Bebeklerde Kabızlık Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer?

bebek-tuvalet

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Kabızlık çocuklarda en çok rastlanan rahatsızlıkların başında gelmektedir ve 2 yaşına kadar  sık sık rastlanır. Özellikle çocuklarda kabızlığın en önemli belirtisi karın ağrısıdır. Kabızlığın başlıca nedenleri bebeğe verilen besinler veya anne sütünden ek besinlere yeni geçme, bebeğe verilen süt miktarının fazla olması, bebeğe verilen posasız gıdaların miktarının fazla olmasıdır. Bebeğin kullandığı ilaçların da kabızlık yapma ihtimalini göz ardı etmeyelim.

Çocukların beslenmesinde nişasta ve lif dengesi çok önemlidir. Peki bu denge çocuklarda nasıl alt üst oluyor? Çocuğunuz eğer nişastanın bol olduğu besinleri çok tüketiyor aynı zamanda lifli ürünlerin az tüketiyor ise dışkı katılaşır ve atılımı zorlaşır buda kabızlığa sebep olur.

Kabızlık genelde beslenmeyle alakalı olsa da kabızlık sorunun altında çok farklı sebeplerde olabilir. Bebeğin yediği besin maddelerine karşı bir alerjisi olabilir, salgı bezlerinde hastalık olabilir, şeker hastalığı olabilir, metabolik sebeplerden kaynaklanan bir rahatsızlık olabilir veya nörolojik bir hastalık kabızlığa sebep olabilir. Görüldüğü üzere bir çok etken bulunmaktadır kabızlık ile karşılaşılırsa mutlaka doktorunuza başvurun.

Daha önce çocuklarda tuvalet eğitimi konusuna değinmiştim. Çocuklarda tuvalet eğitimi verilirken özellikle hassas davranmak gerektiğini, kötü koku olsa dahi bunu çocuğa yansıtmamak gerektiğini söylemiştim. Tüm bu davranışlarımızın sebebi çocukta oluşabilecek stresi önlemektir. Çünkü çocuklarda stres meydana geldiğinde büyük tuvaletini tutarlar. Zamanla alışkanlık haline gelen dışkı tutma olayı çocuklarda kabızlığa sebep olur.

Çocuklarımızı kabızlıktan korumak için ne yapmalıyız?

Çocuklarınızın 1 yaşından önce kabızlık çekiyor ise mutlaka doktorunuza başvurun. Çocuklar maalesef su içmeyi çok sevmezler ancak su tüketmeleri kabızlığı önlemek açısından önemlidir. Annelerin bildiği üzere bebeğin en çok tüketmesi gereken besin maddesi yoğurttur ve genelde meyve karıştırılarak verilir. Eğer muz fazla miktarda yedirilirse kabızlık görülmesi muhtemeldir. Muz yediğinde bir sonraki öğünde mutlaka kayısı yedirilmelidir. 1 yaşından sonra çocuklar yavaş yavaş pilav, ekmek vb. ürünleri tüketmeye başlar. Eğer çocuğunuz pilav vb. yemekleri çok tüketiyor ise miktarını azaltın ve yanın da mutlaka salata yedirin. Ekmek konusunda ise sürekli beyaz veya esmer ekmek vermeyin. Bir öğün beyaz ekmek veriliyor ise diğer öğün esmer ekmek verin. Tuvalet alışkanlığı kazandırırken hassas davranmaya özen gösterin, çocuklarınızı tuvalet eğitimi esnasında küçük ödüller ile ödüllendirin. Kendi evinizin dışında da tuvalete götürürseniz dışarıda tuvalete çıkarken utanmaz ve böylelikle dışkısını tutmasını önlemiş oluruz. Son olarak da kendi yiğeniminde severek yediği kayısı kompostusunu öneririm. Eğer hastalıktan dolayı kabızlık meydana gelmiş ise doktorunuzun verdiği reçeteyi düzenli bir şekilde uygulayın.

Bir yazının daha sonuna geldik, inşAllah faydalı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bekliyorum, bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.