Arsa Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

arsa-alırken-nelere-dikkat-etmeliyiz

Arsa Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Günümüzde yatırımcıların en gözde yatırım aracı arsadır diyebilirim. Özellikle büyük konut projeleri ve ticari değeri olan arsalar büyük yatımcıların ilgisini çekerken, küçük yatırımcılar da ilgisini daha küçük çaplı konut projelerini hayata geçirebilecekleri arsalar çekmektedir. Arsa güzel bir yatırım aracı olmasının yanı sıra al/sat işlemlerinde de çok dikkatli olunması gerekmektedir.  Pekala arsa alırken nelere dikkat etmeliyiz?

  • İlk olarak alacağınız mülkün tapu durumunu mutlaka inceleyin. Aldığınız mülk tarla mı? Arsa mı? Ya da benzeri başka bir mülk mü? Mülkün durumu neden önemli? Sebebi mülk tarla halinde iken imara girerse imar kanununa göre arazinizi %40’ına kadarını kaybedebilirsiniz. Şahsen ben ev yapmak için aldığım 400 metrekare yerin mülk durumu tarlaydı, imar girdiğinde kalan arsam ise 243 metrekare, yani bu konuya çok dikkat etmenizi öneririm.
  • Teknolojinin gelişmesi ile internet üzerinde ilan sistemleri yaygınlaştı ve arsa, ev, araba vb. almak isteyenler bu ilan sistemlerini sık sık kullanmakta. Kolay erişebilmek güzel bir şey ancak ilanların güvenilirliği tartışma konusu. Konu böyle olunca bir arsa almak istediğinizde ilanda yazan bilgiler ile gerçek hayattaki arsa bilgilerinin zaman zaman uyuşmadığını görebilirsiniz. Ne yapmalıyız? Bir arsayı görüp beğendiyseniz arsanın bulunduğu konuma giderek arsayı canlı bir şekilde görünüz.

arsa-alırken-nelere-dikkat-etmeliyiz

  • İmar durumu gerçekten çok önemli bir konu, almak istediğiniz arsaya karar verirseniz mülk sahibinden tapuyu alarak arsanın imar durumunu bağlı olduğu belediyeden öğreniniz. Benim önerim resmi imar durumunu gösteren bir belge elinizde yok ise söz ile ifade edilen bilgilere çok itibar etmeyin. İmar varsa bir diğer dikkat etmeniz konu imar planın türüdür. Alacağınız arsanın imar planı türü sanayi, konut veya ticari olabilir. İmar türünün önemi şu, konut yapmak için arsa alacaksanız aldığınız arazinin sanayi imarlı olduğunu bilmeden alıyorsanız konut yapamazsınız demektir. Konut imarlı arsalarda da dikkat etmeniz kısım kaç kata kadar bina yapmaya izin verildiğidir.
  • Bir arsayı gördünüz beğendiniz almak istiyorsunuz, arsanın yakınındayken bir konum bilgisi alın ve tapunun sahibinden tapunu fotokopisini alın bağlı olunan belediyenin tapu ve kadastro müdürlüğüne gidin ve size verilen tapu ile gösterilen arsanın ada, parsel bilgilerinin uyuşup uyuşmadığını kontrol edin. Birçok belediyede bulunan e-imar sistemi üzerinden tapudaki ada/parsel bilgisi sorgulanarak da arsanın yeri kontrol edilebilir. Bu konuya dikkat etmezseniz almaya karar verdiğiniz yeri almak yerine bambaşka bir yeri satın almış olabilirsiniz.
  • Arsa almak istediğiniz yerin konumu da çok önemli, örneğin arsayı konut projesi için alıyorsanız şehir merkezine ve sosyal alanlara yakın, ulaşım olanakları iyi bir konumda arsa alırsanız yapacağınız konutların hem satılması kolay olacaktır hem de kâr getirisi yüksek olacaktır. Eğer arsanızı uzun vadeli yatırım yapmak amacıyla alıyorsanız ki bu en çok kâr getirisi olan yatırımdır, şehir hangi yönde gelişiyorsa o yönde arsa alın. Örneğin; İstanbul artık çok gelişti ve artık çevresinde ki iller ile neredeyse iç içe İstanbul’un şu anda hızlı bir şekilde gelişme yönünün Kocaeli/Gebze tarafı olduğunu söylersek yanlış olmaz, bundan 10 yıl önce çok cüzi miktarlara alınan arsalar şu anda servet değeri taşımakta ve buda yukarıda ki söylediğimizi doğrulamaktadır.
  • Arsanın üzerinde irtifak hakkı veya şerh var mı? Öğrenmelisiniz, çünkü irtifak hakkı ve şerh almak istediğiniz arazinin orman malı olma veya kamulaştırmaya girme durumudur. Zararı ise arsanın belli bölümünü ya da tamamını kaybedebilirsiniz. Örneğin; arsanın bulunduğu yerden bir yol geçecek ve uygun görülen yer sizin arsanız hem de tam ortasından geçiyor, böyle bir durumda yol için gerekli alanın tamamını kaybedersiniz.
  • Arsalarda bildiğimiz üzere yıllık belli bir vergi ödenmesi gerekmektedir. Alacağınız arsanın vergi borcu var mı yok mu mutlaka sorgulatın. Geçmişe dönük vergi borcunu sorgulatmazsanız ve vergi borcu varsa arsanın tapusunu aldıktan sonra vergi borcunu siz ödemek zorundasınız.
  • Son olarak da arsanın hisse durumundan bahsedeceğim. Her zaman önceliğiniz müstakil tapu olsun ve mümkün mertebe hisseli tapu almaktan kaçının. Çünkü alacağınız arsada ki hisse miktarınız size arsa üzerinde net bir şekilde şurası benim deme hakkı vermez. Yani arsa üzerindeki herhangi bir yer sizindir ancak bu yer net olarak belli değildir ve arsadaki yerinizi belirlemede zorluk çekebilirsiniz. İlla burayı almalıyım dediğiniz bir yer varsa hissedarınızın 3 kişiyi geçmemesine dikkat edin.
  • Bir öneride bulunmak isterim arsa alırken yapacağınız yatırım kesinlikle kısa vadeli olmasın en az 5-10 yıl boyunca dokunmayın, arsa alacağınız yerin sanayi alanında gelişiyor olmasına ve bölgedeki nüfus artışına özellikle dikkat edin. Sanayi alanında ki gelişmeler ve nüfus artışı arazinizi çok değerlendirecektir.

Bir yazının daha sonuna geldik, inşAllah faydalı olur kafanıza takılan her türlü  soruyu sorabilirsiniz, bir sonraki yazıda görüşmek duası ile …