Veri Madenciliği Nedir?

Veri Madenciliği Nedir?

      Merhaba arkadaşlar, bugün Veri Madenciliği Nedir? sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Günümüzde artık tüm yapılar bilgisayara sistemleri ile birlikte çalışmakta. Web sitesi sayesinde kurumsal firmaların ürünlerini pazarlamaları, otomasyon yazılımları, akıllı sistemler vb. tüm bu sistemlerden veriler elde edilmekte ve bunlar kullanılmaktadır. En önemli nedenlerden biride her geçen gün bilgisayar sistemlerinin ucuzlaması ve bunun yanı sıra güçlerinin artması nedeniyle yaşamın her alanına hızla girmektedir diyebiliriz. Bilgisayar ağlarındaki ilerleme sonucunda her bilgisayarın başka bilgisayarlardaki verilere ulaşma olanağı da, bilgisayarların çok büyük miktardaki verileri saklaya bilmesine ve daha kısa sürede elde edilen verileri işleye bilmesine olanak sağlamaktadır.Teknolojinin çağımızda çok hızlı geliştiğinden, sürekli artan veri yığınları oluşmaktadır. Bu veri yığınları işlenmediği zaman hiçbir anlam ifade etmemektedir ancak işlenirse çok değerli bilgiler elde edilmektedir. İşlenmediği zaman değersiz olan veri yığınlarından değerli bilgiler elde etmek için kullanılan yöntem ise Veri Madenciliğidir.

Veri madenciliğini kısaca ifade edecek olursak çok miktardaki ham veri içerisinden, amaca uygun değerli veriler elde etme işlemidir. Veri madenciliğinin temelinde istatistiksel uygulamalar yer almaktadır. Bir başka deyiş ile de veri yığınları içerisindeki gizli bilgilerin açığa çıkarılması ve verinin kara destek tabanlı bilgiye dönüştürülmesi işlemi diyebiliriz.

Yani şunu söyleyebiliriz bizim elimizde bir müşteri bilgileri içeren veri yığını var. Biz bu bilgileri sadece kayıt altında kalsın diye saklarsak o veri bir çöpten farksızdır. Ancak o verileri kullanarak müşterilerimizi daha iyi tanıma, neyi isteyip neyi istemediklerini görme ve müşterilerimizi elimizde daha uzun süre tutabilmek için gerekli bilgileri elde etmiş oluruz.

Veri madenciliği;

  • Büyük ve karmaşık verileri kullanır,
  • Her türlü veriyi kullanarak amaca yönelik çözümler üretebilir,
  • Otomatik veya yarı otomatik olarak çalışan çözüm araçları kullanır,
  • İstatistik, makine öğrenmesi, bilgisayar bilimi gibi disiplinlerden faydalanır,
  • Günümüzde birçok yerde kullanılmaktadır
  • Soruna yani amaçlarımıza göre değişen çözüm araçları vardır,
  • Bilgisayar sistemleri böyle hızlı büyümeye devam ettiği sürece hızla büyümeye devam edecek bir sektör olarak kalacaktır.

Bir yazının daha sonuna geldik. Yazımı faydalı bulduysanız bir yorumla taçlandırırsanız çok memnun olur. Sağlıcakla kalın.