Bebeklerde Vücut Temizliği ve Banyo

bebek-banyo

Bebeklerde Vücut Temizliği ve Banyo

Gelişimin en hızlı olduğu, 0 – 3 Yaş Çocuklarda Vücut Temizliği ve Banyo bebeğin sağlığı açısından gelişimi açısından çok önemlidir. Çünkü bebeğe banyo yaptırdığımız da iştahı artacaktır, uykusu düzenlenecektir. Bu iki neden de bebeğin gelişiminde önemli rol oynamaktadır.

Peki bebeğin ilk banyosunu ne zaman yaptırmalıyız?

Bebeğin ilk banyosu göbek kordonu düştükten hemen sonra yaptırılmalıdır. Önceki yazılarımızda bebeğin vücudunu dış etkilerden koruyan bir madde ile kaplı olarak doğduğunu söylemiştik işte göbek kordonu düştükten sonra banyo yaptırdığımız da bu madde de vücuttan atılacaktır. Ancak özellikle belirtiyorum ki vücudu koruyan maddeyi çıkarırken şampuan vb. ürünler kullanmaktan kaçınalım ve vücudu kaplayan madde atıldıktan 10 gün sonra şampuan ile yıkayalım. bebek-banyo

Banyo dışında bebeğin vücudunu silerek de vücut temizliğini gerçekleştirebiliriz. Peki bunu nasıl yaparız? Öncelikle bebeğin bedenine zarar vermeyecek yumuşak dokulu bir bezi sabunlu suda ıslatırız. Bebeğin vücudunu bu bez ile sileriz yine yumuşak bir bez parçası ile ılık ve temiz bir su kullanılarak vücudu durulanır. Daha sonra da yumuşak bir bez ile vücudu kurulanır. Böylelikle bebeğin vücudunu temizlemiş oluruz dikkat etmemiz gereken kısım temizlik esnasında bebeğin vücudunu tahriş etmemeliyiz yani fazla baskı uygulamadan temizliğini  gerçekleştirmeliyiz ve sabun , şampuan vb. temizlik maddesinin de vücutta kalmadığından emin olmalıyız!

Peki bebeğimizi hangi sıklıkta banyo yaptırmalıyız?

Öncelikle belirtmeliyim ki bulunduğunuz yerin hava koşulları çok önemli. Eğer sıcak bir bölgede yaşıyor isek veya çocuğunuz yaz mevsiminde doğmuş ise günlük banyo yaptırmanız gerekmektedir.  Banyo sonrasın da çocuğun üşümemesine özen gösteriniz. Eğer hava çok sıcak ise 2. Banyoda yaptırılabilir. Peki bulunduğunuz yer soğuk bir bölge ise veya kış ayında doğum yaptıysanız ne yapmalıyız? Bu durumlarda haftada en az 2 kere yine banyo yaptırmalıyız ancak üşütmemeye özen göstermeliyiz çünkü hasta olmaya müsait bir yapısı vardır bebeklerin, haricinde de her gün yukarıda anlattığımız şekil de vücut silme yöntemi ile temizlenmelidir.

Banyo süresi ne kadar olmalıdır?

Banyo süresi 5 dakikanın altında olmamalıdır ve 10 dakikanın üzerine de çıkmamalıdır.

Banyo yaptırılırken nelere dikkat etmeliyiz ?
  • Bebeğin banyosu mutlaka beslenmeden önce yaptırılmalıdır.
  • Banyo her gün aynı saatler arasında ve uyumadan hemen önce yapılmalıdır.
  • Tok karnına mümkünse hiç banyo yaptırmayın! Neden mi? Çünkü bebekler özellikle ilk aylarda yemek arkasından kusarlar ve banyo sonrasında uyuyacağı için uykusu esnasında bebek kusarsa kusmuğunun akciğerlere gitme ihtimali vardır. Tok karnına banyo yaptırmaz iseniz bu durumu ortadan kaldırmış olursunuz.
  • Bebeğinizde doğum sonrasında meydana gelen bir rahatsızlık var ise banyo esnasında ve sonrasında dikkatli olunmalıdır. Örneğin; bebeğinizde cilt kuruluğu olabilir bebeğinizi banyo yaptırdıktan sonra mutlaka doktorunuzun verdiği nemlendiriciyi kullanarak bebeğinizin cildini nemlendirin.
  • Bebeğinizi banyo yaptırırken küvet kullanıyorsanız eğer bebeğinizi birkaç saniyede olsa küvette su varken tek başına bırakmayın(oturabilse bile ) mutlaka bebeğin yanında biri olsun!
  • Banyo suyu sıcaklığı 36-37 derece olmalıdır. Oda sıcaklığı ise 24 ile 26 derece arasında olmalıdır. (banyo suyu sıcaklığını anlamak için suyu dirseğimize dökeriz eğer su dirseğimizi yakmıyor ise bebeğin banyosunda kullanabiliriz veya banyo termometresi alarak sıcaklık ölçümü yapabilirsiniz.)
Bebeğimize banyo yaptırmak için neler almalıyız?
  • Vücudunu tahriş etmeyecek, yumuşak bir lif
  • Bebek şampuanı
  • Bebek sabunu
  • Yıkama suyunun hazırlanacağı bir kova
  • Bebeğe suyu dökmek için bir kap
  • Bebeğin içerisinde yıkanabileceği uygun ebatlarda bir küvet
  • Bebeğin vücuttan dökülen su ile temasını engelleyen ve üzerine yatırılabileceği bir file
  • Bebeğin yıkandıktan sonra vücudunun kurulanması için havlu

bebek-banyo

Nasıl banyo yaptırmalıyız?

Önce bebeğin ayakları, daha sonra da vücudu küvete sokulur. Nedeni bebeği sudan korkutmadan suya alıştırmaktır. Daha sonra bebek, filenin üzerine yatırılır ve yumuşak lif ile vücudu köpüklenerek yıkanır. Sonra su dökerek durularız. Daha sonra baş kısmı ıslatılır ve şampuan ile yıkanır. Daha sonra da yumuşak bir havlu ile bebeğin cildine çok baskı yapmadan bebek kurulanır.

Not; Bebeğin yüzüne su dökmemeye özen gösteriniz. Sebebi ise bebeklerin yüzüne su geldiğinde nefesleri kesileceğinden dolayı banyo yapmaktan korkmalarıdır. Bebeği kurularken de dikkat etmemiz gereken kısım bebeğin kıvrım bölgelerinin (kasıklar, makat ve koltuk altları) kurulandığından emin olmamız gerekir.

Bir yazımızın daha sonuna geldik inşAllah faydalı olmuştur, değerli yorumlarınızı bekliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.