Yenidoğan Bebeğin Fizyolojik Özellikleri

yenidogan

Yenidoğan bebeğin fizyolojik özellikleri

Merhaba değerli web ağı ziyaretçileri, bugünkü yazımda anne adaylarını ve aileleri yakından ilgilendiren bir başka konu ile karşınızdayım. Yenidoğan bebeğin fizyolojik özellikleri nedir? Sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Hemen konumuza geçelim.

Yenidoğan Bebeğin Duyuları

Bebekte koku duyusu 4. Aydan sonra gelişir ve ilk aylarda yok demesek de koku duyusu çok azdır. Görmesi net değildir bir aya kadar sadece ışıksal parlaklıklara yönelir. 4. Aydan itibaren görme duyusu gelişmeye başlar. Eğer parmaklarınızı ellerine yaklaştırır ve dokunursanız parmağınızı elleri ile sıkıca saracaktır. Herhalde en net olan duyusu tat duyusudur tatları ayırt edebilir.

Normal  şartlarda duyma duyusu ilk aydan itibaren vardır ve bebek bir ses duyduğunda bedensel hareketler ile tepki verebilir.

yenidogan

Yenidoğan Bebeğin Vücut Isısı

Yenidoğan bebeğin vücut ısısında ilk 12 saat içerisinde düşüş meydana gelir ancak 48 saat içerisinde normale döner. İlk 3-4 gün içerisinde bebeğin kalori ihtiyacı 50 cal/kg olmasına rağmen 10. Günden sonra kalori ihtiyacı 2 katına çıkacaktır.

Yenidoğan Bebeğin Solunumu

Evet en önemli kısımlardan birisi de bebeğin solunumudur. Yenidoğan bir bebeğin oksijen ihtiyacı fazladır. Ortalama solunum sayısı dakikada 30-40 arasındadır. Ancak bu sayı çocukta solunum yollarında bir sorun var ise artabilir ve artış olduğunu gözlemlerseniz doktoruna başvurun. Belli bir zamandan sonra ise dakikada ki solunum sayısı 25-35’e düşer. Birçok aile çocuğumuz çok hızlı nefes alıp veriyor bu sağlık açısından bir problem mi? diye düşünüyor. Yukarıda belirttiğimiz sayıların üzerinde değilse normal bir durum çünkü bebeklerin solunum sayısı yetişkinlere göre daha fazladır.

Yenidoğan Bebeğin Dolaşımı

Yenidoğan da kalp atışı dakikada 120-160 arasındadır.  Bu hızlı atışlar bir yaşına kadar devam eder. Aslında bebeğin ihtiyacı kalp kaslarının gelişmesidir. Kalp kasları geliştiğinde kalp atışı düzenli hale gelir. Mükemmel bir olaya daha bulunmakta dolaşımda çocuk anneden aldığı antikorlar nedeni ile doğduktan sonraki 2-3 ay boyunca hastalıklara karşı bağışıklığı vardır.

Yenidoğan Bebeğin Sindirimi

Yenidoğan bebeklerde sindirimin kolay olması için de bebeğe mutlaka anne sütü vermek gerekir. Harici beslenmesinde de dikkat edilmesi gereken en önemli konu yağların sindirimi protein ve karbonhidratlara göre daha zordur. Yani yağ içerikli besinleri daha az vermekte fayda var.