Xbee Seri 2 (Zigbee) Modüllerinin Haberleşmesi

xbee-haberlesme

Xbee seri 2 (zigbee) modüllerinin haberleşmesi

Merhaba arkadaşlar,

Bugünkü yazımda xbee seri 2 (zigbee) modüllerinin haberleşmesini nasıl sağlıyoruz bunu anlatacağım. Xbee modüllerine ait seri numarası bilgisi; SH (Serial Number High) ve SL (Serial Number Low) kısmında yer almaktadır. Elimizde 2 adet xbee seri 2 modülünün bulunduğunu varsayalım bu modüllerin seri numaraları ;

13A20041242764, 13A20041242774 olsun.

Xbee seri 2 modüllerden 13A20041242774 seri numaralı modülümüzü koordinatör olarak ayarlayalım nasıl yapıldığını bilmiyorsanız buradaki yazımı okuyarak gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz.

Koordinatör modülünün iletişim kuracağı son cihaza ait seri numarası bilgileri de DH (Destination Number High) ve DL (Destination Number Low ) kısımlarına girilir. Koordinatör modülümüzü, xbee explorer dongle kullanarak bilgisayarla bağlantısını sağlarız. X-CTU yazılımı üzerinden modülümüzün arayüzüne girerek son cihaza ait seri numarası bilgisini (13A20041242764) koordinatörde DH ve DL kısımlarına yazarız.

Seri numarasının  “13A200” şeklinde olan kısmını Destination Number High bölümüne, kalan kısmını da Destination Number Low bölümüne yazarız.

xbee-haberlesme

End device (son cihaz) olarak belirlediğimiz modülümüzün X-CTU arayüzünde ki yapısı da şu şekilde olmalıdır.

xbee-haberlesme

Bağlantı ayarları yapıldıktan sonra konsol kısmı açılır ve xbee modülleri bağlanır.

xbee-haberlesme

 

Gönderilen veri mavi alınan veri kırmızı renkli olarak konsol ekranında görülür. Router konumunda ki xbee’den “bağlanti basarili…” ifadesinin gönderilmiş hali görülmektedir.

xbee-haberlesme

Eğer başarılı bir şekilde haberleşme sağlanmışsa koordinatör üzerinde kırmızı şekilde “bağlanti basarili…” ifadesini görülmesi gerekir.

xbee-haberlesme

Yukarıda görüldüğü gibi xbee modülleri düzgün bir şekilde haberleşiyor.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. İnşallah faydalı bir yazı olmuştur. Yazılarımı faydalı buluyorsanız bir yorumla yazımı taçlandırabilirsiniz. Başka yazılarda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.