Xbee Seri 2 (Zigbee) Modülünün Konfigürasyonu

X-CTU NEDİR? NASIL KURULUR?

Selamun aleykum arkadaşlar, bugün xbee seri 2 (zigbee) modülünün konfigürasyonu nasıl yapılır resimli olarak anlatmaya çalışacağım. Xbee seri 2 (zigbee) modüllerinin konfigürasyonunu yapmak için x-ctu yazılımını kullanmamız gerekmektedir. Bu yazım da öncelikle; x-ctu nedir? nasıl kurulur? xbee explorer dongle nedir? sorularını cevap vermeye çalışacağım. Xbee shield nedir? başlıklı yazıma da buradan ulaşabilirsiniz.


X-CTU NEDİR? NASIL KURULUR?

X-ctu, xbee modüllerinin konfigürasyonunu sağlamak için Digi firması tarafından üretilmiş bir yazılımdır. Yazılımı burada ki adresten indirip bilgisayarımıza kuruyoruz. Bilgisayarınıza indirip kurduğunuzda aşağıdaki gibi  bir arayüz karşınıza gelecektir.

X-CTU NEDİR? NASIL KURULUR?


XBEE EXPLORER DONGLE NEDİR?

Xbee’leri seri tabandan usb’ye dönüştüren bir modüldür. Kabloya ihtiyaç duymadan, doğrudan bilgisayara takabiliyoruz. On-board voltaj regülatörü 500mA kadar kullanılabiliyoruz. Bu kartın öne çıkan özelliği üzerinde FT231X usb – seri dönüştürücü olmasıdır. Bu bilgisayar ile xbee arasındaki bilgiyi çevirendir. Ayrıca reset butonu ve xbee’ye gerekli olan gücü veren voltaj regülatörü bulunmaktadır. Üzerinde her I/O pinleri için bir çift breadboard uyumlu header çıkışa sahiptir. Aşağıdaki şekilde xbee explorer dongle görülmektedir.

xbee-explorer-dongle


X-ctu yazılımına xbee seri 2 (zigbee) modülünü bağlamak için 2 farklı yol izleyebiliriz.

1.YOL

Xbee seri 2 (zigbee) modülü ile xbee explorer dongle birlikte kullanılarak bilgisayar bağlantısı yapılır ve x-ctu yazılımı ile de konfigürasyonu sağlanır. Aşağıda xbee explorer dongle ile xbee modülünün bağlantısı yapılmış bir şekilde görebilirsiniz.

Xbee Seri 2 (Zigbee) Modülünün Konfigürasyonu

2.YOL

xbee shield (wireless proto shield) kullanılarak xbee seri 2 (zigbee) modülü ile arduino bağlantısı yapılır. Daha sonra elde edilen devre bilgisayar bağlanarak x-ctu yazılımı ile ilişkilendirilerek konfigürasyonu yapılır. Aşağıdaki şekilde arduino, xbee ve xbee shield kullanılarak elde edilen devre görülmektedir.

xbee-arduino-xbee-shield


Evet yukarıda ki kısımları anlattıktan sonra xbee seri 2 (zigbee) modülünün konfigürasyonu nasıl yapılır kısmına geçelim. Xbee modülümüzü bilgisayara bağladıktan sonra x-ctu yazılımını açıyoruz. X-ctu yazılımının sol üst köşesindeki add a device butonuna tıklanır ve daha sonra x-ctu yazılımına bilgisayar da bağlı olan xbee modülünü ekleriz.

Xbee Seri 2 (Zigbee) Modülünün Konfigürasyonu

X-ctu yazılımı modülü tanıdığında aşağıdaki 1. resimdeki gibi bir ekran karşımıza çıkar burada tanınan cihaza çift tıklayarak ayarlarının yüklenmesi bekleriz ve ayarlar yüklendikten sonra karşımıza aşağıdaki 2. resimdeki gibi bir ara yüz gelecek.

x-ctu-arayüz

x-ctu-arayüz

Her xbee seri 2 (zigbee) cihazın seri numarası mevcuttur. Xbee modüllerin birbiriyle iletişim kurabilmesi için karşılıklı olarak seri numaralarının birbirlerine tanıtılması gerekmektedir.

X-ctu yazılımından seri numarasını öğrenebiliriz. Aşağıdaki resimde modülün seri numarası görülmektedir.

seri-numara

Xbee modüllerine ait seri numarası bilgisi; SH (Serial Number High) ve SL (Serial Number Low) kısmında yer almaktadır. Koordinatör modülünün iletişim kuracağı son cihaza ait seri numarası bilgilerini de DH(Destination Number High) ve DL (Destination Number Low) kısımlarına girilir. Bunun için daha önce elde edilen seri numarası bilgisini kullanılır. Seri numarasının SH kısmını Destination Number High bölümüne, kalan kısmını da Destination Number Low bölümüne yazılır. Aşağıdaki resimde görülmektedir.

seri-numarası-gir

Pan ıd bölümüne ise modüllerin bağlanacağı ağ ismi yazılır. Bu ismi kablosuz ağlarda ki ssıd ismi gibi düşünebiliriz. İletişim kuracak her modül için pan ıd değeri aynı olmalıdır. Daha sonra write butonuna tıklayarak girilen bilgilerin modül içerisine kaydedilmesini sağlanır.

write

Aynı işlemler son cihazlar için de tekrarlanır yani son modülün de Destination Number High ve Low bölümlerine koordinatör modülün seri numarası bilgileri girilip ve pan ıd değeri yazılarak write butonuna tıklanır.

Son olarak da kullanacağınız projeye göre xbee modüllerinizi koordinatör, router ve end device olarak ayarlamanız gerekiyorsa bu ayarları da şu şekilde yaparız. Xbee modülümüzü seçtiğimiz  de karşımıza gelen pencereden update kısmına tıklarız.

xbee-konfigürasyon

Karşımıza gelen ekrandan istediğimiz modu ve firmware versiyonunu seçeriz.

xbee-konfigürasyon

Böylece xbee seri 2 (zigbee) modülünün konfigürasyonu nasıl yapılır öğrenmiş olduk.

Saygıdeğer arkadaşlarım, bugünde yazımın sonuna geldim. Eğer ki yazılarımı faydalı buluyorsanız bir beğeni veya yorumu çok görmeyin. Sizin değerlendirmeleriniz inanın benim için çok önemli, Allahü teâlâ’ya emanet olun.