Bebeklerde Alt Temizliği ve Tuvalet Eğitimi

bebek-tuvalet

Bebeklerde Alt Temizliği ve Tuvalet Eğitimi

Bebeklerde alt temizliği

Bebeklerde alt temizliği vücudun diğer bölümlerine göre daha önemlidir. Çünkü bebeklerde gaita ve idrarın alt kısımda atılmasından dolayı alt temizliği ekstra önem taşımaktadır. Temizlik yapılırken daima önden arkaya (makata) doğru silinmelidir. Üreme organlarının dışkı ile kirlenmemesine dikkat edilmeli, sebebi ise dışkıdan bulaşan mikroplar, idrar yollarına girerek iltihaplanmaya sebep olabilir. Hem pişik olmaması için hem de hastalık meydana gelmemesi açısından, bebeğin gaita yapıp yapmadığına sık sık bakmalıyız. Bebek gaitasını yaptığında mümkünse genital bölgeyi yıkamalıyız ve iyice kurulamalıyız. Bebeğin alt bölgesini silerken kullanılan ıslak mendilin alkolsüz olmasına dikkat edin ve mümkünse ıslak mendil kullanmayın ve yumuşak bir bez ve sabun kullanmak suretiyle temizliğini yapın.

bebek-tuvalet

Bebeklerde tuvalet eğitimi

Tuvalet eğitimi çocuklara küçük yaşlardan itibaren verilmelidir. Çocuklara bu alışkanlıkların kazandırılması çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri açısından çok önemlidir. Neticede ilk temizlik gereksinimleri arasındadır. Bebekler  genelde ilk 2 yaşına kadar tuvalet ihtiyacını söyleyemez çünkü bebekler böbreklerini yaklaşım olarak 2 yaşına kadar kontrol edemezler.

Peki tuvalet eğitimine ne zaman başlamalıyız ?
  • Çocuklar 20 – 22 aylık olduğunda,
  • Altını ıslattığı zaman söylendiğinde utanıyorsa,
  • Gün içerisinde 2 saat kuru kalabiliyor ise,
  • Büyükler gibi tuvalete gitme isteği beliriyor ise tuvalet eğitimine başlamak uygundur.

Bebeğin, özellikle uyku saatinden hemen önce ve dinlenme saatinde tuvalete gitmesi  ve bu davranışın düzenli bir şekilde tekrarlanması sağlanmalıdır. Tuvalet eğitimini verirken çocuklara baskı yapmaktan kesinlikle kaçınmalıyız, ayıplayıcı bir tutum sergilememeliyiz çünkü bu tür davranışlar çocuğun kişilik yapısını olumsuz engeller. Tuvalet eğitimini verirken sevecen bir tutum sergilemeliyiz ve tuvalete girişinden tuvalet yaptığı zamana kadar olumlu her davranış ödüllendirilmelidir. Çocuklara, tuvaletten çıktıktan sonra sifonun çekilmesi gerektiğini  ve ellerini sabun ile yıkaması gerektiğini öğretmeliyiz.

Not; çocuk gaita (dışkı) ve idrar yaptığı zaman pis koku oluşsa dahi, çocuğunuza bu hissettirilmemeli ve azarlanmamalıdır. Çocuklara tuvalet alışkanlığı kazandırılsa dahi 4 – 5 yaşlarına kadar uykuda altlarını ıslatmaları normaldir. Bu tür olay ile karşılaşıldığında çocuğa tepki gösterilmemeli ve rencide edici söz söylenmemelidir. Eğer 4 – 5 yaşını geçmesine rağmen aynı sorun devam ediyor ise doktorunuza başvurarak nedeni öğrenilmeli ve uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Bir yazının daha sonuna geldik, inşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.