Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

iletisim

Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Konuşmak, iletişimin temelini oluşturur. Etkili bir konuşma eşittir etkili bir iletişim diyebiliriz. Kısacası yaşamımızın her anında konuşmanın önemi büyüktür. Etkili bir iletişim kurmak istiyorsak, konuşurken dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Bunlar;

  1. Konuşurken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta karışımızda ki kişinin sözünü kesmemektir. Karşımızdaki kişi konuşurken onu dikkatlice dinlemeliyiz ve konuşması bittikten sonra konuşmalıyız.
  2. Konuşmada vurgu ve tonlama çok önemlidir. Özellikle mülakatlarda sabrın ölçülmesi esnasında ses tonunuza dikkat edilir.
  3. Karşımızda ki kişi ile konuşurken başka yerlere bakmamalıyız. Göz teması kurmak önemli noktalardan bir tanesidir. Göz teması karşımızda ki insanı rahatsız edecek kadar uzun tutulmamalıdır.
  4. Karşımızdaki kişiyi rahatsız edecek konularda konuşmaktan kaçınmalıyız.
  5. Konuşmalarda kullanılan üslup çok önemlidir. Kesinlikle karşımızda ki kişiyi aşağılamamalıyız ve kırıcı sözlerden kaçınmalıyız.
  6. Konuşulan konunun sınırları içerisinde kalmalı ve konudan konuya atlamamalıyız.iletisim
  7. Anlamını bilmediğimiz kelimeleri konuşurken kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Konuşmada kullanacağımız kelimeleri anlamına uygun olarak gerekli yerlerde kullanmalıyız.
  8. Konuşma ve beden dili birbiri ile bağlantılı iki konudur. Yani beden dili de karşımızdaki kişiye birçok şey anlatmaktadır. Etkili bir iletişim için, konuşurken beden dilini de etkin bir şekilde kullanılmalıyız.
  9. Kendiniz ile alakalı bir konu üzerine konuşuyorsanız, kendinizi övmekten kaçınınız ve mütevazı olmaya özen gösteriniz.
  10. Düşünmeden konuşmamalıyız, aklımıza her geleni dile getirirsek karşımızdaki kişiler tarafından yanlış anlaşılabiliriz. Daha da kötüsü onları üzebiliriz.

Bir yazının daha sonuna geldik, ilginç ve bilgilendirici yazıları okumayı seviyorsanız sitemdeki diğer yazılar ilginizi çekebilir. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile…