayı, yerlere vurmayı çok sever. yenidogan
  2. Aldığınız oyuncaklar kesinlikle çocukların hayal dünyasını sınırlamamalı, yani farklı şeyler üretebileceği oyuncaklar alabilirsiniz. Örneğin; lego, puzzle (dikkat etmeniz gereken nokta, bu tür oyuncakları 1,5 yaşından sonra almalısınız) bu tür oyuncaklar hazır yapıda olmadığı için çocuğunuz uğraşarak üretecek ve üretebilmeleri becerilerini geliştirecek.
  3. Oyuncakların genel olarak büyüklükleri hiçbir zaman ağza girecek büyüklükte olmamalıdır. Çünkü çocuklar 5. Aydan sonra ellerine aldıkları birçok şeyi ağzına götürme potansiyeline sahiptirler ve ağzına aldıkları oyuncaklar çocuklara ciddi zarar verebilir. Parçalarına ayrılabilen oyuncaklarda da bu hususa dikkat edilmelidir.
  4. Aldığınız oyuncaklar üzerine düştüğün de zarar vermeyecek ağırlıkta olmalıdır.
  5. Oyuncağın kenarları keskin olmamalı, çünkü çocuklar çok hiperaktiftir ve kendilerine zarar verebilirler.
  6. Üzerinde çocukları korkutacak resimlerin olmamasına dikkat edin,
  7. Oyuncak bebeklerin üzerinde saç kısmındaki tüylere ve elbisesindeki pullara yutma ihtimaline karşı dikkat edin.