Yenidoğan Bebeklerde Refleksler

yenidogan

 

Yenidoğan Bebeklerde Refleksler

Merhaba değerli web ağı ziyaretçileri, bugünkü yazımda anne adaylarını ve aileleri yakından ilgilendiren ” Yenidoğan Bebeklerde Refleksler ” nelerdir sorusuna cevap vermeye çalışacağım.

Öncelikle refleks ne demek bunu açıklayalım. Refleks, belli bir uyarıcıya karşı verilen istem dışı fiziksel yanıtlardır. Bebeklerde birçok refleks vardır ancak bu reflekslerin belli bir kısmı bebek büyüdükçe ve istemli hareketler yaptıkça ortadan kalkar. Ancak bir kısmı ise yetişkinlik döneminde de devam eder. Bebek için hayati önem taşıyan reflekslerin başında emme, yutma ve arama reflekslerinin yanı sıra en bilinen refleksleri de tonik boyun, yakalama, adımlama, moro, babinski refleksleridir.

yenidogan

Bu refleksler sinir sistemin olgunlaşması ile yavaş yavaş kaybolur. Burada anne babaların dikkat etmesi gereken kısım, normal şartlar altında refleksler vücudun her iki tarafında gözlenir ancak refleksler vücutta tek taraflı olması halinde zayıf tepki olan kısımda nörolojik bir problem olabilir. Böyle bir durum fark ederseniz doktorunuza başvurun. Şimdi sırası ile bu reflekslerden bahsedelim.

Moro refleksi

Doğum ve doğumdan sonraki 6 ay boyunca var olan ve 6 aydan sonra kaybolan bir reflekstir. Ani hareket ya da sese karşı kollar açılır ve daha sonrasında kollar kapanır. Ayaklarda kollar ile beraber hareket eder.

Yakalama refleksi

Doğumda olan ve doğum sonrası 3. Aya kadar var olan bir reflekstir ve 3. Aydan sonra azalır. Peki yakalama refleksi nasıl gözlemlenir? Parmağınızı bebeğin avuç içine değdirdiğinizde bebek parmakları ile avucuna değen parmağı tutar.

Adımlama Refleksi

Doğumda var olan ve bir iki ay içerisinde kaybolan bir reflekstir. Bebek dik tutularak ayak tabanı bir yüzeye değdirildiğinde, adım atma refleksi meydana gelir.

Tonik Boyun Refleksi

2. Ayda ortaya çıkar ve 4. Ayda azalır ve 6. Ayda kaybolması gerekir. Bebek sırt üstü yatırılır ve biraz zaman geçtikten sonra başı bir tarafa doğru çevrilir. Başını çevirdiğimiz taraftaki kollar ve bacaklar açık pozisyonda ve karşı taraf ise kapalı pozisyondadır.

Arama Refleksi

Bebeğimizin ağzının kenarına ya da yanağına hafifçe dokununca başını o tarafa çevirir ve  ağzını açarak o tarafa yönelir. 9. Ayda azalmaya başlar ve 12. Aya geldiğinde kaybolur.

Emme Refleksi

Bebeğin dudağına dokununca dudaklarını birbiri üstüne bindirerek emme hareketinin başlamasıdır. Yaklaşık olarak 7. Aydan önce kaybolur.

Öksürme Refleksi

Solunum yoluna yabancı bir madde girince bebeğin uyarılarak hava yolunun temizliğini sağlayan koruyucu  bir reflekstir.

Göz Kırpma Refleksi

Göze yaklaşan herhangi bir objeden göz korumak için göz kapaklarının hızla kapanması ile meydana gelen reflekstir. Burada bir konuya özellikle değinmek istiyorum. Bebeğinizin karşısında göz kırpma refleksini çokça tetikleyecek hareketlerden sakının çünkü bu refleks bebekte tik haline gelebilir ve yetişkinliği döneminde de geçmeyebilir.

Esneme ve Hıçkırık Refleksi

Oksijen alımı ve karbondioksit atılımının artması ile ilişkilidir. Çok aşırı derecede rahatsızlık veriyor ise bebeğe, doktorunuza danışın.

Babinski Refleksi

İki yaşına kadar normaldir. Bebeğin ayak tabanı topuktan parmaklara doğru çizildiğinde başparmak aşağı doğru kıvrılır ve diğer parmaklar yelpaze şeklinde açılır. 2 yaşından sonra babinski refleksinin olması nörolojik bir hastalığı gösterir.

Evet refleksleri genel olarak anlattıktan sonra önemli bir konuya değinme gereği hissettim bu reflekseler gerçekten çok önemli olup reflekslerin gözlenmemesi durumunda veya sonra ermesi gereken dönemde refleks hala devam ediyorsa nörolojik bir rahatsızlık olabilir. Bu tür belirtiler gözlendiğinde direkt doktora başvurulmalıdır.

Bir yazımızın daha sonuna geldik eğer yazımı faydalı bulduysanız bir yorum ile taçlandırabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek duası ile.