Arı Sütü Nedir? Nasıl Elde Edilir? Faydaları Nelerdir?

arı

Arı Sütü Nedir? Nasıl Elde Edilir? Faydaları Nelerdir?

Arı sütü nedir?

Arı sütü, günümüz de birçok habere konu olan doktorların önerdiği ve her türlü derde deva denen doğal bir maddedir. Çok faydalı olmasının yanı sıra çokta pahalı bir üründür. Kilosu 10000 tl civarındadır. Bu kadar pahalı olma sebebi ise çok az elde edilebilmesi ve üreticilerinin az olmasıdır.

Peki arı sütü nasıl elde edilir?

Bir arı kolonisinde ki arılar 3 gruba ayrılır. Bunlar işçi arı, erkek arı ve kraliçe arıdır. İşçi arılar miktarı en fazla olan arı grubudur, daha sonra erkek arılar gelir ve koloni içerisinde sadece bir tane olan ve bütün koloninin bağlı olduğu kraliçe arıdır.

arı-cicek

Kraliçe arıyı merkezi bir yönetim organı olarak görebiliriz. Üretim, iş düzeni, kovandaki hayati olayların hepsinden sorumludur.  Kraliçe arı bu kadar önemli olduğu için ölümü vb. durumlarda kovanda kraliçe arının yerine başka bir kraliçe arı gelmelidir. Normalde kovanda bir tane kraliçe arı olduğu için ve başka kraliçe arıda yetiştirilmediği için son kraliçe arının son yumurtalarından bir kraliçe arı çıkar. Kovandaki yumurtaların arı sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Arı sütü ile beslenen kraliçe arı, 16-17 gün sonra yumurtasından çıkar. Arı sütünü işçi arılar yapar. Arı sütü, pelte kıvamında, beyaz renkte, tatlı ve kokusu belirgin yapıda bir sıvıdır.

Arı yetiştiricileri, işçi arılar tarafından üretilen arı sütünü küçük uçlu bir alet yardımıyla arı lavrasından toplarlar. Yukarıda da belirttiğim gibi gerçekten çok az miktarda çıkarılabildiği için fiyatı yüksektir. Her bir lavradan yaklaşık olarak 0,1 gram civarında arı sütü elde edilir.

Arıcılık yapan bir akrabam ile arı sütü üzerine konuşurken arı sütü sağımını gerçekten yapmak istiyorsan en az 100 kovan arın olmalı dedi. Sebebini sorduğumda ise satışı yapılabilecek miktarda ürün elde edilmesi için çok fazla kovan sağılması gerektiğini söyledi.

Arı sütünü nasıl kullanırız? Eğer maddiyat sorun değil ise arı sütünü saf olarak tüketebilirsiniz. Eğer maddi açıdan sizi yoracağını düşünüyorsanız, arı sütünü bal ile karıştırarak da kullanabilirsiniz. Bal satın alma konusunda özellikle dikkatli olmanızı öneririm, mümkünse direk arıcıdan bal alın ve benim önerim kara kovan balıdır.

Arı sütünün faydaları nelerdir?

  • Düzenli kullanımında vücudun direncini arttırır ve zinde tutar,
  • Damar sertliği tedavilerinde ciddi fayda sağlar,
  • Eğer çalıştığınız iş ağır ve yorgunluk çekiyorsanız özellikle sabah kalktığınızda anlamsız bir yorgunluk hissediyorsanız, bu yorgunluğu ortandan kaldırmaktadır,
  • Sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir,
  • Kısırlık tedavilerinde kullanılmaktadır.

Bir yazının daha sonuna geldik, inşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.