Hamilelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

hamile-anne-adayi

Hamilelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamilelik, meydana geldiği günden itibaren anne adaylarının yaşamında bir çok şeyin değişeceğini söyleyebiliriz. Çünkü artık anne adayı ile birlikte gelişen bir bebek vardır. Bebek,  annenin bulunduğu ortamdan beslenmesine kadar birçok olaydan etkilenir.  Peki, anne adayları hamilelikte nelere dikkat etmeliler?

  • Dikkat etmemiz gereken hayati önem taşıyan en önemli konu, doktor kontrolleridir. Gebelikte doktor kontrolleri ve paralelinde tahliller zamanında yapılmaz ise bebeğin gelişiminde sorunlar meydana gelebilir hatta hayatını tehlikeye atabilirsiniz.
  • Özellikle hastaneye gittiğinizde bulunduğunuz ortamın radyasyon barındırmamasına dikkat edin yani röntgen ışınlarından uzak durun.
  • Hamilelik boyunca kesinlikle sigara, alkol vb. zararlı maddeler kullanılmamalı, kullanılan ortamlara dahi girilmemeli. Sigara içilen bir ortama girdiğinizde pasif içicilikten dolayı sigaranın zararlarından etkileneceğinizi unutmayın!
  • Günlük olarak spor yapan biriyseniz artık sporu doktorunuzun size söylediği şekilde yapmalısınız. Spor demişken gerek spor kıyafetleri gerekse gündelik kıyafetler kesinlikle vücudu sıkmamalı.
  • Hamilelikte beslenme, anne ve bebeği doğrudan etkileyeceği için beslenme konusuna da çok dikkat etmeliyiz. Bebek göbek kordonu ile kendisi için gerekli maddeleri anneden alır. Hamilelikte mümkün olduğunca hazır gıdalardan kaçınmalıyız. Et, yumurta vb. gıdaların iyi pişirilmesine dikkat edin. Acı miktarı fazla olan yiyecekleri tüketmeyin (çiğ köfte, biberiye turşusu vb.). Asitli ve kafeinli içecekler  tüketilebilir ancak kesinlikle miktarı az olmalı, benim önerim  bitki çayı içmeniz yönünde tabi bitki çayı da doğal olarak demlenecek sallama çay olmayacak. Mümkünse hafta aşırı balık tüketin.

hamile-anne-adayi

  • Bizim toplumumuzda ki en büyük sorunlardan bir tanesini doktor kontrolü dışında ilaç tüketme alışkanlığıdır, eğer böyle bir alışkanlığınız varsa bu alışkanlığınızı bırakmak zorundasınız. Hamilelik döneminde kesinlikle doktorun vermediği hiçbir ilacı (diş ağrısı, baş ağrısı vb. ilaçlarda dahil )kullanmayın. Beslenmede ki gibi ilaç kullanım da doğrudan anne ve bebeği etkileyecektir.
  • Vücudunuzu aşırı yormamak şartı ile yürüyüş yapabilir ve koşabilirsiniz. Hamileliğin ilerleyen haftalarında sadece yürüyüş koşu yok.
  • Hijyen konusuna çok dikkat etmelisiniz ve evinizde hayvan besliyorsanız hayvanın kumu, bakımı vb. işleri yapmaktan kaçınmalısınız. Sizin hastalığınızdan bebeğin de etkileneceğini unutmayın.
  • Kendi arabanızla, uçakla vb. araç ile yolculuk yapabilirsiniz ancak emniyet kemeri takmayı unutmayın.
  • Yüzme alışkanlığınız var ise yine vücudunuzu çok yormadan kısa aralıklarla yüzebilirsiniz.
  • Yukarıda radyasyondan kaçınmalıyız demiştim hassasiyetiniz sadece hastane için olmasın çok umursanmayan ancak uzun süre kullanım da ciddi zararları olan elektronik aletlerden de uzak durun, özellikle kullanımı yaygın olan akıllı telefonlar (diyebilirsiniz ki telefonsuz ne yapalım tamamen bırakma ihtimaliniz tabi ki yok ancak gereksiz kullanımdan kaçının).
  • Tomografi çekilmesi zararlıdır. Hamileliğiniz belirgin olmasa da farklı bir rahatsızlıktan dolayı doktora gittiğinizde mutlaka hamileliğinizi belirtin.
  • Aşırı sıcak olan ortamlarda bulunmaktan kaçının (hamam, sauna vb.).

Bir yazının daha sonuna geldik, eğer anne adayı iseniz veya yeni bebeğiniz olmuş ise Anne & Çocuk kategorimizde ilginizi çekecek bir çok faydalı yazı bulabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.