Klavye Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

klavye

Klavye alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda klavye alırken nelere dikkat etmeliyiz? Sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Özellikle bir konuya değinmek istiyorum, çevremdeki insanlardan çok duyduğum bir cümle var “aman klavye bu bunu da mı seçim yaparak alacağız” diyorlar. Bu düşüncenin ne kadar yanlış olduğunu yazımın sonuna geldiğinizde anlayacaksınız. Haydi başlayalım 😉

F Klavye mi Q Klavye mi Almalıyım?

Klavyemizi seçerken öncelikle ne amaçla aldığınız çok önemli, oyun için mi alıyorsun, yoksa bilgisayarda temel işlerini halledebilecek bir klavye mi arıyorsun veya devlet kurumlarında çalışan biri misin? vb. şeklinde amaçlar çoğaltılabilir.

İlk olarak klavye seçimimiz F klavye mi olacak yoksa Q klavye mi olacak buna karar vermeliyiz. Peki nedir bu F ve Q  klavye? Q klavye İngilizceye göre düzenlemiş dünya üzerinde en yaygın kullanılan klavye türüdür. F klavye ise Türkçe için özel olarak üretilen klavye türüdür. Ancak çok yaygın olarak kullanıldığını söylemek mümkün değil. Eğer bir kamu kuruluşunda çalışıyorsanız evinize de F klavye almanız çok muhtemel. 2017 yılından itibaren tüm kamu kuruluşlarında F klavye kullanılması zorunlu hale getirildiği bilgisini de verelim. Eğer oyuncu klavyesi düşünüyorsanız kesinlikle Q klavye! Bir hatırlatma oyuncu klavyeleri 200 tl ile istisnalar hariç 750 tl arasında olduğu için alacağınız klavyeye çok dikkat etmelisiniz sonra pişman olmamak adına ve Q klavyesi alırken de Türkçe dil desteğinin olup olmadığına dikkat edin 😉

Bir diğer önemli husus ise multimedya özelliğine sahip mi?

Eğer oyun oynarken veya normal zamanda müzik dinlemeyi severim diyorsanız yada film izlemeden edeme diyorsanız mutlaka klavyeniz de multimedya özelliği olması gerekiyor. Klavyemi seçerken bu özelliğe dikkat ederim ciddi kolaylık sağlıyor diyebilirim. Multimedya tuşları ile neler yapabilirsiniz? Müzik veya filmler arasında geçiş yapabilirsiniz, sesi artırıp azaltabilirsiniz.

Klavyenin Malzeme Kalitesinin Önemi ve Klavye Tasarımı 

Bir diğer husus ise klavyenin malzeme kalitesi, tuşlarının bulunma şekli ve klavye aydınlatmasıdır. Klavye malzemesi çok önemli tuşlara bastığınızda çıkardığı sesten tutunda bilek sağlığına kadar bir çok konuda bilgisayar kullanıcılarını etkiliyor. Tuşlar klavye üzerinde kesinlikle çok yüksek veya çok gömülü bir yapıda olmamalı, orta seviyede tuş yüksekliğine sahip klavye tercih edilmeli. Gelelim aydınlatma konusuna şahsen ben çok dikkat ediyorum özellikle gece karanlık ortamda çok fayda sağlıyor olmazsa olmaz demiyorum ancak olursa da güzel olur.

Piyasada artık gerçekten çok fazla klavye üreten firma bulunmakta buda kullanıcılar için farklı tasarım ve boyutlarda klavye anlamına gelmektedir. Öncelikle klavyenizin ergonomik olmasına dikkat edin. Ergonomik klavye olayının ne kadar önemli olduğunu birkaç satır sonra okuyacaksınız.  Oyuncu klavyesi alacaksanız olmazsa olmaz “W””A””S””D” tuşlarının bir birinden ayrı olması oyunlarda gereksiz tetiklemelerin önüne geçecektir ve oyuncu klavyeleri üzerinde genel olarak yönlendirme işaretlerini görürsünüz zaten . Sadece görsel tasarımı güzel diye kesinlikle klavye almayın. Tuşlarının birbirine yakınlığına, tuşların çıkardığı sesten kullanımında ki rahatlığa kadar kadar bir çok konuya dikkat edin.

Peki klavyemiz kablolu mu, yoksa kablosuz mu olmalı? Eğer ciddi bir oyun tutkunu iseniz mutlaka kablolu bir klavye almalısınız. Özellikle league of legends oynayan demek istediğimi çok daha iyi bilirler. Çünkü oyuncular için çok kısa tepkilerin önemi çok yüksektir. Ancak genel bilgisayar kullanıcıları için kablolu veya kablosuz klavye seçimi çok önemli olmadığı için bu özelliği çok da dikkate almayabilirler.

Ergonomik Klavye Nedir?

Ergonomik klavyeler ise bileklerin rahatça yerleşebileceği 2 ayrı bölümden oluşur ve bilek rahatsızlıkları ile karşılaşmamak için tercih etmek gerekir. İlerleyen zamanlarda bilgisayar kullanıcılarında oluşacak bile/el rahatsızlıkları ve kireçlenmelere karşı bu tür önlemlerin faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

 

Son olarak da klavyeyi aldınız peki klavyeyi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz;

  • Klavye başında özellikle uzun süre kalacaksanız, kullanım sırasında dirseklerinizin vücudunuza yakın ve omuzlarınızın rahat pozisyonda olmasına dikkat edin,
  • Kollarınızın ön kısmı ile bileklerinizin aynı hizada olmasına dikkat edin,
  • Klavyeyi kullanırken genelde klavye ayaklarını kaldırın çünkü bu konumda klavye kullanımında bilekleriniz doğal pozisyonunu büyük ölçüde korur.

Evet arkadaşlar,  klavye alırken nelere dikkat etmeliyiz? Başlıklı yazımızın sonuna geldik İNŞALLAH faydalı bir yazı olmuştur. Eğer yazımı faydalı bulduysanız bir yorum ile yazımı taçlandırabilirsiniz. Desteklerinizi bekliyoruz arkadaşlar 😉