Bebeklerde El, Ayak ve Saç Temizliği Nasıl Yapılır?

bebek

Bebeklerde El, Ayak ve Saç Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde el temizliği nasıl yapılır ve önemi nedir? 

Bebekler emeklediğinde ellerinin yer ile teması, yetişkin bireylerin bebeği severken bebeğin elini tutmaları vb. durumlarda bebeğin elleri kirlenecektir. Bebeğe kolay bir şekilde mikrop bulaştırabiliriz bu şekilde çünkü,  bebek elleri kirli iken ellerini ağzına götürebilir veya gözlerine sürebilir. El temizliğine bu yüzden çok dikkat etmeliyiz! Eğer ev dışına çıkıyor isek mutlaka yanımızda ıslak mendil taşımalıyız çünkü bebeğin kirli bir yüzey ile teması olursa el temizliğini ıslak mendil ile sağlarız. Ev içerisindeysek elleri sabunlayıp güzelce durularız. Elleri yıkamanın yanı sıra el temizliğinde önemli bir unsurda tırnaklardır. Tırnakların arası en çok pislik alan yerlerdir. Bebeğimizin tırnaklarını kontrol edip çok uzamadan kesmeliyiz. Bebekler için temizliğin yanı sıra tırnak kesmenin bir faydası daha vardır. Bu faydası da, özellikle bebeklerde diş çıkarma dönemlerinde ağrı oluşması ve ağrının etkisi ile sağa sola vurabilir ve etrafında elleri ile ulaşabildiği şeyleri yırtabilir. Bebeklerin bu dönemde kendi burun bölgelerini dahi yırttıkları gözlenmiştir.

Bebeklerin tırnaklarını keserken özellikle banyo sonrasında ve uyurken kesmeliyiz. Çünkü banyo sonrasında tırnaklar yumuşar ve daha kolay kesilir ve uyurken kesersek kendini sağa sola hareket ettirmez. Tırnakları kesmek için bebeklere  özel tırnak makası vardır bunlardan kullanmalıyız ve bebeğin tırnaklarını kestikten sonra mutlaka ellerini temizlemeliyiz.

yenidogan
Bebeklerde ayak temizliği nasıl yapılır ve önemi nedir? 

Bebekler de ayak bakımına dikkat edilmez ise bebeklerin ileri ki yaşlarında ayaklarında sorunlar meydana gelebilir. Ayak kokusunun olmaması için, enfeksiyonların önlenmesi için ayak temizliğini düzenli olarak yapılmalıdır. Ayak temizliği de bebeklerde ki el temizliği gibi yapılır. Yani ayaklar yumuşak bir bez ile sabun ile ovuşturulduktan sonra durulanır. Havlu ile kurulama yapılır ancak dikkat edilmesi gereken kısım ise parmak araları ve ayakta kuru yer kalmamasıdır. Ayak tırnaklarını da el tırnakları gibi düzenli aralıklar ile kesmeliyiz. Ayak tırnaklarını düz hat şeklinde ve bebeğe özel tırnak makası ile kesmeye özen gösterelim. Düz hat şeklinde kesmez ise tırnak batması meydana gelebilir. Son olarak da tırnaklar kesildikten sonra mutlaka ayakları silelim.

Bebeklerde saç temizliği nasıl yapılır ve önemi nedir? 

Bebeğin saç temizliği ilk 3 ile 6 ay çok önemlidir. Bebeklere banyo yaptırdıktan sonra saçlarını taramalıyız. Taradığımız tarağın saç diplerine zarar vermeyecek şekilde olmasına dikkat edin. Eğer bebeğinizin baş bölgesinde kepek vb. pullanmalar var ise doktorunuza başvurmalısınız. Doktorun önerisine göre ilaç, şampuan vb. tedavi edici ürünler kullanılmasının yanı sıra bebeğinizin saçına banyo öncesinde doğal zeytinyağı sürüp taramak kepek vb. pullanmaları önlemektedir. Unutmayın ki günlük bakımı yapıldığı takdirde saç diplerinde herhangi bir sorun oluşmayacaktır.

Bir yazının daha sonuna geldik, inşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.