Bebeklerde Ağız ve Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

bebek-dis-sagligi

Bebeklerde Ağız ve Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Öncelikle bilmemiz gereken kısım; bebeğin dişleri anne karnında iken gelişmeye başlar. Özellikle bebeğin anne karnında ki gelişimi için, annenin beslenmesine ve sağlığına çok dikkat etmesi gereklidir.  Bebeğin doğumu sonrasında dişler gelişmeye devam eder ve gelişimini tamamlayan dişler belirli bir sıra ile diş etini delerek çıkar. Şimdi en zorlu dönemi anlatacağım diş çıkarma döneminde bebeklerde ağrıya dayalı huzursuzluk, hafif ateş ve uyku düzensizliği görülür. Çok uzun süre bu durum sürmeyecektir. Bebeğin ilk dişleri çıktığında temizleme işlemi yapılmalıdır. Özellikle sabah kahvaltı sonrası ve akşam yatmadan önce bebeğin dişleri temiz bir gazlı bez ıslatılarak silinmelidir. Diş fırçası kullanılmamalıdır. Diş fırçası kullanmaya arka dişleri çıktıktan sonra başlanmalıdır. Bir bebeğe 3 yaşına kadar düzenli bir şekilde diş temizliği öğretilir ise diş fırçalama alışkanlığını kazanmış olur. Unutmayalım ki diş temizliği dişlerin çürümesine engel olur ve dişlerimizi kaybetmeyiz.

anne-cocuk

Bebekler/çocuklar için diş fırçası ve diş macunu seçimi nasıl olmalıdır?

Sert fırçalar dişleri aşındıracağı için kesinlikle sert fırça kullanmıyoruz. Bebeğimiz/çocuğumuz için alacağımız diş fırçası yumuşak, naylon kıllardan üretilmiş ve ağız büyüklüğüne uygun olmalıdır. Çocukların 2 yaşına kadar kesinlikle hiçbir diş macununu kullanmayınız diş macunu kullanımına 2 yaşından sonra başlayın ve doktorunuzun önerdiği macunu kullanın.

Bir yazının daha sonuna geldik, inşAllah faydalı bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.