Arduino Nedir? Arduino Çeşitleri Nelerdir?

arduino

Günümüzde teknoloji hızlı bir şekilde gelişmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte akıllı cihazların ve sistemlerin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Hemen hemen herkesin kullandığı akıllı telefonlar, akıllı saatler, laptoplar ve akıllı ev sistemleri vb. ile akıllı cihazlar ve akıllı sistemleri örnekleyebiliriz. Akıllı cihaz ve sistemlerin iç yapısında mutlaka işlemci ve bellek olmalıdır. İşlemciyi, belleği ve I/O portlarını kontrol eden birime ise mikrodenetleyici diyoruz. Bu kısa girişten sonra konumuza geçebiliriz.

Arduino Nedir?

Arduino, kendi üzerinde mikrodenetleyiciye, iletişim yapabilmesi için portlara ve I/O pinlerine sahip, atmel tabanlı bir karttır.

arduino

 

Arduino ile ilgili bir projemiz varsa buradaki adresden bilgisayarımızda ki işletim sistemine uygun arduino yazılımını indirip kuruyoruz. Yazılım arayüzü aşağıdaki gibidir.

arduino_software_yazilim

 

Arduino ile neler yapılabilir?

Arduino üzerinde pinlerin olduğunu söylemiştik bu pinler digital ve analog olarak 2 kısımdan oluşmaktadır. Bu pinler sayesinde sinyalleri işleyebiliriz. Örneğin hc-sr04 ultrasonic sensör kullanılarak mesafe ölçülebilir. Bu mesafe bilgisi kullanılarak park sensörleri, engelden kaçan araçlar, görme engeli olan insanlar için uyarıcı cihazlar vb. yapılabilir. Arduino ile birlikte kullanabileceğimiz shieldler vardır. Örneğin; Xbee shield, wifi shield vb. Bu shieldler sayesinde başka cihazlar ile kablosuz olarak iletişim kurabilir ve onları yönetebiliriz. Özellikle son zamanlarda kullanımı artmaya başlayan xbee modülleri, kablosuz olarak yönetimi sağlanacak ve takip edilecek akıllı sistemler için gayet ideal bir seçim olacaktır.

[button color=”black” size=”25″ type=”round” target=”” link=”https://www.webagi.net/2016/12/24/xbee-modulu-nedir-xbee-nerelerde-kullanilir/”]Xbee nedir? Nerelerde Kullanılır?[/button] başlıklı yazımı okuyarak da xbee ile ilgili genel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Arduino Çeşitleri Nelerdir?

Arduinonun birçok kart modeli bulunmaktadır. En çok kullanılanları elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım.

Arduino Uno

Atmega328 mikrodenetleyici içeren karttır. Arduinonun en yaygın olarak kullanılan kartı olduğunu söyleyebiliriz. Arduino uno‘nun 14 tane dijital giriş/çıkış pini vardır. Bunlardan 6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir. 6 adet analog girişi, bir adet 16 MHz kristal osilatörü, usb bağlantısı, power jakı, ICSP başlığı ve reset butonu bulunmaktadır. Arduino uno’yu bilgisayara bağlayarak, bir adaptör ile ya da pil ile çalıştırabiliriz.

Arduino Due

Atmel sam3x8e ARM Cortex-M3 işlemciyi üzerinde barındıran arduino kartıdır. 54 tane digital I/O pini, bu pinlerin 12 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir ve 12 tane analog giriş pinine sahiptir. 4 adet seri port girişi, 2 digital analog dönüştürücü, güç soketi, reset ve erase tuşu bulunmaktadır. Arduino Due‘yi bilgisayara bağlayarak, bir adaptör ile ya da pil ile çalıştırabiliriz.

Not: çalışma geriliminin 3.3V olduğuna dikkat edelim eğer voltajı 5V verirseniz kartınızı yakarsınız.

Arduino Mega 2560

Atmega2560 temelli bir mikrodenetleyici kartdır. 54 adet digital I/O pini bunlardan 15 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir, 16 adet analog giriş, 4 adet seri port girişi, 16 Mhz kristal, usb ve güç soketi ve reset tuşu bulunmaktadır. Arduino mega 2560‘ı bilgisayara usb girişi ile bağlayarak, bir adaptör ile ya da pil ile çalıştırabiliriz.

Arduino Leonardo

Atmega32u4 temelli bir mikrodenetleyici kartdır. 20 adet digital I/O pini bunlardan 7 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir ve 12 tanesi de analog giriş olarak kullanılabilir.  16 Mhz kristal, mikro usb soketi, güç soketi ve reset tuşu bulunmaktadır. Arduino leonardo‘yu bilgisayara usb girişi ile Discount Casino bağlayarak, bir adaptör ile ya da pil ile çalıştırabiliriz.

Sevgili okuyucum, bir yazının daha sonuna geldik umarım sıkılmadan okuyabilmişsindir ve inşAllah yazım faydalı bir yazı olur. Belirtmeliyim ki yorumlarınız benim için çok değerli, yazımı okuduğunuz için teşekkür ediyorum bir sonraki yazıda görüşmek üzere.